Dzisiaj ciasto, które w moim domu w jedno popołudnie stało się hitem. Każdy kto go skosztował od razu mówił: „jeszcze tak dobrego ciasta z rabarbarem nie jadłam/em”
Robi się je szybko, pięknie wyrasta, a smaki są idealnie zbilansowane. Kwaśny rabarbar, słodka beza i pyszny orzechowy spód – musicie tego spróbować! Jestem pewna, że pokochacie je tak jak my:)
Smacznego:)
Rabarbar opłucz i osusz. Wyczyść usuwając zgrubiałe włókna. Pokrój na kawałki ok 2 cm, posyp cukrem i odłóż na 20 min aby puścił sok.
Miękkie masło ucieraj z cukrem ok 5-6 min na puszystą, jasną masę. Cały czas miksując dodawaj po jednym jajku i żółtku. Mieszaj, aż masa idealnie się połączy.
Orzechy posiekaj niezbyt drobno, dodaj przesianą mąkę, mielone migdały i proszek do pieczenia. Wszystko wymieszaj i stopniowo dodawaj do masy maślano-jajecznej.
Blachę do pieczenia o wymiarach 28 x 40 cm wyłóz papierem do pieczenia. Wylej na nią przygotowane ciasto i piecz przez 15 min w rozgrzanym do 180 C piekarniku z funkcją grzania góra-dół.
Na podpieczony spód rozłóż rabarbar i ponownie wstaw do piekarnika i piecz ok 25 min.
Ubij białka na sztywno z odrobiną soli, dodając pod koniec stopniowo cukier puder. Na sam koniec dodaj sok z cytryny. Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca wyjmij ciasto z piekarnika i rozłóż ją równomiernie na całej jego płaszczyźnie.
Ponownie umieść ciasto w piekarniku i piecz jeszcze ok 10-15 min. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche w środku.
Składniki
Przygotowanie
Rabarbar opłucz i osusz. Wyczyść usuwając zgrubiałe włókna. Pokrój na kawałki ok 2 cm, posyp cukrem i odłóż na 20 min aby puścił sok.
Miękkie masło ucieraj z cukrem ok 5-6 min na puszystą, jasną masę. Cały czas miksując dodawaj po jednym jajku i żółtku. Mieszaj, aż masa idealnie się połączy.
Orzechy posiekaj niezbyt drobno, dodaj przesianą mąkę, mielone migdały i proszek do pieczenia. Wszystko wymieszaj i stopniowo dodawaj do masy maślano-jajecznej.
Blachę do pieczenia o wymiarach 28 x 40 cm wyłóz papierem do pieczenia. Wylej na nią przygotowane ciasto i piecz przez 15 min w rozgrzanym do 180 C piekarniku z funkcją grzania góra-dół.
Na podpieczony spód rozłóż rabarbar i ponownie wstaw do piekarnika i piecz ok 25 min.
Ubij białka na sztywno z odrobiną soli, dodając pod koniec stopniowo cukier puder. Na sam koniec dodaj sok z cytryny. Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca wyjmij ciasto z piekarnika i rozłóż ją równomiernie na całej jego płaszczyźnie.
Ponownie umieść ciasto w piekarniku i piecz jeszcze ok 10-15 min. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche w środku.
ciasto jest przepyszne, wcześniej robiłam też to z gruszką ale w mojej misce z owocami pustki ani gruszki ani jabłka, więc zrobiłam z orzechami. CUDOWNY SMAK ? uwielbiam Twoje przepisy, mój mąż wchodzi do kuchni jak widzi że coś robię i się śmieje: Ty i ta Twoja Kinga, co dziś dobrego robicie? ?
ale miło 🙂 dziękuję że korzystasz :*
Przepraszam zamiast żeśmy powinno być słowo zesmażyłam. Ta komórka taka złośliwa.
