Panna Cotta z pure z ananasa

Ostatnio przeżywam ananasowo-rabarbarowe szaleństwo 🙂 Często tak mam, że potrafię się „uprzeć” na dany produkt i nie potrafię się z nim rozstać. Muszę zjeść go wystarczająco dużo (a wierzcie mi, że to na prawdę są ogromne ilości). Chyba najbardziej na świecie uwielbiam ryby. Potrafię je jeść na śniadanie,  obiad i kolację. Zapotrzebowanie na ich cenne składniki jest tak silne w moim przypadku, że (może nie powinnam się do tego przyznawać)  idąc ze sklepu np. z wędzoną makrelą znika ona zanim dojdę do domu. Ananas niestety nie jest tak hojny i rozprawiam się z nim w domu 🙂

A króluje on na wiele sposobów, w koktajlach, sałatkach, rybach 🙂 no i ostatnio jako pyszny dodatek do Panna Cotty która jest idealnym deserem na ciepłe popołudnie.

Ważne jest aby nie przypominała ona galaretki ze śmietany, a kremową, rozpływającą się ustach słodycz. Zapraszam właśnie po taki przepis.

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

 250 ml śmietany 36%
 200 ml mleka 0,5 %
 1 laska wanilii
 2 łyżki żelatyny
 80 g cukru
 1 ananas

1

Żelatynę zalej 2 łyżkami zimnej wody.

2

Śmietankę wraz z mlekiem, cukrem i przekrojoną wzdłuż laską wanilii gotuj na małym ogniu.

3

Dodaj namoczoną żelatynę i wszytko dokładnie wymieszaj. Przelej do szklanek, wystudź i umieść w lodówce na ok 2h do momentu stężenia.

4

Ananas obierz i zblenduj. Gotowe  Panna Cotty przed podaniem umieść na chwilkę w ciepłej wodzie a następnie wykładaj na talerz dekorując puree z ananasa.

Wartości odżywcze

0 porcji

Serving size

Składniki

 250 ml śmietany 36%
 200 ml mleka 0,5 %
 1 laska wanilii
 2 łyżki żelatyny
 80 g cukru
 1 ananas

Przygotowanie

1

Żelatynę zalej 2 łyżkami zimnej wody.

2

Śmietankę wraz z mlekiem, cukrem i przekrojoną wzdłuż laską wanilii gotuj na małym ogniu.

3

Dodaj namoczoną żelatynę i wszytko dokładnie wymieszaj. Przelej do szklanek, wystudź i umieść w lodówce na ok 2h do momentu stężenia.

4

Ananas obierz i zblenduj. Gotowe  Panna Cotty przed podaniem umieść na chwilkę w ciepłej wodzie a następnie wykładaj na talerz dekorując puree z ananasa.

Notes

Panna Cotta z pure z ananasa
(Wyświetlono 1 040 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)