Panna Cotta z pure z ananasa

Ostatnio prze偶ywam ananasowo-rabarbarowe szale艅stwo 馃檪 Cz臋sto tak mam, 偶e potrafi臋 si臋 „uprze膰” na dany produkt i nie potrafi臋 si臋 z nim rozsta膰. Musz臋 zje艣膰 go wystarczaj膮co du偶o (a wierzcie mi, 偶e to na prawd臋 s膮 ogromne ilo艣ci). Chyba najbardziej na 艣wiecie uwielbiam ryby.聽Potrafi臋聽je je艣膰 na聽艣niadanie, 聽obiad i kolacj臋. Zapotrzebowanie na ich cenne sk艂adniki jest tak silne w moim przypadku, 偶e (mo偶e nie powinnam si臋 do tego przyznawa膰) 聽id膮c ze sklepu np. z w臋dzon膮 makrel膮 znika ona zanim dojd臋 do domu. Ananas聽niestety聽nie jest tak聽hojny聽i rozprawiam si臋 z nim w domu 馃檪

A kr贸luje on na wiele sposob贸w, w koktajlach, sa艂atkach, rybach 馃檪 no i ostatnio jako pyszny dodatek do Panna Cotty kt贸ra jest idealnym deserem na ciep艂e popo艂udnie.

Wa偶ne jest aby nie przypomina艂a ona galaretki ze 艣mietany, a kremow膮,聽rozp艂ywaj膮c膮聽si臋 ustach s艂odycz. Zapraszam w艂a艣nie po taki przepis.

Smacznego:)

Ilo艣膰 porcji1 porcja

 250 ml 艣mietany 36%
 200 ml mleka 0,5 %
 1 laska wanilii
 2 艂y偶ki 偶elatyny
 80 g cukru
 1 ananas

1

呕elatyn臋 zalej 2聽艂y偶kami聽zimnej wody.

2

艢mietank臋 wraz z mlekiem, cukrem i przekrojon膮聽wzd艂u偶聽lask膮聽wanilii聽gotuj na ma艂ym ogniu.

3

Dodaj namoczon膮聽偶elatyn臋聽i wszytko dok艂adnie wymieszaj. Przelej do szklanek, wystud藕 i umie艣膰 w lod贸wce na ok 2h do momentu st臋偶enia.

4

Ananas聽obierz i zblenduj. Gotowe 聽Panna Cotty przed podaniem聽umie艣膰聽na chwilk臋 w ciep艂ej wodzie a nast臋pnie wyk艂adaj na talerz dekoruj膮c puree z ananasa.

Sk艂adniki

 250 ml 艣mietany 36%
 200 ml mleka 0,5 %
 1 laska wanilii
 2 艂y偶ki 偶elatyny
 80 g cukru
 1 ananas

Przygotowanie

1

呕elatyn臋 zalej 2聽艂y偶kami聽zimnej wody.

2

艢mietank臋 wraz z mlekiem, cukrem i przekrojon膮聽wzd艂u偶聽lask膮聽wanilii聽gotuj na ma艂ym ogniu.

3

Dodaj namoczon膮聽偶elatyn臋聽i wszytko dok艂adnie wymieszaj. Przelej do szklanek, wystud藕 i umie艣膰 w lod贸wce na ok 2h do momentu st臋偶enia.

4

Ananas聽obierz i zblenduj. Gotowe 聽Panna Cotty przed podaniem聽umie艣膰聽na chwilk臋 w ciep艂ej wodzie a nast臋pnie wyk艂adaj na talerz dekoruj膮c puree z ananasa.

Panna Cotta z pure z ananasa
(Wy艣wietlono 30 razy, 1 wy艣wietle艅 dzisiaj)

6 komentarzy

  1. Avatar Riszka 5 czerwca 2013 o 12:16

    Smakowity ten przepis! 馃檪 Polecam spr贸bowa膰 panna cott臋 z duszon膮 fig膮, a do tego jeszcze w艂oska beza… Niebo w g臋bie! 馃檪 W艂a艣nie tak podan膮 jad艂am niedawno na Augu艣cie w Krakowie (sympatyczna restauracja na barce). Warto si臋 wzorowa膰, tym bardziej, 偶e ten zestaw wychodzi 艣wietnie 馃槈

    1. admin admin 5 czerwca 2013 o 15:15

      艣wietny pomys艂! dzi臋kuj臋 馃檪 na pewno wypr贸buj臋 馃檪

  2. Avatar Krysia BloodyGoodFoood 22 maja 2013 o 20:01

    Wygl膮da pysznie! Co do upierania si臋 na dany produkt to te偶 tak mam. Obecnie wcinam szparagi. Cenny zacz臋艂y by膰 ju偶 zno艣ne n i 艣wiadomo艣膰 偶e nie b臋dzie ich ju偶 za miesi膮c nap臋dza mnie do jedzenia 馃檪

  3. Avatar bistro mama 22 maja 2013 o 17:31

    Pi臋kne zdj臋cia! Chcia艂am dla Hani na imprez臋 zrobi膰, bo mam pi臋kne foremki, ale czasu mi zabrak艂o 馃檪

  4. Avatar Asia z Ciast.Co 22 maja 2013 o 09:09

    Uwielbiam ten deser. A je艣li jeszcze w towarzystwie ananasa… Pycha! Pozdrawiam:)

  5. Avatar Pestka 22 maja 2013 o 08:53

    Te偶 ostatnio blendowa艂am ananasy. Pi臋knie wygl膮da panna cotta:)

Napisz komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *