Tort urodzinowy czekoladowo-truskawkowy

Ten tort zniknął dosłownie w 10 min. Powstał na życzenie mojej chrześnicy Natalki, która uwielbia czekoladę i truskawki. Taka mała, a jaka konkretna 🙂

Ciasto jest niesamowicie wilgotne , krem ekstremalnie truskawkowy, a całość fantastycznie się komponuje. Nic tylko obchodzić urodziny:)

Tort wygrał ten walkę z pancakesami na moim profilu FB – czyli dzisiaj specjalnie dla Was relacja i przepis. Dziękuję, że pomogliście mi się zdecydować 🙂

Smacznego:)

Ilość porcji2 porcje

Składniki na ciasto: (2 blaty o średnicy 20 cm)
 165 g mąki pszennej tortowej
 85 g kakao
 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 250 g cukru
 250 ml kefiru waniliowego (można użyć zwykły lub maślankę) ważne aby miał temperaturę pokojową
 2 jajka
 125 g roztopionego masła
Składniki na krem:
 500 g truskawek
 3 łyżki cukru
 3 łyżki żelatyny
 3 łyżki wody
 300 ml śmietany kremówki
 250 g serka mascarpone
Pozostałe składniki
 500 g truskawek
 listki mięty
 czekoladowe serduszka

Przygotowanie czekoladowych blatów:
1

Nastaw piekarnik na temperaturę 180C z funkcją grzania góra-dół i przygotuj dwie tortownice o średnicy 20 cm. Wyłóż je papierem, a boki posmaruj masłem.

2

Wszystkie suche składniki czyli: mąkę, kakao, cukier i sodę przesiej do miski.

3

W drugiej misce połącz kefir, jajka i masło wszystko dokładnie mieszając do połączenia składników.

4

Mokre składniki wlej do suchych i wymieszaj szybko i energicznie, tak aby powstało gładkie ciasto. Przełóż do przygotowanych foremek i piecz 35- 45 min do momentu suchego patyczka.

5

Wyjmij i wystudź.

Przygotowanie kremu:
6

Truskawki, umyj, usuń szypułki i zmiksuj.

7

3 łyżki żelatyny zalej wodą i odstaw. Truskawki podgrzej w rondelku z 3 łyżkami cukru. Dodaj do musu żelatynę i mieszaj do jej rozpuszczenia.

8

Truskawki przecedź przez sito aby usunąć pestki i większe kawałki owoców. Ostudź.

9

Zimną śmietanę kremówkę ubij na sztywno pod koniec dodając serek mascarpone i tężejące zmiksowane truskawki. Wszystko dokładnie wymieszaj *

10

Jeżeli śmietana jest za rzadka umieść miskę z kremem na 30 min w lodówce tak aby żelatyna zaczęła działać. Natomiast jeżeli jest bardzo ciepło zwiększ ilość żelatyny.

Przygotowanie tortu:
11

Wystudzone blaty, wyjmij z foremek. Jeżeli za bardzo się wypiekły zetnij nożem górę ciasta do równego.

12

Z foli aluminiowej zrób obręcz dookoła ciasta. (Ja zazwyczaj folię zaginam na 2 razy wtedy jest sztywniejsza i łapię z góry spinaczem lub klamerka na pranie :))

13

Umyte i obrane truskawki przekrój w pół i umieszczaj dookoła ciasta wewnętrzna ich częścią na zewnątrz.

14

Na tak przygotowany spód z truskawkami wyłóż przygotowany krem (jego 2/3), następnie kolejny blat czekoladowy.

15

Całość wykończ pozostałą 1/3 kremu, udekoruj truskawkami, listkami mięty i serduszkami z czekolady.

16

Tort schłodź w lodówce przynajmniej 1 godzinę.

Wartości odżywcze

Porcji 2

Składniki

Składniki na ciasto: (2 blaty o średnicy 20 cm)
 165 g mąki pszennej tortowej
 85 g kakao
 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 250 g cukru
 250 ml kefiru waniliowego (można użyć zwykły lub maślankę) ważne aby miał temperaturę pokojową
 2 jajka
 125 g roztopionego masła
Składniki na krem:
 500 g truskawek
 3 łyżki cukru
 3 łyżki żelatyny
 3 łyżki wody
 300 ml śmietany kremówki
 250 g serka mascarpone
Pozostałe składniki
 500 g truskawek
 listki mięty
 czekoladowe serduszka

Przygotowanie

Przygotowanie czekoladowych blatów:
1

Nastaw piekarnik na temperaturę 180C z funkcją grzania góra-dół i przygotuj dwie tortownice o średnicy 20 cm. Wyłóż je papierem, a boki posmaruj masłem.

