Bardzo odchudzony piernik :)

Coraz bliżej nam do Nowego Roku, nie mówiąc już o Świętach. Przeglądając ostatnio ubiegłoroczne posty trafiłam na  post „To będzie rok”. Pisałam w nim o moich marzeniach, celach i postanowieniach. W sumie dokładniej opiszę Wam pod koniec roku co udało mi się w 2013 zrobić i z czego wywiązać 🙂 Bardzo dobre okazało się spisanie tego na tym blogu. Wracając do tematu, pisałam o tym, że chciałabym pozbyć się kilku kg, założyłam też zakładkę „dieta ze smakiem” i chcąc w pełni usatysfakcjonowana zamknąć ten rok  tkwię w moim postanowieniu i rozpieszczam siebie „odchudzonymi” przepisami. Wpadłam na pomysł aby nie męczyć się podczas Świąt (odmawianiem sobie pyszności) i  mój ukochany piernik zastąpić nieco zdrowszą formą. Powiem Wam,  że moim zdaniem jest doskonały. Korzenny, miodowy i co najważniejsze ekspresowy 🙂

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

 2 ½ szklanki płatków owsianych (użyłam błyskawicznych ale górskie też można)
 100 g rodzynek
 ½ szklanki soku z pomarańczy
 ½ szklanki pestek dyni
 ½ szklanki pestek słonecznika
 ½ szklanki płatków migdałów
 ½ szklanki dowolnych orzechów
 4 łyżki miodu
 2 łyżki przyprawy do piernika
 3 łyżki oleju rzepakowego
 do dekoracji zrobiłam: lukier oraz wykończyłam melasą
Lukier:
 1 szklanka cukru pudru
 3 łyzki soku z cytryny

1

Rodzynki namoczyć sokiem z pomarańczy. Odstawić na czas przygotowania ciasta.

2

Płatki owsiane, orzechy, płatki migdałów, przyprawę piernikową oraz pestki słonecznika i dyni wymieszać w misce. Całość zmiksować niezbyt drobno.

3

Do mieszanki dodać miód, olej oraz rodzynki wraz sokiem z pomarańczy. Całość zagnieść tak aby składniki dobrze się połączyły.

4

Mieszankę wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (ja piekłam w foremce silikonowej - wtedy nie musimy niczym jej smarować ani wykładać), masę równo rozłożyć i lekko docisnąć.

5

Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 C przez około 20-25 min. Wystudzić.

6

Udekorować dowolnie*
Baton można udekorować lukrem cytrynowym, świeżymi owocami lub jeść od razu. Do ciasta można też dodać kakao.
Ciasto świetnie pasuje drobno pokrojone do jogurtu na śniadanie lub pokrojone w kostkę jako batony.

Lukier:
7

Cukier ucierać z sokiem tak długo ,aż powstanie gładka, błyszcząca masa. Jeżeli jest za gęsty mozna dodać więcej soku lub wody.

8

Cukier ucierać z sokiem tak długo ,aż powstanie gładka, błyszcząca masa. Jeżeli jest za gęsty mozna dodać więcej soku lub wody.

Wartości odżywcze

0 porcji

Serving size

Składniki

 2 ½ szklanki płatków owsianych (użyłam błyskawicznych ale górskie też można)
 100 g rodzynek
 ½ szklanki soku z pomarańczy
 ½ szklanki pestek dyni
 ½ szklanki pestek słonecznika
 ½ szklanki płatków migdałów
 ½ szklanki dowolnych orzechów
 4 łyżki miodu
 2 łyżki przyprawy do piernika
 3 łyżki oleju rzepakowego
 do dekoracji zrobiłam: lukier oraz wykończyłam melasą
Lukier:
 1 szklanka cukru pudru
 3 łyzki soku z cytryny

Przygotowanie

1

Rodzynki namoczyć sokiem z pomarańczy. Odstawić na czas przygotowania ciasta.

2

Płatki owsiane, orzechy, płatki migdałów, przyprawę piernikową oraz pestki słonecznika i dyni wymieszać w misce. Całość zmiksować niezbyt drobno.

3

Do mieszanki dodać miód, olej oraz rodzynki wraz sokiem z pomarańczy. Całość zagnieść tak aby składniki dobrze się połączyły.

4

Mieszankę wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (ja piekłam w foremce silikonowej - wtedy nie musimy niczym jej smarować ani wykładać), masę równo rozłożyć i lekko docisnąć.

5

Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 C przez około 20-25 min. Wystudzić.

6

Udekorować dowolnie*
Baton można udekorować lukrem cytrynowym, świeżymi owocami lub jeść od razu. Do ciasta można też dodać kakao.
Ciasto świetnie pasuje drobno pokrojone do jogurtu na śniadanie lub pokrojone w kostkę jako batony.

Lukier:
7

Cukier ucierać z sokiem tak długo ,aż powstanie gładka, błyszcząca masa. Jeżeli jest za gęsty mozna dodać więcej soku lub wody.

8

Cukier ucierać z sokiem tak długo ,aż powstanie gładka, błyszcząca masa. Jeżeli jest za gęsty mozna dodać więcej soku lub wody.

Notes

Bardzo odchudzony piernik 🙂
(Wyświetlono 1 920 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)