2 w 1 czyli seromakowiec

Dzisiaj przepis na ciasto  2 w 1 czyli niesamowity makowiec z sernikiem lub sernik z makiem 🙂 jak kto woli i do woli 🙂
Można go zrobić ekspresowo korzystając z gotowych produktów lub jeśli masz więcej czasu pobawić się w kuchni i stworzyć wszystko samemu. Efekt jest świąteczny, bakaliowy i ser idealnie kremowy.
Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

Składniki na ciasto kruche:
 wersja ekspres - można skorzystać z gotowego ciasta kruchego dostępnego w marketach
 150 g masła lub margaryny
 75 g cukru
 225 g maki pszennej
 1 jajko
 1 szczypta soli
Składniki na masę makową: - można kupić 1 puszkę gotowej masy makowej
 500 g maku zmielonego
 200 g miękkiego masła lub margaryny
 1 szklanka miodu
 1 ½ szklanki mleka (można dolać jeżeli masa będzie za gęsta)
 1 szklanka rodzynek królewskich i żurawiny
 1 szklanka orzechów włoskich i migdałów
 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
 aromat migdałowy
 kieliszek rumu
Składniki na masę serową:
 500 g sera twarogowego do serników 3-krotnie mielonego
 250 g mascarpone
 1 szklanka brązowego cukru
 1 torebka budyniu waniliowego
 4 jajka
  szklanki śmietanki 30%
 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Przygotowanie ciasta kruchego:
1

W dużej misce umieścić mąkę, jajko, cukier 75 g, szczyptę soli i pokrojone w kostkę zimne masło. Szybko zagnieść składniki, zawinąć w folie i umieścić na 30 min w lodówce.

Przygotowanie masy makowej
2

Zmielony mak przełożyć garnka i zalać ciepłym mlekiem. Gotować ok 30 min na małym ogniu

3

W rondelku rozpuścić masło i miód, dodać bakalie, mak i cały czas gotować na małym ogniu. Na sam koniec dodać aromat i kieliszek rumu.

Przygotowanie masy serowej:
4

Wymieszać dwa rodzaje sera, dodając stopniowo brązowy cukier, proszek budyniowy.

5

Do masy serowej dodawać po jednym jajku cały czas miksując.

6

Na końcu dodać śmietankę 30% i ekstrakt z wanilii, zmiksować.

PRZYGOTOWANIE CIASTA:
7

Temperaturę w piekarniku nastawić na 180 C z funkcja grzania góra-dół

8

Blachę o wymiarach 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

9

Na przygotowana blachę wyłożyć ciasto kruche, które uprzednio należy rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia (można też zrobić to rekami:) wykładając ciastem dno formy )

10

Ciasto po nakłuwać widelcem i wsadzić do piekarnika na ok 10-15 min aż lekko się zezłoci.

11

Na podpieczony kruchy spód wyłożyć równo przygotowana masę makową.

12

Na masę makową wyłożyć masę serową.

13

Ciasto piec ok 1 godziny w temperaturze 180 C.

14

Ciasto po godzinie pieczenia zostawiam w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Stygnie równo z piekarnikiem do momentu całkowitego wystudzenia. Najlepsze jest na drugi dzień. Należy je przetrzymywać w lodówce.

Składniki

Składniki na ciasto kruche:
 wersja ekspres - można skorzystać z gotowego ciasta kruchego dostępnego w marketach
 150 g masła lub margaryny
 75 g cukru
 225 g maki pszennej
 1 jajko
 1 szczypta soli
Składniki na masę makową: - można kupić 1 puszkę gotowej masy makowej
 500 g maku zmielonego
 200 g miękkiego masła lub margaryny
 1 szklanka miodu
 1 ½ szklanki mleka (można dolać jeżeli masa będzie za gęsta)
 1 szklanka rodzynek królewskich i żurawiny
 1 szklanka orzechów włoskich i migdałów
 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
 aromat migdałowy
 kieliszek rumu
Składniki na masę serową:
 500 g sera twarogowego do serników 3-krotnie mielonego
 250 g mascarpone
 1 szklanka brązowego cukru
 1 torebka budyniu waniliowego
 4 jajka
  szklanki śmietanki 30%
 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Przygotowanie

Przygotowanie ciasta kruchego:
1

W dużej misce umieścić mąkę, jajko, cukier 75 g, szczyptę soli i pokrojone w kostkę zimne masło. Szybko zagnieść składniki, zawinąć w folie i umieścić na 30 min w lodówce.