2

Wszystkie suche składniki czyli: mąkę, kakao, cukier i sodę przesiej do miski.

3

W drugiej misce połącz kefir, jajka i masło wszystko dokładnie mieszając do połączenia składników.

4

Mokre składniki wlej do suchych i wymieszaj szybko i energicznie, tak aby powstało gładkie ciasto. Przełóż do przygotowanych foremek i piecz 35- 45 min do momentu suchego patyczka.

5

Wyjmij i wystudź.

Przygotowanie kremu:
6

Truskawki, umyj, usuń szypułki i zmiksuj.

7

3 łyżki żelatyny zalej wodą i odstaw. Truskawki podgrzej w rondelku z 3 łyżkami cukru. Dodaj do musu żelatynę i mieszaj do jej rozpuszczenia.

8

Truskawki przecedź przez sito aby usunąć pestki i większe kawałki owoców. Ostudź.

9

Zimną śmietanę kremówkę ubij na sztywno pod koniec dodając serek mascarpone i tężejące zmiksowane truskawki. Wszystko dokładnie wymieszaj *

10

Jeżeli śmietana jest za rzadka umieść miskę z kremem na 30 min w lodówce tak aby żelatyna zaczęła działać. Natomiast jeżeli jest bardzo ciepło zwiększ ilość żelatyny.

Przygotowanie tortu:
11

Wystudzone blaty, wyjmij z foremek. Jeżeli za bardzo się wypiekły zetnij nożem górę ciasta do równego.

12

Z foli aluminiowej zrób obręcz dookoła ciasta. (Ja zazwyczaj folię zaginam na 2 razy wtedy jest sztywniejsza i łapię z góry spinaczem lub klamerka na pranie :))

13

Umyte i obrane truskawki przekrój w pół i umieszczaj dookoła ciasta wewnętrzna ich częścią na zewnątrz.

14

Na tak przygotowany spód z truskawkami wyłóż przygotowany krem (jego 2/3), następnie kolejny blat czekoladowy.

15

Całość wykończ pozostałą 1/3 kremu, udekoruj truskawkami, listkami mięty i serduszkami z czekolady.

16

Tort schłodź w lodówce przynajmniej 1 godzinę.

Tort urodzinowy czekoladowo-truskawkowy
(Wyświetlono 953 razy, 4 wyświetleń dzisiaj)

38 komentarzy

  1. Avatar Marta 4 stycznia 2019 o 15:28

    Ten tort robię na każde urodziny i za każdym razem wychodzi genialny! O ile zwiększyć ilość wszystkich składników aby zrobić go w tortownicy o śr. 28cm?

  2. Avatar Agula 15 października 2017 o 17:28

    Kinga a ta żelatyna ma być taka deserowa ?

    1. admin admin 16 października 2017 o 23:00

      zwykła żelatyna 🙂

  3. Avatar Magda F 29 lipca 2017 o 23:46

    Juz drugi rok z rzedu robie ten tort dla synka. Jest swietny. 🙂

    1. admin admin 1 sierpnia 2017 o 18:21

      bardzo się cieszę i dziękuję za korzystanie z moich przepisów :*

  4. Avatar mus 29 lipca 2017 o 04:50

    Dobry wieczor,
    Po polaczeniu bitej smietany ze serkiem, dodaniu truskawek, Zrobily sie grudki I po 30 minutach, nadal mus nie jest wystarczajaco stezony bym go mogla dac na placek. Czy wszystko jest OK z tym musem? Boje sie ze jest zwazony – robilam tak jak przepis podaje.
    Anetta z Houston

    1. admin admin 1 sierpnia 2017 o 18:26

      za długie miksowanie kremu powoduje, że robi się niego masa maślana – stąd te grudki

  5. Avatar blondi518 24 czerwca 2017 o 20:00

    Już po raz trzeci z rzędu będę wykonywać ten tort na swoje urodziny 🙂 Jest po prostu świetny i przepyszny 😉

    1. admin admin 1 lipca 2017 o 17:22

      bardzo się cieszę czytając takie słowa 🙂 dziękuję :*

  6. Avatar Anka 1 listopada 2016 o 21:35

    Witam 🙂
    Czy można użyć mrożonych truskawek do tego kremu?

    1. admin admin 2 listopada 2016 o 10:21

      tak 🙂

  7. Avatar natmik 24 czerwca 2016 o 22:30

    czy można do środka masy powkładać pocięte na plasterki truskawki? czy nic sie nie stanie?

