Kiedy 2 dni temu zadałam pytanie na Facebooku nie sądziłam że spotka się to z takim odzewem. Dotyczyło ono wyboru przepisu na blog. I tak niewielką różnicą głosów wygrało wczorajsze ciasto z piwem i popcornem. Dzisiaj przyszła pora na babeczki z tiramisu. Pyszne, pulchne i bardzo szybkie:)
Zapraszam
Smacznego:)
3 jajka
150 g cukru
100 ml oleju
100 ml likieru tiramisu jeżeli nie masz zastąp innym likierem np. Advocatem
150 g mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem tiramisu:
250 g serka mascarpone
100 ml śmietany 30%
30 ml likier tiramisu
1 łyżka cukru pudru
1
Jajka z cukrem ubijać za pomocą miksera ok 5-6 min aż powstanie jasna masa.
2
Do masy z jakami dodać olej i likier tiramisu. Wymieszać.
3
Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i przesianą - dokładnie wymieszać.
4
Ciasto wyłożyć do foremki na muffinki wyłożonej papierowymi papilotkami. Piec w piekarniku nastawionym na 175 C z funkcja grzania góra-dół około 20 min. Wystudzić.
Krem:
5
Śmietanę ubić za pomocą miksera na sztywno.
6
Dodać do niej mascarpone, likier i cukier. Wszystko ubić mikserem na gładką, gęstą masę.
7
Krem wykładać łyżką na babeczki i obsypywać kakao.
Wartości odżywcze
0 porcji
Serving size
Składniki
3 jajka
150 g cukru
100 ml oleju
100 ml likieru tiramisu jeżeli nie masz zastąp innym likierem np. Advocatem
150 g mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem tiramisu:
250 g serka mascarpone
100 ml śmietany 30%
30 ml likier tiramisu
1 łyżka cukru pudru
(Wyświetlono 884 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)