Marchewa czyli vegeciasto marchewkowe

Ludzie – jacy na prawdę są? Takie pytanie zadałam sobie dzisiaj zastanawiając się nad nowymi znajomościami, przyjaźniami i sytuacjami. Dlaczego niektóre osoby udają kogoś kim nie są, starają się coś udowodnić, lub co najlepsze zawsze wszystko wiedzą i są najlepszymi doradcami?

Moje wnioski: starzy przyjaciele zawsze będą i nigdy nie zmienią stosunku do nas, będą wierzyć i wspierać. A nowe otoczenie? Jest potrzebne aby zrozumieć kto w tym całym zamieszaniu jest tak naprawdę ważny, aby uodpornić się, poćwiczyć wyrozumiałość i wzmocnić charakter. Nowi przyjaciele może i będą, jednak to czas  pokaże.

Zawsze będę powtarzać słowa mojej Babci „to ludzie tworzą atmosferę” i to ja wybieram otoczenie, które daje mi radość.

Dzisiejszy post dedykowany jest „MARCHEWIE „- czyli vegeciasto, które pokocha każdy kto go spróbuje.  Ekstremalnie wilgotne, aromatyczne i niezwykłe:) Ciasto które wyklucza złe otoczenie. Ciasto, które daje radość i na koniec nowe ciasto, które udowadnia, że warto odkrywać i poszukiwać.

Życia pełnego smaku dzisiaj dla Wszystkich przesyłam:)

„Marchewa” brała udział w „Smacznej Walce” i wygrała 🙂

Smacznego 🙂

Ilość porcji1 porcja

Składnik mokre:
 375 g marchewki, drobno startej (4 średnie sztuki)
 1 jabłko
 1 banan
 Skórka i sok z 1 cytryny
 ¾ szklanki soku z pomarańczy
 1 szklanka mleka kokosowego
 4 łyżki mielonego siemienia lnianego
 12 łyżek wody
 1 łyżka oleju kokosowego (można dodać inny olej roślinny)
Składniki suche:
 100 g mąki kokosowej
 175 g mielonych migdałów
 75 g mąki ryżowej (można zastąpić mąką owsianą, mielonym słonecznikiem lub wiórkami koksowymi )
 70 g  migdałów w płatkach
 100 g daktyli - posiekane w kostkę
 100 g żurawiny
 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 2 łyżki mielonego cynamonu
 1 łyżeczka suszonego imbiru
 1 szczypta soli

1

Piekarnik nastawić na temperaturę 180 C z funkcją grzania góra-dół. Foremkę o wymiarach 2o x 30 cm wysmarować tłuszczem.

2

Siemię lniane rozpuścić z 12 łyżkami wody. Odstawić.

3

Do jednej miski zetrzeć marchewkę  na tarce o drobnych oczkach. Banan i jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do miski z marchewką. Następnie dodać namoczone siemię, mleko kokosowe, olej kokosowy, sok z pomarańczy oraz skórkę i sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać.

4

W drugiej misce wymieszać wszystkie suche składniki.

5

Zawartość obu misek połączyć i dobrze wymieszać. Wyłożyć do przygotowanej foremki. Piec 50-60 min do momentu kiedy patyczek włożony w ciasto będzie suchy.

Składniki

Składnik mokre:
 375 g marchewki, drobno startej (4 średnie sztuki)
 1 jabłko
 1 banan
 Skórka i sok z 1 cytryny
 ¾ szklanki soku z pomarańczy
 1 szklanka mleka kokosowego
 4 łyżki mielonego siemienia lnianego
 12 łyżek wody
 1 łyżka oleju kokosowego (można dodać inny olej roślinny)
Składniki suche:
 100 g mąki kokosowej
 175 g mielonych migdałów
 75 g mąki ryżowej (można zastąpić mąką owsianą, mielonym słonecznikiem lub wiórkami koksowymi )
 70 g  migdałów w płatkach
 100 g daktyli - posiekane w kostkę
 100 g żurawiny
 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 2 łyżki mielonego cynamonu
 1 łyżeczka suszonego imbiru
 1 szczypta soli

Przygotowanie

1

Piekarnik nastawić na temperaturę 180 C z funkcją grzania góra-dół. Foremkę o wymiarach 2o x 30 cm wysmarować tłuszczem.

2

Siemię lniane rozpuścić z 12 łyżkami wody. Odstawić.

