Kotlet i Avocado

Kotlety wieprzowe z panierce z parmezanu i bułki tartej a do tego sałatka z avocado i mozzarellą – tak wyglądała nasza szybka, sobotnia kolacja. Nie jest dietetycznie ale mój mąż uwielbia kotlety 🙂 a ja avocado więc powstało coś takiego. Bardzo fajne i proste danie.
Zapraszam:)

Smacznego:)

Ilość porcji2 porcje

 2 kotlety wieprzowe
 5 łyżek bułki tarta
 3 łyżki startego parmezanu
 żółtko
 śmietana 30%
 mąka pszenna
 sól
 pieprz
 masło klarowane do smażenia
Składniki na 2 porcje sałaty:
 2 garście rukoli
 5 rzodkiewek
 ½ avocado
 kilka sztuk kuleczek mini mozzarelli
 kiełki rzeżuchy
Dressing:
 2 łyżki oleju rzepakowego
 1 łyżka musztardy Dijon
 1 szczypta cukru
 1 łyżka soku z cytryny
 sól i pieprz
 Wszystkie składniki dressingu wymieszać razem.

1

Kotlety wyjmij z lodówki ok 30 min przed smażeniem.

2

Wysusz za pomocą ręcznika papierowego. Tłuczkiem do mięsa  rozbij kotlety wkładając je w folię spożywcza na grubość ok 0,5 cm

3

Posól i popieprz. Następnie każdy kotlet  obtocz w mące, następnie maczaj w żółtku rozbełtanym ze śmietaną i na końcu w panierce (bułka tarta wymieszana z parmezanem).

4

Kotlety smaż na mocno rozgrzanym maśle klarowanym po kilka minut z każdej strony aż panierka będzie miała ładny złoty kolor.

Dressing:
5

Avocado obrać i pokroić w cienkie plasterki. Rzodkiew pokroić na talarki.

6

Na talerz wykładać rukolę, na nią plasterki avocado i rzodkiewek. Wyłożyć kuleczki mini mozzarelli.

7

Polać dressingiem, posypać kiełkami rzeżuchy, posolić i popieprzyć.

8

Sałatkę podawać z kotletem w panierce z parmezanu.

Wartości odżywcze

Porcji 2

Składniki

 2 kotlety wieprzowe
 5 łyżek bułki tarta
 3 łyżki startego parmezanu
 żółtko
 śmietana 30%
 mąka pszenna
 sól
 pieprz
 masło klarowane do smażenia
Składniki na 2 porcje sałaty:
 2 garście rukoli
 5 rzodkiewek
 ½ avocado
 kilka sztuk kuleczek mini mozzarelli
 kiełki rzeżuchy
Dressing:
 2 łyżki oleju rzepakowego
 1 łyżka musztardy Dijon
 1 szczypta cukru
 1 łyżka soku z cytryny
 sól i pieprz
 Wszystkie składniki dressingu wymieszać razem.

Przygotowanie

1

Kotlety wyjmij z lodówki ok 30 min przed smażeniem.

2

Wysusz za pomocą ręcznika papierowego. Tłuczkiem do mięsa  rozbij kotlety wkładając je w folię spożywcza na grubość ok 0,5 cm

3

Posól i popieprz. Następnie każdy kotlet  obtocz w mące, następnie maczaj w żółtku rozbełtanym ze śmietaną i na końcu w panierce (bułka tarta wymieszana z parmezanem).

4

Kotlety smaż na mocno rozgrzanym maśle klarowanym po kilka minut z każdej strony aż panierka będzie miała ładny złoty kolor.

Dressing:
5

Avocado obrać i pokroić w cienkie plasterki. Rzodkiew pokroić na talarki.

6

Na talerz wykładać rukolę, na nią plasterki avocado i rzodkiewek. Wyłożyć kuleczki mini mozzarelli.

7

Polać dressingiem, posypać kiełkami rzeżuchy, posolić i popieprzyć.

8

Sałatkę podawać z kotletem w panierce z parmezanu.

Kotlet i Avocado
(Wyświetlono 266 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *