W dużej misce umieścić mąkę, jajko, cukier 75 g, szczyptę soli i pokrojone w kostkę zimne masło. Szybko zagnieść składniki, zawinąć w folie i umieścić na 30 min w lodówce.
Zmielony mak przełożyć garnka i zalać ciepłym mlekiem. Gotować ok 30 min na małym ogniu
W rondelku rozpuścić masło i miód, dodać bakalie, mak i cały czas gotować na małym ogniu. Na sam koniec dodać aromat i kieliszek rumu.
Wymieszać dwa rodzaje sera, dodając stopniowo brązowy cukier, proszek budyniowy.
Do masy serowej dodawać po jednym jajku cały czas miksując.
Na końcu dodać śmietankę 30% i ekstrakt z wanilii, zmiksować.
Temperaturę w piekarniku nastawić na 180 C z funkcja grzania góra-dół
Blachę o wymiarach 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Na przygotowana blachę wyłożyć ciasto kruche, które uprzednio należy rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia (można też zrobić to rekami:) wykładając ciastem dno formy )
Ciasto po nakłuwać widelcem i wsadzić do piekarnika na ok 10-15 min aż lekko się zezłoci.
Na podpieczony kruchy spód wyłożyć równo przygotowana masę makową.
Na masę makową wyłożyć masę serową.
Ciasto piec ok 1 godziny w temperaturze 180 C.
Ciasto po godzinie pieczenia zostawiam w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Stygnie równo z piekarnikiem do momentu całkowitego wystudzenia. Najlepsze jest na drugi dzień. Należy je przetrzymywać w lodówce.
Składniki
Przygotowanie
W dużej misce umieścić mąkę, jajko, cukier 75 g, szczyptę soli i pokrojone w kostkę zimne masło. Szybko zagnieść składniki, zawinąć w folie i umieścić na 30 min w lodówce.
Zmielony mak przełożyć garnka i zalać ciepłym mlekiem. Gotować ok 30 min na małym ogniu
W rondelku rozpuścić masło i miód, dodać bakalie, mak i cały czas gotować na małym ogniu. Na sam koniec dodać aromat i kieliszek rumu.
Wymieszać dwa rodzaje sera, dodając stopniowo brązowy cukier, proszek budyniowy.
Do masy serowej dodawać po jednym jajku cały czas miksując.
Na końcu dodać śmietankę 30% i ekstrakt z wanilii, zmiksować.
Temperaturę w piekarniku nastawić na 180 C z funkcja grzania góra-dół
Blachę o wymiarach 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Na przygotowana blachę wyłożyć ciasto kruche, które uprzednio należy rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia (można też zrobić to rekami:) wykładając ciastem dno formy )
Ciasto po nakłuwać widelcem i wsadzić do piekarnika na ok 10-15 min aż lekko się zezłoci.
Na podpieczony kruchy spód wyłożyć równo przygotowana masę makową.
Na masę makową wyłożyć masę serową.
Ciasto piec ok 1 godziny w temperaturze 180 C.
Ciasto po godzinie pieczenia zostawiam w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Stygnie równo z piekarnikiem do momentu całkowitego wystudzenia. Najlepsze jest na drugi dzień. Należy je przetrzymywać w lodówce.
Chciałam zapytać jaka ma być śmietana gęsta, czyli kwaśna czy słodka.
śmietanka słodka 30%
Ciasto jest cudne, robiłam kilka razy i zawsze wychodzi, mąż i córka cały czas proszą żeby je robić 🙂
bardzo się cieszę że przypadło do smaku rodzinie 🙂 dziękuję za komentarz :*
Czy jeżeli mam masę makową to muszę coś z nią jeszcze robić? 🙂 I czy mogę upiec go w okrągłej formie bo nie mam takiej, o której mowa w przepisie 🙁
A tak poza tym to ja zupełny amator jeżeli chodzi o gotowanie i na Święta zdecydowałam się skorzystać z Twoich przepisów bo ich prostota mnie oczarowała 🙂 no i okazało się, że smak jest wyjątkowy i jak do tej pory wszystko się udaje. Rodzina – w tym 6 letnia wymagająca pani krytyk kulinarny – zachwycona 🙂
Zdrowych, Spokojnych i Radosnych Świąt Bożego Narodzenia!
oczywiście można upiec w okrągłej formie. Masa makowa – gotowa nadaje się od razu do użycia – możesz spróbować jej wcześniej czy odpowiada Ci jej słodycz i ilość bakalii.
Dziękuję za korzystanie z moich przepisów jednocześnie przepraszam Cię że dopiero teraz odpowiedziałam jednak w tym roku Święta zdecydowałam że nie będę online a cały czas z rodziną 🙂
Kochana Tobie również przesyłam życzenia pięknych Świąt i wspaniałego Nowego Roku :*