3

Do jednej miski zetrzeć marchewkę  na tarce o drobnych oczkach. Banan i jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do miski z marchewką. Następnie dodać namoczone siemię, mleko kokosowe, olej kokosowy, sok z pomarańczy oraz skórkę i sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać.

4

W drugiej misce wymieszać wszystkie suche składniki.

5

Zawartość obu misek połączyć i dobrze wymieszać. Wyłożyć do przygotowanej foremki. Piec 50-60 min do momentu kiedy patyczek włożony w ciasto będzie suchy.

Marchewa czyli vegeciasto marchewkowe

 

(Wyświetlono 450 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

38 komentarzy

  1. Avatar Daga 17 maja 2019 o 13:40

    Ciasto nie wyszło całe mokre przy dłuższym pieczeniu a konsystencja była dość zbita nie ma pojęcia dlaczego mogło nie wyjść. Szkoda jestem zawiedziona tyle pysznych składników zmarnowałam ☹️

    1. Kinga Paruzel Kinga Paruzel 17 maja 2019 o 22:28

      ciasto wychodzi ciężkie i mokre

    2. Kinga Paruzel Kinga Paruzel 17 maja 2019 o 22:28

      to ciasto wychodzi ciężkie i mokre

  2. Avatar Monika 31 października 2018 o 08:04

    Chce użyć jajek zamiast siemienia w jakiej ilości?

    1. admin admin 30 listopada 2018 o 17:35

      na każde jajko dajemy 1 łyżkę siemienia wymieszaną z 3 łyżkami wody

  3. Avatar Basia 15 kwietnia 2018 o 11:34

    Dzień dobry, wczoraj wypróbowałam przepis i przed chwilą był czas na pierwsze testowanie. Smak obledny, idealnie skomponowane, ale jest problem z konsystencja. Moke ciasto jest bardzo suche i przy krojeniu rozpada sie na male kawaleczki. Nie ma szans żeby ukdoic kawałek jak na zdjęciu. Nie wiem co poszło nie tak ?

  4. Avatar Joanna 1 maja 2017 o 14:20

    Ten kto nie spróbuje tego ciasta niech żałuje. Cudowne połączenie owoców -marchwi i bakali , niesamowicie smaczne, słodkie a przecież ta słodycz pochodzi tylko z tych zdrowych składników. Każdy kto miał okazję spróbować tą pychotka u mnie, uśmiecha się na myśl o kolejnym kawałku. To naprawdę wyjątkowe ciasto i do tego zdrowe.Wszystkim przesyłam ciągle ten przepis bo jest the BEST.

    1. admin admin 4 maja 2017 o 11:44

      Joanno dziękuję Ci za wypróbowanie i opinię – nawet nie wiesz ja cieszą mnie takie słowa :* dziękuję :*

  5. Avatar migotka10 23 lutego 2017 o 08:50

    Bardzo mi się ten przepis spodobał i zamierzam zaeksperymentować ale mam pytanie czy zamiast siemienia lnianego można użyć np. nasion chia? Bo akurat mam spory zapas 🙂
    Pozdrawiam

    1. admin admin 23 lutego 2017 o 12:01

      jasne że można 🙂

  6. Avatar Hanula 24 stycznia 2017 o 21:44

    Ciasto wyszło znakomite! Zmniejszyłam tylko ilość daktyli i żurawiny…
    mmmmmmm niebo w gębie;-)
    Kinga dziękuje za super przepis :-*

    1. admin admin 24 stycznia 2017 o 21:48

      Hanula tak się cieszę kiedy otrzymuję pozytywne opinię na temat przepisów -to ja Tobie dziękuję za wypróbowanie i komentarz :*

  7. Avatar Margrit 10 listopada 2016 o 07:31

    Czy daktyle powinny być świeże czy suszone czy nie ma to znaczenia?

    1. admin admin 10 listopada 2016 o 18:03

      suszone

  8. Avatar Ewa 4 listopada 2016 o 21:22

    Czesc Kinga

    Ciasto kompletnie nie wyszlo, po godzinie pieczenia jest dalej lejace.
    Czy po ostygnieciu mozna po raz kolejny wlozyc do piekarnika ?
    Kompletnie mi nie wychadza te ciasta, choc wydaje mi sie ze wszystko robie tak jak trzeba…..

