Racuchy light

Wczoraj Karolina na moim profilu FB zapytała o przepis na racuchy. W tym momencie zdałam sobie sprawę, że najlepszych przepisów nie mam na blogu. Brakuje tu naleśników, zapiekanek, placuszków i wielu innych pyszności, które na co dzień są w moim domu. Oczywiście obiecuję poprawę i wszystko sumiennie będę starała się dodawać.
Wykorzystując pierwsze wolne popołudnie pobiegłam do kuchni. Tak szybko jak się tam pojawiłam tak szybko je zrobiłam. Pyszne racuszki z żurawiną i słonecznikiem z mąki pełnoziarnistej smażone bez dodatku tłuszczu.  Zapraszam 🙂

Smacznego:)

Ilość porcji7 porcji

Składniki suche:
 1 szklanka mąki pełnoziarnistej pszennej
 1 szczypta soli
  łyżeczki proszku do pieczenia
  łyżeczki sody oczyszczonej
 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
 garść żurawiny i słonecznika
Składniki mokre:
 1 szklanka maślanki lub kefiru
 1 łyżka syropu klonowego
 1 łyżka oleju

1

Wszystkie składniki suche wymieszać dokładnie w misce. W osobnej misce zrobić to samo z mokrymi składnikami.

2

Zawartość obu misek połączyć. Powstanie gęste ciasto.

3

Patelnie teflonową rozgrzać i smażyć na niej placuszki. U mnie jedna duża łyżka = jeden racuszek.Koniecznie podawać z syropem klonowym.

Składniki

Składniki suche:
 1 szklanka mąki pełnoziarnistej pszennej
 1 szczypta soli
  łyżeczki proszku do pieczenia
  łyżeczki sody oczyszczonej
 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
 garść żurawiny i słonecznika
Składniki mokre:
 1 szklanka maślanki lub kefiru
 1 łyżka syropu klonowego
 1 łyżka oleju

Przygotowanie

1

Wszystkie składniki suche wymieszać dokładnie w misce. W osobnej misce zrobić to samo z mokrymi składnikami.

2

Zawartość obu misek połączyć. Powstanie gęste ciasto.

3

Patelnie teflonową rozgrzać i smażyć na niej placuszki. U mnie jedna duża łyżka = jeden racuszek.Koniecznie podawać z syropem klonowym.

Racuchy light
(Wyświetlono 282 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

12 komentarzy

    1. admin admin 16 lipca 2018 o 20:04

      tak

  1. Avatar Aśka 21 lutego 2017 o 17:50

    Są pyszne, pulchniutkie, puszyste, na wierzch dałam własną konfiturę ,zajadamy z córeczką.

    1. admin admin 22 lutego 2017 o 17:23

      bardzo się cieszę i dziękuje za komentarz :*

  2. Avatar skołowana 16 sierpnia 2016 o 03:07

    Witam, czy mąkę pszenną mogę zastąpić zytnia? Czy lepiej nie ryzykować? ( Chodzi i smak i o samo wykonanie) z góry dziękuję i proszę o odpowiedź, wyglądają i zapowiadają się pysznie 🙂

    1. Avatar skołowana 16 sierpnia 2016 o 17:42

      Bardzo proszę o odpowiedź:(

      1. admin admin 16 sierpnia 2016 o 18:11

        zrobiona:)

    2. admin admin 16 sierpnia 2016 o 18:09

      spokojnie można zastąpić żytnią

  3. Avatar Nikoletta 13 kwietnia 2016 o 16:12

    A jaka jest kaloryczność całej porcji?

    1. admin admin 14 kwietnia 2016 o 13:09

      dodałam już tabelę wartości. Wyszło mi 108 kcal na 1 sztukę

  4. Avatar Miska 16 grudnia 2015 o 22:20

    Racuchy są wspaniałe! zdecydowanie śniadanie mistrzów! 🙂

    1. admin admin 16 grudnia 2015 o 22:49

      bardzo się cieszę 🙂

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *