Racuchy light

Wczoraj Karolina na moim profilu FB zapytała o przepis na racuchy. W tym momencie zdałam sobie sprawę, że najlepszych przepisów nie mam na blogu. Brakuje tu naleśników, zapiekanek, placuszków i wielu innych pyszności, które na co dzień są w moim domu. Oczywiście obiecuję poprawę i wszystko sumiennie będę starała się dodawać.
Wykorzystując pierwsze wolne popołudnie pobiegłam do kuchni. Tak szybko jak się tam pojawiłam tak szybko je zrobiłam. Pyszne racuszki z żurawiną i słonecznikiem z mąki pełnoziarnistej smażone bez dodatku tłuszczu.  Zapraszam 🙂

Smacznego:)

Ilość porcji7 porcji

Składniki suche:
 1 szklanka mąki pełnoziarnistej pszennej
 1 szczypta soli
  łyżeczki proszku do pieczenia
  łyżeczki sody oczyszczonej
 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
 garść żurawiny i słonecznika
Składniki mokre:
 1 szklanka maślanki lub kefiru
 1 łyżka syropu klonowego
 1 łyżka oleju

1

Wszystkie składniki suche wymieszać dokładnie w misce. W osobnej misce zrobić to samo z mokrymi składnikami.

2

Zawartość obu misek połączyć. Powstanie gęste ciasto.

3

Patelnie teflonową rozgrzać i smażyć na niej placuszki. U mnie jedna duża łyżka = jeden racuszek.Koniecznie podawać z syropem klonowym.

Wartości odżywcze

7 porcji

Serving size


Amount per serving
Kalorie108
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 2.4g4%
Cholesterol 1mg1%
Sód 121mg6%
Węglowodany 18.1g7%
Białko 3g

Potas 116mg3%

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Składniki

Składniki suche:
 1 szklanka mąki pełnoziarnistej pszennej
 1 szczypta soli
  łyżeczki proszku do pieczenia
  łyżeczki sody oczyszczonej
 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
 garść żurawiny i słonecznika
Składniki mokre:
 1 szklanka maślanki lub kefiru
 1 łyżka syropu klonowego
 1 łyżka oleju

Przygotowanie

1

Wszystkie składniki suche wymieszać dokładnie w misce. W osobnej misce zrobić to samo z mokrymi składnikami.

2

Zawartość obu misek połączyć. Powstanie gęste ciasto.

3

Patelnie teflonową rozgrzać i smażyć na niej placuszki. U mnie jedna duża łyżka = jeden racuszek.Koniecznie podawać z syropem klonowym.

Notes

Racuchy light
(Wyświetlono 4 412 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)