    1. admin admin 25 czerwca 2016 o 11:47

      można – nic się nie stanie 🙂

  8. Avatar elaaa 25 kwietnia 2016 o 11:30

    WItam,

    czy taki spód można zrobić też na dużek, prostokątnej blaszce?
    i podzielić na 3 części?
    żeby w środku były 2 warstwy masy. Truskawek brak ale myślę o mrożonych jagodach 🙂

    1. admin admin 26 kwietnia 2016 o 11:53

      spokojnie można użyć mrożonych jagód.
      oczywiście że można zrobić na prostokątnej blaszce jednak myślę że należy zwiększyć proporcję o połowę

  9. Avatar olxxi 18 kwietnia 2016 o 11:39

    Czy przed podgrzaniem truskawek mogę je zblendować? i czy trzeba je przesiać?

    1. admin admin 18 kwietnia 2016 o 15:37

      można je zblendować

  10. Avatar njnukgjkijjkkiuhjy 26 czerwca 2013 o 15:55

    Witam serdecznie! Jak długo można trzymać ten tort w lodówce, żeby nadawł się jeszcze do zjedzenia?

    1. Avatar njnukgWiesiajkijjkkiuhjy 26 czerwca 2013 o 16:28

      wydaję mi się, że do 4-5 dni w lodówce 🙂

      1. admin admin 26 czerwca 2013 o 22:53

        dokładnie 🙂

  11. Avatar Michalina 26 czerwca 2013 o 11:06

    Kinia, czy mogę upiec to ciemne ciasto w jednej formie a potem przeciąć na pół? Będę go robić na ten weekend. Czym masz polane te truskawki na wierzchu ciasta?

      1. Avatar Gie. 25 lipca 2017 o 13:23

        A propos galaretki… można wierzch zalać galaretką truskawkową?

        1. admin admin 1 sierpnia 2017 o 18:31

          jasne że można 🙂

  12. Avatar jhk 24 czerwca 2013 o 14:15

    na wczorajszej imprezce tort królował jest superowy dzięki

  13. Avatar justy 24 czerwca 2013 o 11:08

    ja bede musiala zrobic bialy biszkopt .. zwiekszyc ilosc maki ?

  14. Avatar bożena 23 czerwca 2013 o 21:48

    Tort udał się wspaniale a goście prosili o dokładki.Faktycznie ciasto wilgotne i niczym nie nasączałam.

    1. admin admin 24 czerwca 2013 o 12:18

      super:) bardzo się cieszę:) pozdrawiam

  15. Avatar PPpPpppppPaulina 21 czerwca 2013 o 14:53

    dzięki za mega przepis na krem truskawkowy. Dam go do ciasta na białym biszkopcie, na wierzchu ułożę truskawki które poleję białą czekoladą posypię kokosem i migdałkami i poleję troszkę sosem truskawkowym. Kinia jesteś najlepsza!!! Dla mnie Ty jestes MasterChefem 😉 buzia papa

    1. admin admin 22 czerwca 2013 o 12:29

      Kochana brzmi smakowicie:) dziękuję za każde ciepłe słowo :*******

  16. Avatar ania 17 czerwca 2013 o 22:41

    Witam, czego mogę użyć zamiast serka mascarpone? Jestem w tym momencie za granicą i nie mogę tego serka znaleźć, a strasznie się na ten tort „napalilam” 🙂 Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź. 🙂

    1. admin admin 17 czerwca 2013 o 23:26

      można użyć serka twarogowego tłustego dobrze zmielonego lub serka typu philadelphia ale należy zwiększyć wtedy ilość cukru.

  17. Avatar OlaOlaOlaOla 11 czerwca 2013 o 19:07

    oj, pięknie wygląda i super musiał smakować 🙂 Może krem zrobię, choć do innego ciasta, ale na pewno nie będę cedzić truskawek, nigdy tego nie robię 😉

  18. Avatar Ola Niparko 11 czerwca 2013 o 10:39

    Tort jest obłędny Kiniuś 🙂
    Ja również uwielbiam czekolade i truskawki, więc wiem o czym mówi Twoja chrześnica.
    Truskawki i czekolada to połączenie idealne a jeżeli do tego dodam choć listek mięty to jestem w niebie. Dziś Ty mnie tam zabrałaś swoim tortem.

    Pozdrawiam i ściskam :*

    1. admin admin 12 czerwca 2013 o 22:11

      :*************

      1. Avatar bożena 19 czerwca 2013 o 21:45

        Tort wspaniały i chcę go zrobić na urodziny córki.Mam pytanie po co kefir do ciasta? i nie trzeba już potem upieczonych blatów nasączyć czymś?

        1. admin admin 20 czerwca 2013 o 14:25

          nie trzeba, ciasto jest wilgotne i ma fajna zwarta konsystencję. Oczywiście jak Pani lubi to spokojnie można:)

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *