W dużej misce umieścić mąkę, jajko, cukier 75 g, szczyptę soli i pokrojone w kostkę zimne masło. Szybko zagnieść składniki, zawinąć w folie i umieścić na 30 min w lodówce.
Zmielony mak przełożyć garnka i zalać ciepłym mlekiem. Gotować ok 30 min na małym ogniu
W rondelku rozpuścić masło i miód, dodać bakalie, mak i cały czas gotować na małym ogniu. Na sam koniec dodać aromat i kieliszek rumu.
Wymieszać dwa rodzaje sera, dodając stopniowo brązowy cukier, proszek budyniowy.
Do masy serowej dodawać po jednym jajku cały czas miksując.
Na końcu dodać śmietankę 30% i ekstrakt z wanilii, zmiksować.
Temperaturę w piekarniku nastawić na 180 C z funkcja grzania góra-dół
Blachę o wymiarach 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Na przygotowana blachę wyłożyć ciasto kruche, które uprzednio należy rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia (można też zrobić to rekami:) wykładając ciastem dno formy )
Ciasto po nakłuwać widelcem i wsadzić do piekarnika na ok 10-15 min aż lekko się zezłoci.
Na podpieczony kruchy spód wyłożyć równo przygotowana masę makową.
Na masę makową wyłożyć masę serową.
Ciasto piec ok 1 godziny w temperaturze 180 C.
Ciasto po godzinie pieczenia zostawiam w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Stygnie równo z piekarnikiem do momentu całkowitego wystudzenia. Najlepsze jest na drugi dzień. Należy je przetrzymywać w lodówce.
0 porcji
Składniki
Przygotowanie
W dużej misce umieścić mąkę, jajko, cukier 75 g, szczyptę soli i pokrojone w kostkę zimne masło. Szybko zagnieść składniki, zawinąć w folie i umieścić na 30 min w lodówce.
Zmielony mak przełożyć garnka i zalać ciepłym mlekiem. Gotować ok 30 min na małym ogniu
W rondelku rozpuścić masło i miód, dodać bakalie, mak i cały czas gotować na małym ogniu. Na sam koniec dodać aromat i kieliszek rumu.
Wymieszać dwa rodzaje sera, dodając stopniowo brązowy cukier, proszek budyniowy.
Do masy serowej dodawać po jednym jajku cały czas miksując.
Na końcu dodać śmietankę 30% i ekstrakt z wanilii, zmiksować.
Temperaturę w piekarniku nastawić na 180 C z funkcja grzania góra-dół
Blachę o wymiarach 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Na przygotowana blachę wyłożyć ciasto kruche, które uprzednio należy rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia (można też zrobić to rekami:) wykładając ciastem dno formy )
Ciasto po nakłuwać widelcem i wsadzić do piekarnika na ok 10-15 min aż lekko się zezłoci.
Na podpieczony kruchy spód wyłożyć równo przygotowana masę makową.
Na masę makową wyłożyć masę serową.
Ciasto piec ok 1 godziny w temperaturze 180 C.
Ciasto po godzinie pieczenia zostawiam w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Stygnie równo z piekarnikiem do momentu całkowitego wystudzenia. Najlepsze jest na drugi dzień. Należy je przetrzymywać w lodówce.