    Ratuj

    1. admin admin 7 listopada 2016 o 16:45

      Cześć Ewa 🙂 nie polecam ponownego wkładania ciasta do piekarnika – nic to nie da. Ciasto przed wylaniem na blachę powinno mieć konsystencję budyniu także jeżeli już na tym etapie jest lejące należy dodać więcej maki kokosowej. Czasami winne są mokre składniki np. marchewka ma dużo soku i wtedy potrzebny jest taki zabieg zagęszczenia ciasta własnie mąką w tym przypadku kokosową 🙂

  9. Avatar Julia 14 marca 2016 o 22:19

    Witam, czy mleko kokosowe, to takie z kartonu, czy z gęste puszki?

    1. admin admin 15 marca 2016 o 00:12

      ja najczęściej używam z puszki – z kartonika tez może być

    2. Avatar Julia 18 marca 2016 o 09:23

      Wczoraj próbowałam upiec, ale niestety wyszedł zakalec, chociaż się piekło prawie 2 godz. Myślę, że popełniłam błąd, ponieważ wyłożyłam keksówkę papierem do pieczenia i wilgoć nie miała jak odparować.

  10. Avatar aatuś tuś tuśaaaAaAa 10 listopada 2014 o 20:43

    Ciasto najlepsze drugiego dnia, polecam polane syropem daktylowym 🙂

  11. Avatar AB 1 listopada 2014 o 09:02

    Kinga właśnie robię ciasto i zamiast mąki używam mielonego słonecznika, ale naprawdę potrzeba aż 750g? Wyspałam połowę i ciasto jest bardzo gęste. ..

    1. admin admin 1 listopada 2014 o 17:02

      piszę 75 g – w przepisie był błąd jenak poprawiłam go jakieś 4 dni temu i teraz powinnaś widzieć 75 g

  12. Avatar smaluszek 31 października 2014 o 23:44

    Ciasto w piekarniku, bardzo jestem ciekawa co z tego wyjdzie 🙂

    1. admin admin 1 listopada 2014 o 00:49

      Sylwia daj znać:) nie masz pojęcia jak ja jestem ciekawa co o nim myślisz ? 🙂

  13. Avatar cicinio 30 października 2014 o 15:13

    Na prawde potrzeba 750gram mąki ryżowej ? Zrobiłam, ale jak dodałam 300g to już bylo bardzo geste i suche, sama mąka, no i ogolnie nie wyszło zupełnie 🙁

    1. admin admin 30 października 2014 o 22:02

      75 g mąki ryżowej

  14. Avatar Ola 23 października 2014 o 21:44

    Ale ciekawy skład 🙂 i bez cukru. Jestem bardzo ciekawa smaku, muszę zrobić, jutro dokupię brakujące składniki. Pozdrawiam 🙂

  15. Avatar konzkopytkami.blogspot.com 22 października 2014 o 09:33

    CUDA TWORZYSZ…. wspaniałe! 🙂

    1. admin admin 22 października 2014 o 10:02

      :*

  16. Avatar madalena 22 października 2014 o 08:58

    Wygląda pysznie, uwielbiam ciasto marchewkowe. A czy mogę mąkę kokosową zastąpić pszenną lub ryżową? Pominęłabym też daktyle bo nie lubię zbytnio…. uda się? Pozdrawiam :):)

    1. admin admin 22 października 2014 o 09:55

      tak ale należy jej dać nieco więcej ok 1/3 więcej – ciasto musi być gęste, a mąka kokosowa i ryżowa mają dużą absorpcję płynów. świetnie sprawdzą się też płatki owsiane 🙂 Daktyle oczywiście można pominąć i dosłodzić innymi owocami lub cukrem

  17. Avatar Anheliki 22 października 2014 o 08:58

    A gdzie kupię mąkę kokosową w TG?

    1. admin admin 22 października 2014 o 09:54

      w sklepie ze zdrową żywnością koło domu kultury

      1. Avatar Anheliki 23 października 2014 o 09:15

        Dziękuję. Nawet nie wiedziałam, że taki mamy:) Pozdrawiam

  18. Avatar Kasia 22 października 2014 o 06:51

    Ojj pora popracowac nad interpunkcją.

    1. Avatar ewa 22 października 2014 o 14:42

      nie pasuje??? nie wchodź i nie czytaj a tym bardziej nie komentuj!!!!

  19. Avatar Milena 21 października 2014 o 22:12

    Wygląda przepysznie i zdrowo. Jutro zabieram się do roboty 🙂
    Ps. Czy można czymś zastąpić mleko kokosowe? Czy lepiej zastosować się do przepisu?

    1. admin admin 22 października 2014 o 00:34

      mleko kokosowe można zastąpić zwykłym mlekiem lub innym roślinnym 🙂

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *