Babeczki Tiramisu

Kiedy 2 dni temu zadałam pytanie na Facebooku nie sądziłam że spotka się to z takim odzewem. Dotyczyło ono wyboru przepisu na blog. I tak niewielką różnicą głosów wygrało wczorajsze ciasto z piwem i popcornem. Dzisiaj przyszła pora na babeczki z tiramisu. Pyszne, pulchne i bardzo szybkie:)
Zapraszam

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

 3 jajka
 150 g cukru
 100 ml oleju
 100 ml likieru tiramisu jeżeli nie masz zastąp innym likierem np. Advocatem
 150 g mąki
 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem tiramisu:
 250 g serka mascarpone
 100 ml śmietany 30%
 30 ml likier tiramisu
 1 łyżka cukru pudru

1

Jajka z cukrem ubijać za pomocą miksera ok 5-6 min aż powstanie jasna masa.

2

Do masy z jakami dodać olej i likier tiramisu. Wymieszać.

3

Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i przesianą - dokładnie wymieszać.

4

Ciasto wyłożyć do foremki na muffinki wyłożonej papierowymi papilotkami. Piec w piekarniku nastawionym na 175 C z funkcja grzania góra-dół około 20 min. Wystudzić.

Krem:
5

Śmietanę ubić za pomocą miksera na sztywno.

6

Dodać do niej mascarpone, likier i cukier. Wszystko ubić mikserem na gładką, gęstą masę.

7

Krem wykładać łyżką na babeczki i obsypywać kakao.

Składniki

 3 jajka
 150 g cukru
 100 ml oleju
 100 ml likieru tiramisu jeżeli nie masz zastąp innym likierem np. Advocatem
 150 g mąki
 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem tiramisu:
 250 g serka mascarpone
 100 ml śmietany 30%
 30 ml likier tiramisu
 1 łyżka cukru pudru

Przygotowanie

1

Jajka z cukrem ubijać za pomocą miksera ok 5-6 min aż powstanie jasna masa.

2

Do masy z jakami dodać olej i likier tiramisu. Wymieszać.

3

Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i przesianą - dokładnie wymieszać.

4

Ciasto wyłożyć do foremki na muffinki wyłożonej papierowymi papilotkami. Piec w piekarniku nastawionym na 175 C z funkcja grzania góra-dół około 20 min. Wystudzić.

Krem:
5

Śmietanę ubić za pomocą miksera na sztywno.

6

Dodać do niej mascarpone, likier i cukier. Wszystko ubić mikserem na gładką, gęstą masę.

7

Krem wykładać łyżką na babeczki i obsypywać kakao.

Babeczki Tiramisu
(Wyświetlono 812 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

3 komentarzy

  1. Kaja 29 kwietnia 2017 o 00:10

    Dziękuję za odp, wypróbuję! 😉

    Odpowiedz
  2. Kaja 12 kwietnia 2017 o 12:04

    Kingo, uwielbiam Twój blog i fit przepisy! Moja kuchnia wlasnie obfituje w tego typu pyszności; ) jednak mam pytanie nie-fit ;D jakie muffinki możesz polecić jako podziekowanie dla gosci weselnych? Ślub jest w lipcu więc zależy mi na tym, aby były odporne na wysoką temperaturę i można je było przygotować nieco wcześniej.
    Pozdrawiam!

    Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.