Przygotowanie masy makowej
2

Zmielony mak przełożyć garnka i zalać ciepłym mlekiem. Gotować ok 30 min na małym ogniu

3

W rondelku rozpuścić masło i miód, dodać bakalie, mak i cały czas gotować na małym ogniu. Na sam koniec dodać aromat i kieliszek rumu.

Przygotowanie masy serowej:
4

Wymieszać dwa rodzaje sera, dodając stopniowo brązowy cukier, proszek budyniowy.

5

Do masy serowej dodawać po jednym jajku cały czas miksując.

6

Na końcu dodać śmietankę 30% i ekstrakt z wanilii, zmiksować.

PRZYGOTOWANIE CIASTA:
7

Temperaturę w piekarniku nastawić na 180 C z funkcja grzania góra-dół

8

Blachę o wymiarach 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

9

Na przygotowana blachę wyłożyć ciasto kruche, które uprzednio należy rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia (można też zrobić to rekami:) wykładając ciastem dno formy )

10

Ciasto po nakłuwać widelcem i wsadzić do piekarnika na ok 10-15 min aż lekko się zezłoci.

11

Na podpieczony kruchy spód wyłożyć równo przygotowana masę makową.

12

Na masę makową wyłożyć masę serową.

13

Ciasto piec ok 1 godziny w temperaturze 180 C.

14

Ciasto po godzinie pieczenia zostawiam w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Stygnie równo z piekarnikiem do momentu całkowitego wystudzenia. Najlepsze jest na drugi dzień. Należy je przetrzymywać w lodówce.

2 w 1 czyli seromakowiec
(Wyświetlono 1 437 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

6 komentarzy

  1. Avatar 2w1 czyli seromak 27 marca 2018 o 19:40

    Chciałam zapytać jaka ma być śmietana gęsta, czyli kwaśna czy słodka.

    Odpowiedz
    1. admin admin 29 marca 2018 o 17:38

      śmietanka słodka 30%

      Odpowiedz
  2. Avatar Magda 4 stycznia 2017 o 19:46

    Ciasto jest cudne, robiłam kilka razy i zawsze wychodzi, mąż i córka cały czas proszą żeby je robić 🙂

    Odpowiedz
    1. admin admin 4 stycznia 2017 o 22:20

      bardzo się cieszę że przypadło do smaku rodzinie 🙂 dziękuję za komentarz :*

      Odpowiedz
  3. Avatar Monikaa 24 grudnia 2016 o 08:33

    Czy jeżeli mam masę makową to muszę coś z nią jeszcze robić? 🙂 I czy mogę upiec go w okrągłej formie bo nie mam takiej, o której mowa w przepisie 🙁
    A tak poza tym to ja zupełny amator jeżeli chodzi o gotowanie i na Święta zdecydowałam się skorzystać z Twoich przepisów bo ich prostota mnie oczarowała 🙂 no i okazało się, że smak jest wyjątkowy i jak do tej pory wszystko się udaje. Rodzina – w tym 6 letnia wymagająca pani krytyk kulinarny – zachwycona 🙂
    Zdrowych, Spokojnych i Radosnych Świąt Bożego Narodzenia!

    Odpowiedz
    1. admin admin 26 grudnia 2016 o 21:07

      oczywiście można upiec w okrągłej formie. Masa makowa – gotowa nadaje się od razu do użycia – możesz spróbować jej wcześniej czy odpowiada Ci jej słodycz i ilość bakalii.
      Dziękuję za korzystanie z moich przepisów jednocześnie przepraszam Cię że dopiero teraz odpowiedziałam jednak w tym roku Święta zdecydowałam że nie będę online a cały czas z rodziną 🙂
      Kochana Tobie również przesyłam życzenia pięknych Świąt i wspaniałego Nowego Roku :*

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *