Ciasto orzechowe z rabarbarem

Dzisiaj ciasto, które  w moim domu w jedno popołudnie stało się hitem.  Każdy kto go skosztował od razu mówił: „jeszcze tak dobrego ciasta z rabarbarem nie jadłam/em”

Robi się je szybko, pięknie wyrasta, a smaki są idealnie zbilansowane. Kwaśny rabarbar, słodka beza i pyszny orzechowy spód – musicie tego spróbować! Jestem pewna, że pokochacie je tak jak my:)

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

 1 kg rabarbaru + 5 łyżek cukru
 250 g miękkiego masła
 300 g cukru
 3 jajka
 3 żółtka
 1 łyżeczka skórki startej z cytryny
 70 g orzechów (ja użyłam laskowych, makadamia, migdałów i nerkowców)
 300 g maki pszennej
 100 g mielonych migdałów
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na bezę:
 3 białka
 150 g cukru pudru
 1 szczypta soli
 1 łyżka soku z cytryny

1

Rabarbar opłucz i osusz. Wyczyść usuwając zgrubiałe włókna. Pokrój na kawałki ok 2 cm, posyp cukrem  i odłóż na 20 min aby puścił sok.

2

Miękkie masło ucieraj z cukrem ok 5-6 min na puszystą, jasną masę. Cały czas miksując dodawaj po jednym jajku i żółtku. Mieszaj, aż masa idealnie się połączy.

3

Orzechy posiekaj niezbyt drobno, dodaj przesianą mąkę, mielone migdały i proszek do pieczenia. Wszystko wymieszaj i stopniowo dodawaj do masy maślano-jajecznej.

4

Blachę do pieczenia o wymiarach 28 x 40 cm wyłóz papierem do pieczenia. Wylej na nią przygotowane ciasto i piecz przez 15 min w rozgrzanym do 180 C piekarniku z funkcją grzania góra-dół.

5

Na podpieczony spód rozłóż rabarbar i ponownie wstaw do piekarnika i piecz ok 25 min.

6

Ubij białka na sztywno z odrobiną soli, dodając pod koniec stopniowo cukier puder. Na sam koniec dodaj sok z cytryny. Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca wyjmij ciasto z piekarnika i rozłóż ją równomiernie na całej jego płaszczyźnie.

7

Ponownie umieść ciasto w piekarniku i piecz jeszcze ok 10-15 min. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche w środku.

Wartości odżywcze

0 porcji

Serving size

Składniki

 1 kg rabarbaru + 5 łyżek cukru
 250 g miękkiego masła
 300 g cukru
 3 jajka
 3 żółtka
 1 łyżeczka skórki startej z cytryny
 70 g orzechów (ja użyłam laskowych, makadamia, migdałów i nerkowców)
 300 g maki pszennej
 100 g mielonych migdałów
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na bezę:
 3 białka
 150 g cukru pudru
 1 szczypta soli
 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie

1

Rabarbar opłucz i osusz. Wyczyść usuwając zgrubiałe włókna. Pokrój na kawałki ok 2 cm, posyp cukrem  i odłóż na 20 min aby puścił sok.

2

Miękkie masło ucieraj z cukrem ok 5-6 min na puszystą, jasną masę. Cały czas miksując dodawaj po jednym jajku i żółtku. Mieszaj, aż masa idealnie się połączy.

3

Orzechy posiekaj niezbyt drobno, dodaj przesianą mąkę, mielone migdały i proszek do pieczenia. Wszystko wymieszaj i stopniowo dodawaj do masy maślano-jajecznej.

4

Blachę do pieczenia o wymiarach 28 x 40 cm wyłóz papierem do pieczenia. Wylej na nią przygotowane ciasto i piecz przez 15 min w rozgrzanym do 180 C piekarniku z funkcją grzania góra-dół.

5

Na podpieczony spód rozłóż rabarbar i ponownie wstaw do piekarnika i piecz ok 25 min.

6

Ubij białka na sztywno z odrobiną soli, dodając pod koniec stopniowo cukier puder. Na sam koniec dodaj sok z cytryny. Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca wyjmij ciasto z piekarnika i rozłóż ją równomiernie na całej jego płaszczyźnie.

7

Ponownie umieść ciasto w piekarniku i piecz jeszcze ok 10-15 min. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche w środku.

Notes

Ciasto orzechowe z rabarbarem
(Wyświetlono 2 353 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)