Na przygotowanie tego ciasta wystarczy, że poświęcisz 5 min i na dodatek przygotujesz je w jednej misce bez użycia miksera. To bardzo proste i smaczne ciasto, które sprawdzi się na poprawę humoru podczas deszczowego popołudnia. Możesz zaszaleć i użyć dowolnych owoców jak i ziaren orzechów, a podać je z gęstą śmietaną. Ekspresowe ciasto i tyle 🙂
Smacznego:)
Przygotuj blaszkę o wymiarach 21 x 21 cm lub średnicy 20 cm. Wyłóż ją papierem. Piekarnik nastaw na temperaturę 180 C z funkcja grzania góra - dół.
Orzechy laskowe posiekaj i umieść w misce. Dodaj mąkę, masło pokrojone w kostkę, cynamon, cukier, sól, proszek do pieczenia, pestki dyni i słonecznik. Wszystko wymieszaj. Dodaj jajka i ponownie wszystko wymieszaj, aż składniki dobrze się połączą.
Połowę masy wyłóż do przygotowanej foremki i dobrze dociśnij ciasto do jej dna. Na wierzch wyłóż konfiturę i pokrojone owoce i na to drugą połowę ciasta (już nie dociskaj - tylko lekko oprósz nim owoce).
Piecz 50 min do momentu kiedy patyczek wsadzony do ciasta pozostaje suchy.
Składniki
Przygotowanie
Przygotuj blaszkę o wymiarach 21 x 21 cm lub średnicy 20 cm. Wyłóż ją papierem. Piekarnik nastaw na temperaturę 180 C z funkcja grzania góra - dół.
Orzechy laskowe posiekaj i umieść w misce. Dodaj mąkę, masło pokrojone w kostkę, cynamon, cukier, sól, proszek do pieczenia, pestki dyni i słonecznik. Wszystko wymieszaj. Dodaj jajka i ponownie wszystko wymieszaj, aż składniki dobrze się połączą.
Połowę masy wyłóż do przygotowanej foremki i dobrze dociśnij ciasto do jej dna. Na wierzch wyłóż konfiturę i pokrojone owoce i na to drugą połowę ciasta (już nie dociskaj - tylko lekko oprósz nim owoce).
Piecz 50 min do momentu kiedy patyczek wsadzony do ciasta pozostaje suchy.
Mam pytanie odnośnie mrożonych owoców . Czy należy je najpierw odmrozić? Mam trochę zapasu w zamrażarce a to pora najwyższa zrobić miejsce na tegoroczne owoce. Pozdrawiam 🙂
mrożone owoce można wyjąć 5 minut przed pieczeniem i dodać do ciasta – nie trzeba ich rozmrażać 🙂
Mam jeszcze sporo mrożonych owoców w zamrażalce. Szukałam przepisu na szybkie i smaczne ciasto. Trafiłam na ten przepis 🙂
Kasia świetny przepis. Ciasto bardzo smaczne i szybkie 🙂
bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz :*
Mialam się podpisać Kasia – zgodnie ze stanem rzeczy, ale moje dziecko skutecznie nacisnęło połowę klawiatury jednocześnie, więc przepraszam za 'bałagan’ 🙂
Kingo (mogę tak?), jak już jesteśmy w takim słodkim temacie.. będą jakieś przepisy na konfitury na blogu? szukam czegoś zdrowego, bez dodatków typu zelfixy i inne… Można w ogóle wyczarować coś domowego taką metodą? Pozdrawiam!
ps. bardzo lubię Cię czytać 🙂
KAsiu bardzo mi miło:) ciesze się że od razu po imieniu:) oczywiście pojawią się konfitury już niebawem 🙂
Ciasto wyszlo przepyszne. Przepis swietny, dziekuje za inspiracje. Zmodyfikowalam go troche tak by byl na tzw.duza blache i dodalam samych truskawek i same orzechy.mniam!
ciesze się że smakowało:) i dziękuję za dodanie komentarza:) dla mnie to bardzo ważne bo pozwala tworzyć to miejsce 🙂
Mój mąż i synek jedzą mi dzisiaj z ręki 🙂 rewelacyjne ciasto!
bardzo się cieszę:) dziekuje za wypróbowanie i za komentarz:) pozdrowienia dla chłopaków
czy konfitura nie wyleje sie poza ciasto?
możliwe jest że minimalnie ale raczej wchłonie się w ciasto 🙂 tak jak widoczne to jest na zdjęciach
Czy można zrobić to ciasto z truskawkami i rabarbarem?
oczywiście jednak rabarbar wcześniej pokroiłabym i obsypała cukrem aby pościł sok i nie był taki kwaśny 🙂
Dziękuję za radę 🙂
uwielbiam ciasta z owocami i ekspresowe przepisy!
dziękuję! 🙂