Ciasto orzechowe z rabarbarem

Dzisiaj ciasto, które  w moim domu w jedno popołudnie stało się hitem.  Każdy kto go skosztował od razu mówił: „jeszcze tak dobrego ciasta z rabarbarem nie jadłam/em”

Robi się je szybko, pięknie wyrasta, a smaki są idealnie zbilansowane. Kwaśny rabarbar, słodka beza i pyszny orzechowy spód – musicie tego spróbować! Jestem pewna, że pokochacie je tak jak my:)

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

 1 kg rabarbaru + 5 łyżek cukru
 250 g miękkiego masła
 300 g cukru
 3 jajka
 3 żółtka
 1 łyżeczka skórki startej z cytryny
 70 g orzechów (ja użyłam laskowych, makadamia, migdałów i nerkowców)
 300 g maki pszennej
 100 g mielonych migdałów
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na bezę:
 3 białka
 150 g cukru pudru
 1 szczypta soli
 1 łyżka soku z cytryny

1

Rabarbar opłucz i osusz. Wyczyść usuwając zgrubiałe włókna. Pokrój na kawałki ok 2 cm, posyp cukrem  i odłóż na 20 min aby puścił sok.

2

Miękkie masło ucieraj z cukrem ok 5-6 min na puszystą, jasną masę. Cały czas miksując dodawaj po jednym jajku i żółtku. Mieszaj, aż masa idealnie się połączy.

3

Orzechy posiekaj niezbyt drobno, dodaj przesianą mąkę, mielone migdały i proszek do pieczenia. Wszystko wymieszaj i stopniowo dodawaj do masy maślano-jajecznej.

4

Blachę do pieczenia o wymiarach 28 x 40 cm wyłóz papierem do pieczenia. Wylej na nią przygotowane ciasto i piecz przez 15 min w rozgrzanym do 180 C piekarniku z funkcją grzania góra-dół.

5

Na podpieczony spód rozłóż rabarbar i ponownie wstaw do piekarnika i piecz ok 25 min.

6

Ubij białka na sztywno z odrobiną soli, dodając pod koniec stopniowo cukier puder. Na sam koniec dodaj sok z cytryny. Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca wyjmij ciasto z piekarnika i rozłóż ją równomiernie na całej jego płaszczyźnie.

7

Ponownie umieść ciasto w piekarniku i piecz jeszcze ok 10-15 min. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche w środku.

Składniki

 1 kg rabarbaru + 5 łyżek cukru
 250 g miękkiego masła
 300 g cukru
 3 jajka
 3 żółtka
 1 łyżeczka skórki startej z cytryny
 70 g orzechów (ja użyłam laskowych, makadamia, migdałów i nerkowców)
 300 g maki pszennej
 100 g mielonych migdałów
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na bezę:
 3 białka
 150 g cukru pudru
 1 szczypta soli
 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie

1

Rabarbar opłucz i osusz. Wyczyść usuwając zgrubiałe włókna. Pokrój na kawałki ok 2 cm, posyp cukrem  i odłóż na 20 min aby puścił sok.

2

Miękkie masło ucieraj z cukrem ok 5-6 min na puszystą, jasną masę. Cały czas miksując dodawaj po jednym jajku i żółtku. Mieszaj, aż masa idealnie się połączy.

3

Orzechy posiekaj niezbyt drobno, dodaj przesianą mąkę, mielone migdały i proszek do pieczenia. Wszystko wymieszaj i stopniowo dodawaj do masy maślano-jajecznej.

4

Blachę do pieczenia o wymiarach 28 x 40 cm wyłóz papierem do pieczenia. Wylej na nią przygotowane ciasto i piecz przez 15 min w rozgrzanym do 180 C piekarniku z funkcją grzania góra-dół.

5

Na podpieczony spód rozłóż rabarbar i ponownie wstaw do piekarnika i piecz ok 25 min.

6

Ubij białka na sztywno z odrobiną soli, dodając pod koniec stopniowo cukier puder. Na sam koniec dodaj sok z cytryny. Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca wyjmij ciasto z piekarnika i rozłóż ją równomiernie na całej jego płaszczyźnie.

7

Ponownie umieść ciasto w piekarniku i piecz jeszcze ok 10-15 min. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche w środku.

Ciasto orzechowe z rabarbarem
(Wyświetlono 294 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

27 komentarzy

  1. Avatar Magda 5 lipca 2019 o 10:38

    ciasto jest przepyszne, wcześniej robiłam też to z gruszką ale w mojej misce z owocami pustki ani gruszki ani jabłka, więc zrobiłam z orzechami. CUDOWNY SMAK 😍 uwielbiam Twoje przepisy, mój mąż wchodzi do kuchni jak widzi że coś robię i się śmieje: Ty i ta Twoja Kinga, co dziś dobrego robicie? 😁

    1. Kinga Paruzel Kinga Paruzel 5 lipca 2019 o 13:03

      ale miło 🙂 dziękuję że korzystasz :*

  2. Avatar Beata 11 grudnia 2016 o 19:28

    Przepraszam zamiast żeśmy powinno być słowo zesmażyłam. Ta komórka taka złośliwa.

    1. admin admin 12 grudnia 2016 o 13:55

      Beata rozumiem – mam tak samo jak pisze z telefonu 🙂

  3. Avatar Beata 11 grudnia 2016 o 19:26

    Chociaż moja beza wyszła mokra to i tak ciasto poezja. Mój mąż jak nie lubi rabarbaru tak powiedział ze to ciasto jest przepyszne. Bardzo Pani dziękuję za tak wspaniały przepis. Musze powiedzieć ze ja użyłam rabarbaru z zamrażalnika. Rozmroziłam go, następnie oddałam wodę i żeśmy żyłam z cukrem ale tak nie do końca a później wykładałam na podpieczone kleksikami. Polecam wszystkim. Rozpuszcza się w ustach z resztą jak wszystkie Pani ciasta. Pozdrawiam serdecznie. Beata

    1. admin admin 12 grudnia 2016 o 13:56

      Pani Beato bardzo dziękuję za komentarz 🙂 tyle radości sprawia czytanie mi takich słów :* dziękuję :*

  4. Avatar DiaDiana 6 czerwca 2013 o 09:27

    Zrobiłam w weekend, wszuscy w domu byli zachwyceni 🙂

    1. admin admin 6 czerwca 2013 o 13:47

      bardzo się cieszę! te ciasto na prawdę jest fantastyczne! u mnie w domu pojawia się i znika 🙂

  5. Avatar Alicja 3 czerwca 2013 o 13:37

    Nie jestem fanka rabarbaru, ale to ciasto mnie przekonalo. Przepisane do zeszytu ( a to juz forma awansu tego przepisu) 😉 zapewne skorzystam jeszcze wiele razy… jak nie bedzie rabarbaru, mysle, ze swietnie bedzie sie komponowal ze sliwka, lub truskawka 🙂

    1. admin admin 5 czerwca 2013 o 23:58

      dokładnie. Zachęcam do wypróbowania bo jest na prawdę genialne. Robiłam je już kilka razy i zawsze znika ekspresowo 🙂 pozdrawiam

  6. Avatar zalka80 1 czerwca 2013 o 14:15

    Bardzo prosze o DRUKUJ PRZEPIS… nie ma go na tej stronie 🙂

    1. admin admin 2 czerwca 2013 o 23:11

      dziękuję za cenną informację 🙂 na pewno wkrótce się pojawi 🙂 pozdrawiam

    2. admin admin 5 czerwca 2013 o 15:19

      drukowanie przepisów już jest dostępne:) dziękuję za cenna wskazówkę 🙂 pozdrawiam

      1. Avatar zalka80 5 czerwca 2013 o 15:31

        Dziękuje za odpowiedź 🙂
        Ciasto pyszne ,wspaniałe połaczenie orzechów i rabarberu, na zawsze zagości ten przepis w mojej kuchni
        gratuluje pomysłu i gorąco pozdrawiam!

