Dzisiaj ciasto, które w moim domu w jedno popołudnie stało się hitem. Każdy kto go skosztował od razu mówił: „jeszcze tak dobrego ciasta z rabarbarem nie jadłam/em”
Robi się je szybko, pięknie wyrasta, a smaki są idealnie zbilansowane. Kwaśny rabarbar, słodka beza i pyszny orzechowy spód – musicie tego spróbować! Jestem pewna, że pokochacie je tak jak my:)
Smacznego:)
Rabarbar opłucz i osusz. Wyczyść usuwając zgrubiałe włókna. Pokrój na kawałki ok 2 cm, posyp cukrem i odłóż na 20 min aby puścił sok.
Miękkie masło ucieraj z cukrem ok 5-6 min na puszystą, jasną masę. Cały czas miksując dodawaj po jednym jajku i żółtku. Mieszaj, aż masa idealnie się połączy.
Orzechy posiekaj niezbyt drobno, dodaj przesianą mąkę, mielone migdały i proszek do pieczenia. Wszystko wymieszaj i stopniowo dodawaj do masy maślano-jajecznej.
Blachę do pieczenia o wymiarach 28 x 40 cm wyłóz papierem do pieczenia. Wylej na nią przygotowane ciasto i piecz przez 15 min w rozgrzanym do 180 C piekarniku z funkcją grzania góra-dół.
Na podpieczony spód rozłóż rabarbar i ponownie wstaw do piekarnika i piecz ok 25 min.
Ubij białka na sztywno z odrobiną soli, dodając pod koniec stopniowo cukier puder. Na sam koniec dodaj sok z cytryny. Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca wyjmij ciasto z piekarnika i rozłóż ją równomiernie na całej jego płaszczyźnie.
Ponownie umieść ciasto w piekarniku i piecz jeszcze ok 10-15 min. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche w środku.
0 porcji
Składniki
Przygotowanie
Rabarbar opłucz i osusz. Wyczyść usuwając zgrubiałe włókna. Pokrój na kawałki ok 2 cm, posyp cukrem i odłóż na 20 min aby puścił sok.
Miękkie masło ucieraj z cukrem ok 5-6 min na puszystą, jasną masę. Cały czas miksując dodawaj po jednym jajku i żółtku. Mieszaj, aż masa idealnie się połączy.
Orzechy posiekaj niezbyt drobno, dodaj przesianą mąkę, mielone migdały i proszek do pieczenia. Wszystko wymieszaj i stopniowo dodawaj do masy maślano-jajecznej.
Blachę do pieczenia o wymiarach 28 x 40 cm wyłóz papierem do pieczenia. Wylej na nią przygotowane ciasto i piecz przez 15 min w rozgrzanym do 180 C piekarniku z funkcją grzania góra-dół.
Na podpieczony spód rozłóż rabarbar i ponownie wstaw do piekarnika i piecz ok 25 min.
Ubij białka na sztywno z odrobiną soli, dodając pod koniec stopniowo cukier puder. Na sam koniec dodaj sok z cytryny. Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca wyjmij ciasto z piekarnika i rozłóż ją równomiernie na całej jego płaszczyźnie.
Ponownie umieść ciasto w piekarniku i piecz jeszcze ok 10-15 min. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche w środku.