Cytrynowe babeczki Marty

Już w ostatnim poście pisałam o moim gotowaniu z Martą. Przygotowałyśmy deser z tapioki i cudowne babeczki. Jako że moja pomocniczka jest fanką cytrusowych smaków nasze wypieki były mocno cytrynowe. Mój Adam był nimi zachwycony,a najlepszą rekomendacją dla tego przepisu jest wczorajszy SMS od bratowej: 🙂

„Dodaj proszę na stronkę przepis na te babeczki z tym kremem limonkowym…. Rozwaliły mnie na maxa”

ja odpisałam: „Dzisiaj będą w nocy” – choć miałam zupełnie inny plan 🙂 miał być tort Amaretto lub beza z migdałami

Bratowa Basia: „Ja do tej pory byłam wierna mojej babce majonezowej… Ale jak skosztowałam tego ………. mmmmmmmmmmmmmm”

Kochani nic tylko kupcie składniki, wygospodarujcie 10 min czasu na przygotowanie i napiszcie jak Wam smakowało:)

Pozdrawiam gorąco i życzę udanego poniedziałku:)

Smacznego 🙂

Ilość porcji12 porcji

 100 g miękkiego masła
 100 g twarogu
 skórka starta z cytryny
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 ½ łyżeczki sody
 125 g mąki
 2 jajka
 130 g cukru
 1 szczypta soli
Składniki na krem cytrynowy:
 40 g miękkiego masła
 80 g serka mascarpone lub serka śmietankowego
 120 g cukru pudru
 skórka starta z cytryny i limonki

Babeczki:
1

Foremkę na muffinki wyłóż papierowymi foremkami. Piekarnik nastaw na temperaturę 180 C z funkcja grzania góra-dół

2

Masło ucieraj z cukrem,, serem, jajkami i skórką z cytryny na puszystą masę (ok 6-7 min).

3

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, sodą i szczypta soli do masy maślano - jajecznej i szybko wymieszaj.

4

Ciasto wyłóż do przygotowanej for y na muffinki i piecz ok 25 min. Wystudź.

Krem cytrynowy:
5

Wszystkie składniki kremu wymieszaj razem i wstaw do lodówki na 15 min.

6

Wystudzone babeczki dekoruj kremem cytrynowym, malina i miętą.

Wartości odżywcze

Porcji 12

Składniki

 100 g miękkiego masła
 100 g twarogu
 skórka starta z cytryny
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 ½ łyżeczki sody
 125 g mąki
 2 jajka
 130 g cukru
 1 szczypta soli
Składniki na krem cytrynowy:
 40 g miękkiego masła
 80 g serka mascarpone lub serka śmietankowego
 120 g cukru pudru
 skórka starta z cytryny i limonki

Przygotowanie

Babeczki:
1

Foremkę na muffinki wyłóż papierowymi foremkami. Piekarnik nastaw na temperaturę 180 C z funkcja grzania góra-dół

2

Masło ucieraj z cukrem,, serem, jajkami i skórką z cytryny na puszystą masę (ok 6-7 min).

3

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, sodą i szczypta soli do masy maślano - jajecznej i szybko wymieszaj.

4

Ciasto wyłóż do przygotowanej for y na muffinki i piecz ok 25 min. Wystudź.

Krem cytrynowy:
5

Wszystkie składniki kremu wymieszaj razem i wstaw do lodówki na 15 min.

6

Wystudzone babeczki dekoruj kremem cytrynowym, malina i miętą.

Cytrynowe babeczki Marty
(Wyświetlono 1 523 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

5 komentarzy

  1. Lady Gusia 20 lutego 2016 o 15:26

    Pani Kingo- skórka zdarta z cytryny – chodzi o jedną cytrynę?

    Odpowiedz
    1. admin 20 lutego 2016 o 16:44

      tak

      Odpowiedz
  2. Gosia 15 stycznia 2016 o 14:57

    Zrobiłam na domowego sylwestra, pachniało przepiękne cytryną w całym domu, babeczki przepyszne, polecam

    Odpowiedz
    1. admin 16 stycznia 2016 o 10:19

      bardzo dziękuję za komentarz :*

      Odpowiedz
  3. Capacitier 3 czerwca 2013 o 23:55

    Rekomendacja zdecydowanie zachęcająca do wypróbowania przepisu :d

    Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.