2 w 1 czyli seromakowiec

Dzisiaj przepis na ciasto 聽2 w 1 czyli niesamowity makowiec z sernikiem lub sernik z makiem 馃檪 jak kto woli i do woli 馃檪
Mo偶na聽go zrobi膰 ekspresowo korzystaj膮c z gotowych produkt贸w lub聽je艣li聽masz wi臋cej czasu pobawi膰 si臋 w kuchni i聽stworzy膰 wszystko samemu. Efekt jest聽艣wi膮teczny, bakaliowy i ser idealnie kremowy.
Smacznego:)

Ilo艣膰 porcji1 porcja

Sk艂adniki聽na ciasto kruche:
 wersja ekspres -聽mo偶na聽skorzysta膰 z gotowego ciasta kruchego聽dost臋pnego聽w marketach
 150 g mas艂a lub margaryny
 75 g cukru
 225 g maki pszennej
 1 jajko
 1 szczypta soli
Sk艂adniki na mas臋 makow膮:聽-聽mo偶na聽kupi膰聽1聽puszk臋聽gotowej masy makowej
 500 g maku zmielonego
 200 g mi臋kkiego mas艂a lub margaryny
 1 szklanka miodu
 1 ½ szklanki mleka (mo偶na聽dola膰聽je偶eli masa b臋dzie za g臋sta)
 1 szklanka rodzynek kr贸lewskich i 偶urawiny
 1 szklanka orzech贸w w艂oskich i migda艂贸w
 100 g kandyzowanej sk贸rki pomara艅czowej
 aromat migda艂owy
 kieliszek rumu
Sk艂adniki na mas臋 serow膮:
 500 g sera twarogowego do sernik贸w 3-krotnie mielonego
 250 g mascarpone
 1 szklanka br膮zowego cukru
 1 torebka聽budyniu聽waniliowego
 4 jajka
  szklanki 艣mietanki 30%
 1 艂y偶eczka ekstraktu z wanilii

Przygotowanie ciasta kruchego:
1

W du偶ej misce umie艣ci膰 m膮k臋, jajko, cukier 75 g, szczypt臋 soli i pokrojone w kostk臋 zimne mas艂o. Szybko zagnie艣膰 sk艂adniki, zawin膮膰 w folie i umie艣ci膰 na 30 min w lod贸wce.

Przygotowanie masy makowej
2

Zmielony mak聽prze艂o偶y膰聽garnka i zala膰 ciep艂ym mlekiem.聽Gotowa膰聽ok 30 min na ma艂ym ogniu

3

W rondelku rozpu艣ci膰 mas艂o i mi贸d, doda膰 bakalie, mak i ca艂y czas gotowa膰 na ma艂ym ogniu. Na sam koniec doda膰 aromat i kieliszek rumu.

Przygotowanie masy serowej:
4

Wymiesza膰 dwa rodzaje sera,聽dodaj膮c聽stopniowo br膮zowy cukier, proszek budyniowy.

5

Do masy serowej dodawa膰 po jednym jajku ca艂y czas miksuj膮c.

6

Na聽ko艅cu doda膰聽艣mietank臋 30% i ekstrakt z wanilii, zmiksowa膰.

PRZYGOTOWANIE CIASTA:
7

Temperatur臋 w piekarniku nastawi膰 na 180 C z funkcja grzania g贸ra-d贸艂

8

Blach臋 o wymiarach 24 x 35 cm聽wy艂o偶y膰聽papierem do pieczenia.

9

Na przygotowana blach臋聽wy艂o偶y膰聽ciasto kruche, kt贸re聽uprzednio聽nale偶y聽rozwa艂kowa膰聽pomi臋dzy dwoma arkuszami papieru do聽pieczenia (mo偶na聽te偶聽zrobi膰聽to rekami:) wyk艂adaj膮c ciastem dno formy )

10

Ciasto聽po nak艂uwa膰聽widelcem i wsadzi膰 do piekarnika na ok 10-15 min a偶 lekko si臋聽zez艂oci.

11

Na podpieczony kruchy sp贸d聽wy艂o偶y膰聽r贸wno przygotowana聽mas臋聽makow膮.

12

Na聽mas臋聽makow膮聽wy艂o偶y膰聽mas臋 serow膮.

13

Ciasto piec ok 1 godziny w temperaturze 180 C.

14

Ciasto po godzinie pieczenia zostawiam w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Stygnie r贸wno z piekarnikiem do momentu ca艂kowitego wystudzenia. Najlepsze jest na drugi dzie艅. Nale偶y je przetrzymywa膰 w lod贸wce.

Sk艂adniki

Sk艂adniki聽na ciasto kruche:
 wersja ekspres -聽mo偶na聽skorzysta膰 z gotowego ciasta kruchego聽dost臋pnego聽w marketach
 150 g mas艂a lub margaryny
 75 g cukru
 225 g maki pszennej
 1 jajko
 1 szczypta soli
Sk艂adniki na mas臋 makow膮:聽-聽mo偶na聽kupi膰聽1聽puszk臋聽gotowej masy makowej
 500 g maku zmielonego
 200 g mi臋kkiego mas艂a lub margaryny
 1 szklanka miodu
 1 ½ szklanki mleka (mo偶na聽dola膰聽je偶eli masa b臋dzie za g臋sta)
 1 szklanka rodzynek kr贸lewskich i 偶urawiny
 1 szklanka orzech贸w w艂oskich i migda艂贸w
 100 g kandyzowanej sk贸rki pomara艅czowej
 aromat migda艂owy
 kieliszek rumu
Sk艂adniki na mas臋 serow膮:
 500 g sera twarogowego do sernik贸w 3-krotnie mielonego
 250 g mascarpone
 1 szklanka br膮zowego cukru
 1 torebka聽budyniu聽waniliowego
 4 jajka
  szklanki 艣mietanki 30%
 1 艂y偶eczka ekstraktu z wanilii

Przygotowanie

Przygotowanie ciasta kruchego:
1

W du偶ej misce umie艣ci膰 m膮k臋, jajko, cukier 75 g, szczypt臋 soli i pokrojone w kostk臋 zimne mas艂o. Szybko zagnie艣膰 sk艂adniki, zawin膮膰 w folie i umie艣ci膰 na 30 min w lod贸wce.

Przygotowanie masy makowej
2

Zmielony mak聽prze艂o偶y膰聽garnka i zala膰 ciep艂ym mlekiem.聽Gotowa膰聽ok 30 min na ma艂ym ogniu

3

W rondelku rozpu艣ci膰 mas艂o i mi贸d, doda膰 bakalie, mak i ca艂y czas gotowa膰 na ma艂ym ogniu. Na sam koniec doda膰 aromat i kieliszek rumu.

Przygotowanie masy serowej:
4

Wymiesza膰 dwa rodzaje sera,聽dodaj膮c聽stopniowo br膮zowy cukier, proszek budyniowy.

5

Do masy serowej dodawa膰 po jednym jajku ca艂y czas miksuj膮c.

6

Na聽ko艅cu doda膰聽艣mietank臋 30% i ekstrakt z wanilii, zmiksowa膰.

PRZYGOTOWANIE CIASTA:
7

Temperatur臋 w piekarniku nastawi膰 na 180 C z funkcja grzania g贸ra-d贸艂

8

Blach臋 o wymiarach 24 x 35 cm聽wy艂o偶y膰聽papierem do pieczenia.

9

Na przygotowana blach臋聽wy艂o偶y膰聽ciasto kruche, kt贸re聽uprzednio聽nale偶y聽rozwa艂kowa膰聽pomi臋dzy dwoma arkuszami papieru do聽pieczenia (mo偶na聽te偶聽zrobi膰聽to rekami:) wyk艂adaj膮c ciastem dno formy )

10

Ciasto聽po nak艂uwa膰聽widelcem i wsadzi膰 do piekarnika na ok 10-15 min a偶 lekko si臋聽zez艂oci.

11

Na podpieczony kruchy sp贸d聽wy艂o偶y膰聽r贸wno przygotowana聽mas臋聽makow膮.

12

Na聽mas臋聽makow膮聽wy艂o偶y膰聽mas臋 serow膮.

13

Ciasto piec ok 1 godziny w temperaturze 180 C.

14

Ciasto po godzinie pieczenia zostawiam w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Stygnie r贸wno z piekarnikiem do momentu ca艂kowitego wystudzenia. Najlepsze jest na drugi dzie艅. Nale偶y je przetrzymywa膰 w lod贸wce.

2 w 1 czyli seromakowiec
(Wy艣wietlono 38 razy, 1 wy艣wietle艅 dzisiaj)

6 komentarzy

  1. Avatar 2w1 czyli seromak 27 marca 2018 o 19:40

    Chcia艂am zapyta膰 jaka ma by膰 艣mietana g臋sta, czyli kwa艣na czy s艂odka.

    1. admin admin 29 marca 2018 o 17:38

      艣mietanka s艂odka 30%

  2. Avatar Magda 4 stycznia 2017 o 19:46

    Ciasto jest cudne, robi艂am kilka razy i zawsze wychodzi, m膮偶 i c贸rka ca艂y czas prosz膮 偶eby je robi膰 馃檪

    1. admin admin 4 stycznia 2017 o 22:20

      bardzo si臋 ciesz臋 偶e przypad艂o do smaku rodzinie 馃檪 dzi臋kuj臋 za komentarz :*

  3. Avatar Monikaa 24 grudnia 2016 o 08:33

    Czy je偶eli mam mas臋聽makow膮 to musz臋 co艣 z ni膮聽jeszcze robi膰? 馃檪 I czy mog臋聽upiec go w okr膮g艂ej formie bo nie mam takiej, o kt贸rej mowa w przepisie 馃檨
    A tak poza tym to ja zupe艂ny amator je偶eli chodzi o gotowanie i na 艢wi臋ta zdecydowa艂am si臋 skorzysta膰聽z Twoich przepis贸w bo ich prostota mnie oczarowa艂a 馃檪 no i okaza艂o si臋, 偶e smak jest wyj膮tkowy i jak do tej pory wszystko si臋聽udaje. Rodzina – w tym 6 letnia wymagaj膮ca pani krytyk kulinarny – zachwycona 馃檪
    Zdrowych, Spokojnych i Radosnych 艢wi膮t Bo偶ego Narodzenia!

    1. admin admin 26 grudnia 2016 o 21:07

      oczywi艣cie mo偶na upiec w okr膮g艂ej formie. Masa makowa – gotowa nadaje si臋 od razu do u偶ycia – mo偶esz spr贸bowa膰 jej wcze艣niej czy odpowiada Ci jej s艂odycz i ilo艣膰 bakalii.
      Dzi臋kuj臋 za korzystanie z moich przepis贸w jednocze艣nie przepraszam Ci臋 偶e dopiero teraz odpowiedzia艂am jednak w tym roku 艢wi臋ta zdecydowa艂am 偶e nie b臋d臋 online a ca艂y czas z rodzin膮 馃檪
      Kochana Tobie r贸wnie偶 przesy艂am 偶yczenia pi臋knych 艢wi膮t i wspania艂ego Nowego Roku :*

Napisz komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *