Marchewa czyli vegeciasto marchewkowe

Ludzie – jacy na prawdę są? Takie pytanie zadałam sobie dzisiaj zastanawiając się nad nowymi znajomościami, przyjaźniami i sytuacjami. Dlaczego niektóre osoby udają kogoś kim nie są, starają się coś udowodnić, lub co najlepsze zawsze wszystko wiedzą i są najlepszymi doradcami?

Moje wnioski: starzy przyjaciele zawsze będą i nigdy nie zmienią stosunku do nas, będą wierzyć i wspierać. A nowe otoczenie? Jest potrzebne aby zrozumieć kto w tym całym zamieszaniu jest tak naprawdę ważny, aby uodpornić się, poćwiczyć wyrozumiałość i wzmocnić charakter. Nowi przyjaciele może i będą, jednak to czas  pokaże.

Zawsze będę powtarzać słowa mojej Babci „to ludzie tworzą atmosferę” i to ja wybieram otoczenie, które daje mi radość.

Dzisiejszy post dedykowany jest „MARCHEWIE „- czyli vegeciasto, które pokocha każdy kto go spróbuje.  Ekstremalnie wilgotne, aromatyczne i niezwykłe:) Ciasto które wyklucza złe otoczenie. Ciasto, które daje radość i na koniec nowe ciasto, które udowadnia, że warto odkrywać i poszukiwać.

Życia pełnego smaku dzisiaj dla Wszystkich przesyłam:)

„Marchewa” brała udział w „Smacznej Walce” i wygrała 🙂

Smacznego 🙂

Ilość porcji1 porcja

Składnik mokre:
 375 g marchewki, drobno startej (4 średnie sztuki)
 1 jabłko
 1 banan
 Skórka i sok z 1 cytryny
 ¾ szklanki soku z pomarańczy
 1 szklanka mleka kokosowego
 4 łyżki mielonego siemienia lnianego
 12 łyżek wody
 1 łyżka oleju kokosowego (można dodać inny olej roślinny)
Składniki suche:
 100 g mąki kokosowej
 175 g mielonych migdałów
 75 g mąki ryżowej (można zastąpić mąką owsianą, mielonym słonecznikiem lub wiórkami koksowymi )
 70 g  migdałów w płatkach
 100 g daktyli - posiekane w kostkę
 100 g żurawiny
 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 2 łyżki mielonego cynamonu
 1 łyżeczka suszonego imbiru
 1 szczypta soli

1

Piekarnik nastawić na temperaturę 180 C z funkcją grzania góra-dół. Foremkę o wymiarach 2o x 30 cm wysmarować tłuszczem.

2

Siemię lniane rozpuścić z 12 łyżkami wody. Odstawić.

3

Do jednej miski zetrzeć marchewkę  na tarce o drobnych oczkach. Banan i jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do miski z marchewką. Następnie dodać namoczone siemię, mleko kokosowe, olej kokosowy, sok z pomarańczy oraz skórkę i sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać.

4

W drugiej misce wymieszać wszystkie suche składniki.

5

Zawartość obu misek połączyć i dobrze wymieszać. Wyłożyć do przygotowanej foremki. Piec 50-60 min do momentu kiedy patyczek włożony w ciasto będzie suchy.

Wartości odżywcze

0 porcji

Serving size

Składniki

Składnik mokre:
 375 g marchewki, drobno startej (4 średnie sztuki)
 1 jabłko
 1 banan
 Skórka i sok z 1 cytryny
 ¾ szklanki soku z pomarańczy
 1 szklanka mleka kokosowego
 4 łyżki mielonego siemienia lnianego
 12 łyżek wody
 1 łyżka oleju kokosowego (można dodać inny olej roślinny)
Składniki suche:
 100 g mąki kokosowej
 175 g mielonych migdałów
 75 g mąki ryżowej (można zastąpić mąką owsianą, mielonym słonecznikiem lub wiórkami koksowymi )
 70 g  migdałów w płatkach
 100 g daktyli - posiekane w kostkę
 100 g żurawiny
 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 2 łyżki mielonego cynamonu
 1 łyżeczka suszonego imbiru
 1 szczypta soli

Przygotowanie

1

Piekarnik nastawić na temperaturę 180 C z funkcją grzania góra-dół. Foremkę o wymiarach 2o x 30 cm wysmarować tłuszczem.

2

Siemię lniane rozpuścić z 12 łyżkami wody. Odstawić.

3

Do jednej miski zetrzeć marchewkę  na tarce o drobnych oczkach. Banan i jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do miski z marchewką. Następnie dodać namoczone siemię, mleko kokosowe, olej kokosowy, sok z pomarańczy oraz skórkę i sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać.

4

W drugiej misce wymieszać wszystkie suche składniki.

5

Zawartość obu misek połączyć i dobrze wymieszać. Wyłożyć do przygotowanej foremki. Piec 50-60 min do momentu kiedy patyczek włożony w ciasto będzie suchy.

Notes

Marchewa czyli vegeciasto marchewkowe

 

(Wyświetlono 2 681 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)