Beata rozumiem – mam tak samo jak pisze z telefonu 🙂
Chociaż moja beza wyszła mokra to i tak ciasto poezja. Mój mąż jak nie lubi rabarbaru tak powiedział ze to ciasto jest przepyszne. Bardzo Pani dziękuję za tak wspaniały przepis. Musze powiedzieć ze ja użyłam rabarbaru z zamrażalnika. Rozmroziłam go, następnie oddałam wodę i żeśmy żyłam z cukrem ale tak nie do końca a później wykładałam na podpieczone kleksikami. Polecam wszystkim. Rozpuszcza się w ustach z resztą jak wszystkie Pani ciasta. Pozdrawiam serdecznie. Beata
Pani Beato bardzo dziękuję za komentarz 🙂 tyle radości sprawia czytanie mi takich słów :* dziękuję :*
Zrobiłam w weekend, wszuscy w domu byli zachwyceni 🙂
bardzo się cieszę! te ciasto na prawdę jest fantastyczne! u mnie w domu pojawia się i znika 🙂
Nie jestem fanka rabarbaru, ale to ciasto mnie przekonalo. Przepisane do zeszytu ( a to juz forma awansu tego przepisu) 😉 zapewne skorzystam jeszcze wiele razy… jak nie bedzie rabarbaru, mysle, ze swietnie bedzie sie komponowal ze sliwka, lub truskawka 🙂
dokładnie. Zachęcam do wypróbowania bo jest na prawdę genialne. Robiłam je już kilka razy i zawsze znika ekspresowo 🙂 pozdrawiam
Bardzo prosze o DRUKUJ PRZEPIS… nie ma go na tej stronie 🙂
dziękuję za cenną informację 🙂 na pewno wkrótce się pojawi 🙂 pozdrawiam
drukowanie przepisów już jest dostępne:) dziękuję za cenna wskazówkę 🙂 pozdrawiam
Dziękuje za odpowiedź 🙂
Ciasto pyszne ,wspaniałe połaczenie orzechów i rabarberu, na zawsze zagości ten przepis w mojej kuchni
gratuluje pomysłu i gorąco pozdrawiam!
ale się cieszę że spróbowałaś 🙂 dziękuję i pozdrawiam
Ciasto rewelacjia.super przepis. Dziekuje
Ciasto rzeczywiście pyszne! Gdy po 15-minutowym podpiekaniu spodu wyłożyłam na niego rabarbar i obserwowałam jak ciasto upada pod ciężary owoców, byłam załamana i przekonana, że wyjdzie zakalec. I tu zaskoczenie – po przekrojeniu ciasto było dobrze wypieczone i równo wyrośnięte. Nie za słodkie, nie za kwaśne, a przy tym cudownie wilgotny rabarbar. Jak z obrazka, gdyby nie to, że moja beza wyszła mokra, a nie chrupiąca jak na blogowych zdjęciach.
W każdym razie polecam przepis, bo ciasto jest grzechu warte 🙂
Karolino dziękuję Ci że skusiłaś się na ten przepis 🙂
hahahha miałam podobne obawy 🙂 że wyjdzie zakalec.
Poszukując przepisu na ciasto z rabarbarem trafiłam do Pani 🙂 mocno kibicowalam i trzymałam kciuki w Master Chefie!! jutro moje imieniny i szykuję mały poczestunek. Pierwszy raz będę robiła ciasto z rabarbarem mam nadzieje że wyjdzie smacznie! Pani ciasto wygląda bardzo smakowicie!! Pozdrawiam serdecznie.
bardzo się ciesze że Pani tutaj trafiła:) zapraszam częściej:)
Wszystkiego najlepszego z okazji imienin:)
Ciacho siedzi w piekarniku, będzie dziś na deser – nie mogę się doczekać, aż go spróbuję! 🙂
Ewka jak wyszło? jestem taka ciekawa 🙂 dzięki że się skusiłaś :*
dzisiaj zrobione 🙂 rewelacja! 😀
super!!!!!!!!!! ale się cieszę! dziękuje że napisałaś i spróbowałaś:) buziak
ale mam radochę :*
Kingo ciacho wydaje sie wspaniale jednak jestem noga w pieczeniu ciast…z miesa ,warzyw zrobie wszystko a ciast nie potrafie jednak chycialabym tego sprobowac..powiedz mi tylko prosze co mam zrobic bo mam stary piekarnik gazowy bez funkcji gora dol wiec boje sie o beze czy wyjdzie.I jeszcze jedno..na ile piekarnik ustawic?numeracje mam od 1 do 8 ? :/ Dziekuje Ci bardzo za odpowiedz,pozdrawiam i dziekuje za Twoj blog 🙂
Agnieszko ustaw piekarnik na 7, jak nałożysz beze zmień na 6. Koniecznie daj znać czy się udało? 3mam kciuki
Na pewno przepyszne,do zrobienia dziś;)) a czy mogą być orzechy włoskie?? Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wszystkie inspiracje 🙂
w orzechach pełna dowolność 🙂