Deser kokosowo-limonkowy z tapioką

Ten deser to pomysł, który powstał podczas wspólnego gotowania z bratanicą Martą.  Stwierdziłyśmy, że obie uwielbiamy mleko kokosowe i limonki, a tapioka zafundowała nam niezłą zabawę. Przyjemny, egzotyczny w smaku i zabawny w swojej strukturze deser przypomina tropikalny budyń. Nie tylko on dzisiaj powstał ale również inne smakołyki, jak i pomysły dla najmłodszych które mam zamiar Wam wkrótce przedstawić. Oczywiście wszystkie zapowiedzi kolejnych niespodzianek stopniowo publikuję na moim fanpagu także zachęcam do śledzenia losów AleBabki 🙂 Czerwiec zapowiada się bardzo pracowity 🙂

Smacznego:)

Ilość porcji3 porcje

 2 ½ łyżki tapioki
 3 łyżki cukru
 1 puszka mleka kokosowego
 1 limonka
 100 ml wody
 do dekoracji użyłam listków mięty i borówki

1

Tapiokę umyj pod bieżącą wodą.

2

Mleko kokosowe wymieszaj z wodą, sokiem i skórką z limonki oraz cukrem. Dodaj wypłukaną tapiokę i całość gotuj na średnim ogniu ok 20 min do momentu kiedy tapioka zwiększy swoją objętość.

3

Przelej do szklanek i  udekoruj.

Wartości odżywcze

Porcji 3

Składniki

 2 ½ łyżki tapioki
 3 łyżki cukru
 1 puszka mleka kokosowego
 1 limonka
 100 ml wody
 do dekoracji użyłam listków mięty i borówki

Przygotowanie

1

Tapiokę umyj pod bieżącą wodą.

2

Mleko kokosowe wymieszaj z wodą, sokiem i skórką z limonki oraz cukrem. Dodaj wypłukaną tapiokę i całość gotuj na średnim ogniu ok 20 min do momentu kiedy tapioka zwiększy swoją objętość.

3

Przelej do szklanek i  udekoruj.

Deser kokosowo-limonkowy z tapioką
(Wyświetlono 1 603 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

4 komentarzy

  1. Magda 21 października 2019 o 11:40

    co zrobić żeby tapioka się nie przypaliła i nie przyjeła smaku tego przypalenia?
    Moja niestety nie była dobra w smaku 🙁
    Czy to kwestia złego rondelka?

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 25 października 2019 o 14:54

      dokładnie rondel z grubym dnem, częste mieszanie, mały ogień i wszystko się uda

      Odpowiedz
  2. Agniecha 31 maja 2013 o 08:10

    Wygląda pychotkowo! No i w dodatku na nienajtrudniejsze do zrobienia- nawet dla mnie! 😀
    Nigdy nie miałam do czynienia z tapioką, ale chętnie poznam jej smak, chyba.

    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. Capacitier 31 maja 2013 o 08:00

    Lubię wyglądtapioki, chętnie poznałabym też jej smak 😀

    Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.