Uważam że tort był trafnym wyborem wpisując się w nasz „konny” klimat – podstawą są płatki owsiane:)
A jak smakował? Moim zdaniem to bardzo ciekawe połączenie – na pewno będę korzystała z tego przepisu jeszcze nie raz. Tort składa się z chrupkiego owsianego spodu, najlepszego na świecie musu czekoladowego i sezonowych owoców. Jego zaletą jest szybkość wykonania. Polecam bo na prawdę warto. Zdrowo i kolorowo 🙂
Rozgrzej piekarnik do 200°C.
W garnczku rozpuść masło i dodaj cukier. Następnie płatki owsiane i dokładnie wymieszaj.
Ewentualnie dodaj mąkę.
Wylep ciastem brzegi dno tortownicy o średnicy 20 cm.
Wstaw ciasto do piekarnika na 15 min, aż płatki lekką się zrumienią. Wyjmij i odstaw.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej o odłożyć do przestygnięcia.
Serek mascarpone i kremówkę umieścić w naczyniu, krótko zmiksować, do uzyskania jednolitej masy.
Dodać lekko przestudzoną czekoladę, wymieszać lub krótko zmiksować, tylko do połączenia składników.
Na wystudzony owsiany spód wyłożyć mus czekoladowy, następnie udekorować sezonowymi owocami.
1 porcji
Składniki
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 200°C.
W garnczku rozpuść masło i dodaj cukier. Następnie płatki owsiane i dokładnie wymieszaj.
Ewentualnie dodaj mąkę.
Wylep ciastem brzegi dno tortownicy o średnicy 20 cm.
Wstaw ciasto do piekarnika na 15 min, aż płatki lekką się zrumienią. Wyjmij i odstaw.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej o odłożyć do przestygnięcia.
Serek mascarpone i kremówkę umieścić w naczyniu, krótko zmiksować, do uzyskania jednolitej masy.
Dodać lekko przestudzoną czekoladę, wymieszać lub krótko zmiksować, tylko do połączenia składników.
Na wystudzony owsiany spód wyłożyć mus czekoladowy, następnie udekorować sezonowymi owocami.