Pierś kurczaka wymyć, osuszyć i pokroić w paseczki lub kostkę. Posypać curry, papryką i solą. Pozostawić w lodówce na 1 godzinę.
Na patelni rozgrzać olej. Dodać 2 ząbki czosnku w łupinach przekrojonych w poprzek na 2 połówki.
Dodać kurczaka i równo obsmażyć z każdej strony.
Na patelnię z kurczakiem wrzucić pół opakowania mrożonki chińskiej, zalać bulionem, doprawić sola, pieprzem tabasco, sosem sojowym i przecierem pomidorowym. Dusić ok 15-20 min.
Ugotować ryż wg instrukcji na opakowaniu.
W połowie szklanki wody rozpuścić łyżeczkę maki ziemniaczanej. Dodać ją do sosu cały czas mieszając. Sos zgęstnieje.
Ugotowany ryż doprawić słodką papryka, curry i łyżka masła.
Podawać ze świeżą miętą.
0 porcji
Składniki
Przygotowanie
Pierś kurczaka wymyć, osuszyć i pokroić w paseczki lub kostkę. Posypać curry, papryką i solą. Pozostawić w lodówce na 1 godzinę.
Na patelni rozgrzać olej. Dodać 2 ząbki czosnku w łupinach przekrojonych w poprzek na 2 połówki.
Dodać kurczaka i równo obsmażyć z każdej strony.
Na patelnię z kurczakiem wrzucić pół opakowania mrożonki chińskiej, zalać bulionem, doprawić sola, pieprzem tabasco, sosem sojowym i przecierem pomidorowym. Dusić ok 15-20 min.
Ugotować ryż wg instrukcji na opakowaniu.
W połowie szklanki wody rozpuścić łyżeczkę maki ziemniaczanej. Dodać ją do sosu cały czas mieszając. Sos zgęstnieje.
Ugotowany ryż doprawić słodką papryka, curry i łyżka masła.
Podawać ze świeżą miętą.