        1. admin admin 5 czerwca 2013 o 23:59

          ale się cieszę że spróbowałaś 🙂 dziękuję i pozdrawiam

  7. Avatar Karolina 30 maja 2013 o 19:02

    Ciasto rzeczywiście pyszne! Gdy po 15-minutowym podpiekaniu spodu wyłożyłam na niego rabarbar i obserwowałam jak ciasto upada pod ciężary owoców, byłam załamana i przekonana, że wyjdzie zakalec. I tu zaskoczenie – po przekrojeniu ciasto było dobrze wypieczone i równo wyrośnięte. Nie za słodkie, nie za kwaśne, a przy tym cudownie wilgotny rabarbar. Jak z obrazka, gdyby nie to, że moja beza wyszła mokra, a nie chrupiąca jak na blogowych zdjęciach.
    W każdym razie polecam przepis, bo ciasto jest grzechu warte 🙂

    1. admin admin 30 maja 2013 o 23:01

      Karolino dziękuję Ci że skusiłaś się na ten przepis 🙂
      hahahha miałam podobne obawy 🙂 że wyjdzie zakalec.

  8. Avatar Magda 28 maja 2013 o 22:15

    Poszukując przepisu na ciasto z rabarbarem trafiłam do Pani 🙂 mocno kibicowalam i trzymałam kciuki w Master Chefie!! jutro moje imieniny i szykuję mały poczestunek. Pierwszy raz będę robiła ciasto z rabarbarem mam nadzieje że wyjdzie smacznie! Pani ciasto wygląda bardzo smakowicie!! Pozdrawiam serdecznie.

    1. admin admin 29 maja 2013 o 13:31

      bardzo się ciesze że Pani tutaj trafiła:) zapraszam częściej:)
      Wszystkiego najlepszego z okazji imienin:)

  9. Avatar Ewa 26 maja 2013 o 11:31

    Ciacho siedzi w piekarniku, będzie dziś na deser – nie mogę się doczekać, aż go spróbuję! 🙂

    1. admin admin 26 maja 2013 o 22:19

      Ewka jak wyszło? jestem taka ciekawa 🙂 dzięki że się skusiłaś :*

  10. Avatar anytramunik 22 maja 2013 o 22:17

    dzisiaj zrobione 🙂 rewelacja! 😀

    1. admin admin 22 maja 2013 o 22:49

      super!!!!!!!!!! ale się cieszę! dziękuje że napisałaś i spróbowałaś:) buziak
      ale mam radochę :*

  11. Avatar agnieszka z frankfurtu 21 maja 2013 o 07:58

    Kingo ciacho wydaje sie wspaniale jednak jestem noga w pieczeniu ciast…z miesa ,warzyw zrobie wszystko a ciast nie potrafie jednak chycialabym tego sprobowac..powiedz mi tylko prosze co mam zrobic bo mam stary piekarnik gazowy bez funkcji gora dol wiec boje sie o beze czy wyjdzie.I jeszcze jedno..na ile piekarnik ustawic?numeracje mam od 1 do 8 ? :/ Dziekuje Ci bardzo za odpowiedz,pozdrawiam i dziekuje za Twoj blog 🙂

    1. admin admin 22 maja 2013 o 22:53

      Agnieszko ustaw piekarnik na 7, jak nałożysz beze zmień na 6. Koniecznie daj znać czy się udało? 3mam kciuki

  12. Avatar megi 21 maja 2013 o 07:53

    Na pewno przepyszne,do zrobienia dziś;)) a czy mogą być orzechy włoskie?? Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wszystkie inspiracje 🙂

    1. admin admin 21 maja 2013 o 11:53

      w orzechach pełna dowolność 🙂

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *