Uwielbiam proste, pyszne i nieskomplikowane przepisy – ten taki jest!
Dzień wcześniej schłodzić w lodówce puszkę mleka kokosowego oraz namoczyć nerkowce.
Piekarnik nastawić na temperaturę 180 ° C. Formę do tarty o średnicy 23 cm wysmarować olejem kokosowym.
Wszystkie składniki spodu zmiksować w rozdrabniaczu aż się połączą. Masa ma być lepka (jeżeli jest za sucha należy dodać odrobinę wody) .
Masę przełożyć do przygotowanej formy mocno dociskając. Dno tarty ponakłuwać widelcem. Piec 10 minut, aż zacznie się lekko zarumieni. Wyjąć i schłodzić.
W blenderze umieść odcedzone orzechy nerkowca, mleko kokosowe, skórkę z cytryny, sok z cytryny, syrop klonowy, olej kokosowy i sól. Całość zmiksować do uzyskania kremowej konsystencji.
Przełożyć na wystudzony spód, wyrównać i schłodzić w lodówce przez 2 godziny. Udekorować sezonowymi owocami.
Porcji 12
Składniki
Przygotowanie
Dzień wcześniej schłodzić w lodówce puszkę mleka kokosowego oraz namoczyć nerkowce.
Piekarnik nastawić na temperaturę 180 ° C. Formę do tarty o średnicy 23 cm wysmarować olejem kokosowym.
Wszystkie składniki spodu zmiksować w rozdrabniaczu aż się połączą. Masa ma być lepka (jeżeli jest za sucha należy dodać odrobinę wody) .
Masę przełożyć do przygotowanej formy mocno dociskając. Dno tarty ponakłuwać widelcem. Piec 10 minut, aż zacznie się lekko zarumieni. Wyjąć i schłodzić.
W blenderze umieść odcedzone orzechy nerkowca, mleko kokosowe, skórkę z cytryny, sok z cytryny, syrop klonowy, olej kokosowy i sól. Całość zmiksować do uzyskania kremowej konsystencji.
Przełożyć na wystudzony spód, wyrównać i schłodzić w lodówce przez 2 godziny. Udekorować sezonowymi owocami.
Czym można zastąpić olej kokosowy?
masłem lub masłem orzechowym
A dla jakiej średnicy tarty jest przewidziany ten przepis?
już poprawiam i dodaje 23 cm