Lubię zaczynać dzień od czegoś pysznego. Nie lubię się spieszyć – choć z tym ostatnio mam problem. Ostatnio w moim życiu dużo się dzieje. Nowe pomysły, projekty i marzenia. Uwielbiam ten stan kiedy powstaje coś fantastycznego. Dostaję wtedy przypływu energii i radości. Planuję, analizuję, liczę – musielibyście teraz widzieć mój pulpit komputera. Czasami w myślach śmieje się, że jestem czarodziejką gdyż tak zaklinam swoje marzenia, że stają się one rzeczywistością. Ja po prostu bardzo mocno wierzę w siebie i kocham to co robię.
Dzisiaj zapraszam Was na moje śniadanie – jest proste ale pełne wyjątkowego smaku. Aksamitne awokado i żółtko jajka na chrupiącej grzance to kompozycja doskonała. To śniadanie jakie lubię!
Na rozgrzanej patelni teflonowej zarumienić z obu stron kromki chleba.
Awokado, obrać, usunąć pestkę i pokroić w równą kostkę. Doprawić solą i sokiem z limonki.
Jajko wbić do małej miseczki. W rondlu zagotować 1 l wody. Kiedy zacznie bulgotać zmniejszyć ogień i dodać ocet. Łyżką zrobić wirek w wodzie i w sam jego środek przelać jajko z miseczki. Gotować 3 minuty. Łyżką cedzakową wyjąc jajko i przełożyć na ręcznik papierowy po to aby wchłonął pozostała na jajku wodę.
Na tost wyłożyć przygotowane awokado, następnie jajko w koszulce. Całość posypać sola i pieprzem oraz płatkami chili.
2 porcji
Składniki
Przygotowanie
Na rozgrzanej patelni teflonowej zarumienić z obu stron kromki chleba.
Awokado, obrać, usunąć pestkę i pokroić w równą kostkę. Doprawić solą i sokiem z limonki.
Jajko wbić do małej miseczki. W rondlu zagotować 1 l wody. Kiedy zacznie bulgotać zmniejszyć ogień i dodać ocet. Łyżką zrobić wirek w wodzie i w sam jego środek przelać jajko z miseczki. Gotować 3 minuty. Łyżką cedzakową wyjąc jajko i przełożyć na ręcznik papierowy po to aby wchłonął pozostała na jajku wodę.
Na tost wyłożyć przygotowane awokado, następnie jajko w koszulce. Całość posypać sola i pieprzem oraz płatkami chili.
Notes