Kurczak po chińsku 在中国鸡

Dzisiejszy przepis to jedno z moich ulubionych dań. Mistrzynią w jego przygotowaniu jest moja Mama.
Z kulturą Chin zapoznał mnie mój Tata który spędził tam trochę czasu. Ze swoich podroży przywoził smakołyki, pałeczki, porcelanowe miski z łyżeczkami do zup i cudowne materiały. Do dziś mamy śliczne haftowane, jedwabne szlafroki ze smokiem na plecach, bluzeczki z pięknie malowanymi guzikami i chińską ręcznie zdobioną porcelanę. Za każdym razem podziwiam kunszt wykonania i jakość materiałów. Dla mnie to niesamowita pamiątka i powrót do wspomnień za każdym razem kiedy jem np. zupę chińską. Mój kurczak po chińsku to taka udomowiona wersja ze składników które jestem w stanie dostać w moim mieście. Jest bardzo szybki do zrobienia a przy tym bardzo smaczny.
Zapraszam
Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

 2 piersi kurczaka
 1 l bulionu warzywnego
 ½ opakowania mrożonki chińskiej
 2 ząbki czosnku
 sos sojowy
 sól
 papryka ostra
 curry
 pieprz świeżo mielony
 tabasco
 300 g przecieru pomidorowego (passaty)
 3 łyżki oleju
 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
 ½ szklanki wody
Dodatek:
 ryż biały długoziarnisty
 curry
 słodka czerwona papryka w proszku
 1 łyżka masła

1

Pierś kurczaka wymyć, osuszyć i pokroić w paseczki lub kostkę. Posypać curry, papryką i solą. Pozostawić w lodówce na 1 godzinę.

2

Na patelni rozgrzać olej. Dodać 2 ząbki czosnku w łupinach przekrojonych w poprzek na 2 połówki.

3

Dodać kurczaka i równo obsmażyć z każdej strony.

4

Na patelnię z kurczakiem wrzucić pół opakowania mrożonki chińskiej, zalać bulionem, doprawić sola, pieprzem  tabasco, sosem sojowym i przecierem pomidorowym. Dusić ok 15-20 min.

5

Ugotować ryż wg instrukcji na opakowaniu.

6

W połowie szklanki wody rozpuścić łyżeczkę maki ziemniaczanej. Dodać ją do sosu cały czas mieszając. Sos zgęstnieje.

7

Ugotowany ryż doprawić słodką papryka, curry i łyżka masła.

8

Podawać ze świeżą miętą.

Wartości odżywcze

0 porcji

Serving size

Składniki

 2 piersi kurczaka
 1 l bulionu warzywnego
 ½ opakowania mrożonki chińskiej
 2 ząbki czosnku
 sos sojowy
 sól
 papryka ostra
 curry
 pieprz świeżo mielony
 tabasco
 300 g przecieru pomidorowego (passaty)
 3 łyżki oleju
 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
 ½ szklanki wody
Dodatek:
 ryż biały długoziarnisty
 curry
 słodka czerwona papryka w proszku
 1 łyżka masła

Przygotowanie

1

Pierś kurczaka wymyć, osuszyć i pokroić w paseczki lub kostkę. Posypać curry, papryką i solą. Pozostawić w lodówce na 1 godzinę.

2

Na patelni rozgrzać olej. Dodać 2 ząbki czosnku w łupinach przekrojonych w poprzek na 2 połówki.

3

Dodać kurczaka i równo obsmażyć z każdej strony.

4

Na patelnię z kurczakiem wrzucić pół opakowania mrożonki chińskiej, zalać bulionem, doprawić sola, pieprzem  tabasco, sosem sojowym i przecierem pomidorowym. Dusić ok 15-20 min.

5

Ugotować ryż wg instrukcji na opakowaniu.

6

W połowie szklanki wody rozpuścić łyżeczkę maki ziemniaczanej. Dodać ją do sosu cały czas mieszając. Sos zgęstnieje.

7

Ugotowany ryż doprawić słodką papryka, curry i łyżka masła.

8

Podawać ze świeżą miętą.

Notes

Kurczak po chińsku 在中国鸡
(Wyświetlono 7 230 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)