Grzanki z awokado i jajkiem

Lubię zaczynać dzień od czegoś pysznego. Nie lubię się spieszyć – choć z tym ostatnio mam problem. Ostatnio w moim życiu dużo się dzieje. Nowe pomysły,  projekty i marzenia. Uwielbiam ten stan kiedy powstaje coś fantastycznego. Dostaję wtedy przypływu energii i radości. Planuję, analizuję, liczę – musielibyście teraz widzieć mój pulpit komputera. Czasami w myślach śmieje się, że jestem czarodziejką gdyż tak zaklinam swoje marzenia, że stają się one rzeczywistością. Ja po prostu bardzo mocno  wierzę w siebie i kocham to co robię.

Dzisiaj zapraszam Was na moje śniadanie – jest proste ale pełne wyjątkowego smaku. Aksamitne awokado i żółtko jajka na chrupiącej grzance to kompozycja doskonała. To śniadanie jakie lubię!

Ilość porcji2 porcje
Czas Przygotowania5 minutCałkowity czas5 minut

 2 jajka
 1 awokado
 2 kromki chleba pełnoziarnistego
 1 łyżeczka octu
 ½ łyżeczki soku z limonki
 sól i pieprz
 płatki chili

1

Na rozgrzanej patelni teflonowej zarumienić z obu stron kromki chleba.

2

Awokado, obrać, usunąć pestkę i pokroić w równą kostkę. Doprawić solą i sokiem z limonki.

3

Jajko wbić do małej miseczki. W rondlu zagotować 1 l wody. Kiedy zacznie bulgotać zmniejszyć ogień i dodać ocet. Łyżką zrobić wirek w wodzie i w sam jego środek przelać jajko z miseczki. Gotować 3 minuty. Łyżką cedzakową wyjąc jajko i przełożyć na ręcznik papierowy po to aby wchłonął pozostała na jajku wodę.

4

Na tost wyłożyć przygotowane awokado, następnie jajko w koszulce. Całość posypać sola i pieprzem oraz płatkami chili.

Wartości odżywcze

Porcji 2

Składniki

 2 jajka
 1 awokado
 2 kromki chleba pełnoziarnistego
 1 łyżeczka octu
 ½ łyżeczki soku z limonki
 sól i pieprz
 płatki chili

Przygotowanie

1

Na rozgrzanej patelni teflonowej zarumienić z obu stron kromki chleba.

2

Awokado, obrać, usunąć pestkę i pokroić w równą kostkę. Doprawić solą i sokiem z limonki.

3

Jajko wbić do małej miseczki. W rondlu zagotować 1 l wody. Kiedy zacznie bulgotać zmniejszyć ogień i dodać ocet. Łyżką zrobić wirek w wodzie i w sam jego środek przelać jajko z miseczki. Gotować 3 minuty. Łyżką cedzakową wyjąc jajko i przełożyć na ręcznik papierowy po to aby wchłonął pozostała na jajku wodę.

4

Na tost wyłożyć przygotowane awokado, następnie jajko w koszulce. Całość posypać sola i pieprzem oraz płatkami chili.

Grzanki z awokado i jajkiem

 

(Wyświetlono 12 707 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

18 komentarzy

  1. Dereek 15 marca 2018 o 15:40

    ja zasze lubiłem połącznie avocado i majonez, wkładam to do takiej podwójnej grzanki, kupiłem sobie taki lepszy opiekacz Breville DuraCeramic, on bardzo szybko się nagrzewa i łato go umyc

    Odpowiedz
  2. Malgosia 26 czerwca 2017 o 04:55

    Witam
    Niedawno zakupiłam pare pani książek Wyglądają interesująco oraz inspirująco Proszę mi podpowiedzieć czym mogę zastąpić avokado którego jeść nie mogę bo mam alergie i bardzo po nim choruje?
    Dziękuje

    Odpowiedz
    1. admin 1 lipca 2017 o 17:24

      Witam – dziękuję za zakup moich książek – awokado w deserach można zastąpić bananem natomiast w sałatkach czy wytrwanych przepisach: ciecierzycą lub fasolą

      Odpowiedz
  3. tomiacab 28 maja 2017 o 11:42

    ja dodaję prażone nasiona konopii

    Odpowiedz
    1. admin 1 czerwca 2017 o 18:05

      oooo super pomysł 🙂

      Odpowiedz
  4. Jola 11 maja 2017 o 23:51

    Pyszne danie!!? Świetne śniadanko!

    Odpowiedz
    1. admin 15 maja 2017 o 14:00

      dziękuję za komentarz i wypróbowanie przepisu :*

      Odpowiedz
  5. Michalina 28 marca 2017 o 22:50

    Pełen odlot. Pyszne 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 29 marca 2017 o 11:52

      ja również je uwielbiam i często goszczą w mojej kuchni 🙂

      Odpowiedz
  6. Sonia 18 grudnia 2016 o 10:17

    Dziś delektowalam się takim śniadaniem. Pyszne! Codziennie będę wyprobowywac przepisy z Twojego bloga i czekam na nowe.Pozdrawiam ☺

    Odpowiedz
    1. admin 19 grudnia 2016 o 13:56

      na pewno będą 🙂

      Odpowiedz
  7. Paulina 17 listopada 2016 o 10:18

    Uwielbiam awokado, ale na kanpce zwykle robie z niego paste 🙂 lubie sniadania na cieplo wiec jak dostalam toster od morphy richards to teraz tosty sa nr jeden na sniadanie 😀

    Odpowiedz
    1. admin 18 listopada 2016 o 22:58

      ja czasami tak się śpieszę że tylko plastry awokado aby nie tracić czasu – choć przyznam że również wolę wersję z pastą awokado 🙂

      Odpowiedz
  8. Edith 2 sierpnia 2016 o 08:51

    Wczoraj zrobiłam zainspirowana tym wpisem 🙂 było pysznie

    Odpowiedz
    1. admin 2 sierpnia 2016 o 16:38

      bardzo się cieszę i polecam na przyszłość 🙂

      Odpowiedz
  9. b. 15 stycznia 2016 o 21:24

    właśnie tak wyglądało moje dzisiejsze śniadanie, tylko to awokado dodaję jeszcze odrobinkę przetartego czosnku

    Odpowiedz
    1. admin 16 stycznia 2016 o 10:18

      wspaniale! też czasami dodaję czosnku – ale wtedy jem takie danie wieczorem 🙂

      Odpowiedz
  10. Hania 15 stycznia 2016 o 12:18

    Wygląda pysznie! bardzo lubię pastę z awokado, dlatego na pewno wypróbuję ten przepis.
    pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.