Panna Cotta z pure z ananasa

Ostatnio przeżywam ananasowo-rabarbarowe szaleństwo 🙂 Często tak mam, że potrafię się „uprzeć” na dany produkt i nie potrafię się z nim rozstać. Muszę zjeść go wystarczająco dużo (a wierzcie mi, że to na prawdę są ogromne ilości). Chyba najbardziej na świecie uwielbiam ryby. Potrafię je jeść na śniadanie,  obiad i kolację. Zapotrzebowanie na ich cenne składniki jest tak silne w moim przypadku, że (może nie powinnam się do tego przyznawać)  idąc ze sklepu np. z wędzoną makrelą znika ona zanim dojdę do domu. Ananas niestety nie jest tak hojny i rozprawiam się z nim w domu 🙂

A króluje on na wiele sposobów, w koktajlach, sałatkach, rybach 🙂 no i ostatnio jako pyszny dodatek do Panna Cotty która jest idealnym deserem na ciepłe popołudnie.

Ważne jest aby nie przypominała ona galaretki ze śmietany, a kremową, rozpływającą się ustach słodycz. Zapraszam właśnie po taki przepis.

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

 250 ml śmietany 36%
 200 ml mleka 0,5 %
 1 laska wanilii
 2 łyżki żelatyny
 80 g cukru
 1 ananas

1

Żelatynę zalej 2 łyżkami zimnej wody.

2

Śmietankę wraz z mlekiem, cukrem i przekrojoną wzdłuż laską wanilii gotuj na małym ogniu.

3

Dodaj namoczoną żelatynę i wszytko dokładnie wymieszaj. Przelej do szklanek, wystudź i umieść w lodówce na ok 2h do momentu stężenia.

4

Ananas obierz i zblenduj. Gotowe  Panna Cotty przed podaniem umieść na chwilkę w ciepłej wodzie a następnie wykładaj na talerz dekorując puree z ananasa.

Składniki

 250 ml śmietany 36%
 200 ml mleka 0,5 %
 1 laska wanilii
 2 łyżki żelatyny
 80 g cukru
 1 ananas

Przygotowanie

1

Żelatynę zalej 2 łyżkami zimnej wody.

2

Śmietankę wraz z mlekiem, cukrem i przekrojoną wzdłuż laską wanilii gotuj na małym ogniu.

3

Dodaj namoczoną żelatynę i wszytko dokładnie wymieszaj. Przelej do szklanek, wystudź i umieść w lodówce na ok 2h do momentu stężenia.

4

Ananas obierz i zblenduj. Gotowe  Panna Cotty przed podaniem umieść na chwilkę w ciepłej wodzie a następnie wykładaj na talerz dekorując puree z ananasa.

Panna Cotta z pure z ananasa
(Wyświetlono 830 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

6 komentarzy

  1. Riszka 5 czerwca 2013 o 12:16

    Smakowity ten przepis! 🙂 Polecam spróbować panna cottę z duszoną figą, a do tego jeszcze włoska beza… Niebo w gębie! 🙂 Właśnie tak podaną jadłam niedawno na Auguście w Krakowie (sympatyczna restauracja na barce). Warto się wzorować, tym bardziej, że ten zestaw wychodzi świetnie 😉

    Odpowiedz
    1. admin 5 czerwca 2013 o 15:15

      świetny pomysł! dziękuję 🙂 na pewno wypróbuję 🙂

      Odpowiedz
  2. Krysia BloodyGoodFoood 22 maja 2013 o 20:01

    Wygląda pysznie! Co do upierania się na dany produkt to też tak mam. Obecnie wcinam szparagi. Cenny zaczęły być już znośne n i świadomość że nie będzie ich już za miesiąc napędza mnie do jedzenia 🙂

    Odpowiedz
  3. bistro mama 22 maja 2013 o 17:31

    Piękne zdjęcia! Chciałam dla Hani na imprezę zrobić, bo mam piękne foremki, ale czasu mi zabrakło 🙂

    Odpowiedz
  4. Asia z Ciast.Co 22 maja 2013 o 09:09

    Uwielbiam ten deser. A jeśli jeszcze w towarzystwie ananasa… Pycha! Pozdrawiam:)

    Odpowiedz
  5. Pestka 22 maja 2013 o 08:53

    Też ostatnio blendowałam ananasy. Pięknie wygląda panna cotta:)

    Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.