Mąkę i cukier przesiać przez sito, dodać sól i pokrojone w kostkę miękkie masło.
Palcami wmieszać masło w mąkę do momentu kiedy będzie przypominać kruszonkę.
Dodać żółtka i delikatnie wyrobić aż ciasto będzie jednolite.
Ciasto zwinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 min.
Ciasto rozwałkować na stolnicy na grubość ok 3 mm. Wyłożyć nim foremkę o średnicy 20 cm.
Na ciasto wyłożyć kawałek papieru do pieczenia i wysypać groch w celu obciążenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 C funkcja grzania góra-dół ok 20 min.
Po 20 min usunąć papier z grochem i wstawić ciasto na kolejne 10-15 min aż nabierze złotego koloru.
Wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić w formie.
Ciasto jest bardzo kruche dlatego należy z nim postępować bardzo delikatnie i przed nałożeniem kremu całkowicie wystudzić.
Mleko zagotować z laską wanilii.
Żółtka ucierać z cukrem pudrem za pomocą miksera ok 6-7 min,do momentu kiedy powstanie puszysta, biała masa. Dodać mąkę i mieszać jeszcze 1 min
Usunąć laskę wanilii z mleka i zalać nim masę jajeczną cały czas mieszając.
Krem postawić na średnim ogniu i gotować do momentu zgęstnienia. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wystudzić.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dwoma łyżkami masła.
Na podpieczony kruchy spód do tarty wyłożyć wystudzony krem. Polać całość polewa czekoladową i udekorować cukierkami i piankami
Porcji 2
Składniki
Przygotowanie
Mąkę i cukier przesiać przez sito, dodać sól i pokrojone w kostkę miękkie masło.
Palcami wmieszać masło w mąkę do momentu kiedy będzie przypominać kruszonkę.
Dodać żółtka i delikatnie wyrobić aż ciasto będzie jednolite.
Ciasto zwinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 min.
Ciasto rozwałkować na stolnicy na grubość ok 3 mm. Wyłożyć nim foremkę o średnicy 20 cm.
Na ciasto wyłożyć kawałek papieru do pieczenia i wysypać groch w celu obciążenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 C funkcja grzania góra-dół ok 20 min.
Po 20 min usunąć papier z grochem i wstawić ciasto na kolejne 10-15 min aż nabierze złotego koloru.
Wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić w formie.
Ciasto jest bardzo kruche dlatego należy z nim postępować bardzo delikatnie i przed nałożeniem kremu całkowicie wystudzić.
Mleko zagotować z laską wanilii.
Żółtka ucierać z cukrem pudrem za pomocą miksera ok 6-7 min,do momentu kiedy powstanie puszysta, biała masa. Dodać mąkę i mieszać jeszcze 1 min
Usunąć laskę wanilii z mleka i zalać nim masę jajeczną cały czas mieszając.
Krem postawić na średnim ogniu i gotować do momentu zgęstnienia. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wystudzić.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dwoma łyżkami masła.
Na podpieczony kruchy spód do tarty wyłożyć wystudzony krem. Polać całość polewa czekoladową i udekorować cukierkami i piankami