Tarta razowa z warzywami

Lato rozpieszcza nas sezonowymi produktami. Uwielbiam kolory –  w życiu i na talerzu. Moja zasada to:  im więcej barw tym więcej zdrowia. Dziś przygotowałam dla Was wyjątkową tartę. Bardzo szybka w przygotowaniu, a do tego banalnie prosta. Kruchy spód nie wymaga chłodzenia i jest wegański. Zrobiłam go na mące pełnoziarnistej, bo lubię jej orzechowy smak. Wypełnienie to szybka mikstura na bazie serków kremowych o smaku śmietankowym Hochland i jogurtu z koperkiem – aby było lżej. Całości smaku dodają brokuły, pomidorki koktajlowe i moje ukochane sezonowe kurki. Jeśli obawiacie się serków kremowych w wytrawnych wypiekach – nie ma powodu – one świetnie zachowują się wysokich temperaturach i sprawiają, że nie musimy używać jajka. Masa dzięki nim jest kremowa i aksamitna. Poza tym od razu wnoszą, wyraźny i konkretny smak,  dlatego  nie doprawiałam  jej solą, za to wzbogaciłam dużą ilością koperku. Poza tym, ten produkt produkowany jest bez konserwantów, sztucznych barwników i utwardzonych tłuszczów. Serki Hochland powstają z naturalnych składników: mleko i ser oraz w przypadku innych wersji smakowych wzbogacone są o naturalne dodatki tj. np. zioła czy warzywa. Dla mnie takie serki to również wspomnienie dzieciństwa i jeden z lepszych przysmaków, które moja Mama zawsze robi na święta – pyszna rolada serowa  z warzywami – przepis TUTAJ – którą również polecam Wam wypróbować.

Jeśli tylko skusicie się na kawałek, koniecznie mnie o tym poinformujcie 🙂 czekam na wasze komentarze 🙂

Ilość porcji8 porcji
Czas Przygotowania10 minutCzas pieczenia40 minutCałkowity czas1 godz.

Składniki na kruchy wegański spód:
 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
 1 łyżeczka soli
 ½ łyżeczki cukru trzcinowego
 ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
 ½ szklanki oliwy z oliwek
 ¼ szklanki zimnej wody
Składniki na krem:
 300 g serka kremowego Hochland śmietankowego (ja użyłam w krążku – wtedy wychodzi półtora opakowania - 12 trójkącików, ale możecie użyć też wersji w bloczkach wtedy potrzebujecie 3 opakowań -  serek kremowy śmietankowy Hochland 
 150 g jogurtu naturalnego
 ½ łyżeczki pieprzu mielonego
 4 łyżki posiekanego koperku
Dodatkowo:
 ¼ brokuła
 100 g grzybów kurek
 6 pomidorków koktajlowych

Przygotowanie dodatków:
1

Brokuły pokroić na drobne różyczki, pomidorki koktajlowe w pół.

2

Kurki włożyć do miski i zalać wrzątkiem z 1 łyżeczką soli - odstawić na 5-10 minut (ten zabieg sprawi, że w łatwy sposób grzyby pozbędą się piasku i zabrudzeń). Po tym czasie grzyby wyjąć z miski za pomocą sitka i osuszyć na ręczniku papierowym.

Przygotowanie spodu:
3

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 º C z funkcją grzania termoobieg.

4

Przygotować spód. W misce wymieszać wszystkie suche składniki, a następnie dodać do nich oliwę wymieszaną z wodą. Całość zagnieść na zwarte, jednolite ciasto (jeżeli jest za suche dodać więcej wody). Dno formy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki pozostawić.

5

Ciasto wyłożyć na przygotowaną blachę dociskając do dna i formując boki na wysokość około 2-3 cm.

6

Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia lub folię aluminiową i obciążyć całość grochem, lub specjalnymi kuleczkami ceramicznymi do pieczenia (ten zabieg spowoduje, że spód ciasta nie wyrośnie i będzie równy). Całość włożyć do piekarnika na 10 minut.

7

Po tym czasie wyjąć z piekarnika usunąć obciążenie i ponownie włożyć do piekarnika na czas przygotowania kremu.

Przygotowanie kremu:
8

Wszystkie jego składniki wymieszać w misce tak, aby powstała jednolita masa.

Przygotowanie tarty:
9

Na podpieczony spód wyłożyć przygotowany krem, a następnie przygotowane warzywa i grzyby.

10

Całość piec 25 minut w nagrzanym piekarniku (200 º C z funkcją grzania termoobieg).

11

Przed podaniem poczekać aż tarta lekko przestygnie.

Wartości odżywcze

Porcji 8


Ilość na porcję
Kalorie 318
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 17.4g27%
Węglowodany 26.3g9%
Białko 12.5g25%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.

Składniki

Składniki na kruchy wegański spód:
 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
 1 łyżeczka soli
 ½ łyżeczki cukru trzcinowego
 ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
 ½ szklanki oliwy z oliwek
 ¼ szklanki zimnej wody
Składniki na krem:
 300 g serka kremowego Hochland śmietankowego (ja użyłam w krążku – wtedy wychodzi półtora opakowania - 12 trójkącików, ale możecie użyć też wersji w bloczkach wtedy potrzebujecie 3 opakowań -  serek kremowy śmietankowy Hochland 
 150 g jogurtu naturalnego
 ½ łyżeczki pieprzu mielonego
 4 łyżki posiekanego koperku
Dodatkowo:
 ¼ brokuła
 100 g grzybów kurek
 6 pomidorków koktajlowych

Przygotowanie

Przygotowanie dodatków:
1

Brokuły pokroić na drobne różyczki, pomidorki koktajlowe w pół.

2

Kurki włożyć do miski i zalać wrzątkiem z 1 łyżeczką soli - odstawić na 5-10 minut (ten zabieg sprawi, że w łatwy sposób grzyby pozbędą się piasku i zabrudzeń). Po tym czasie grzyby wyjąć z miski za pomocą sitka i osuszyć na ręczniku papierowym.

Przygotowanie spodu:
3

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 º C z funkcją grzania termoobieg.

4

Przygotować spód. W misce wymieszać wszystkie suche składniki, a następnie dodać do nich oliwę wymieszaną z wodą. Całość zagnieść na zwarte, jednolite ciasto (jeżeli jest za suche dodać więcej wody). Dno formy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki pozostawić.

5

Ciasto wyłożyć na przygotowaną blachę dociskając do dna i formując boki na wysokość około 2-3 cm.

6

Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia lub folię aluminiową i obciążyć całość grochem, lub specjalnymi kuleczkami ceramicznymi do pieczenia (ten zabieg spowoduje, że spód ciasta nie wyrośnie i będzie równy). Całość włożyć do piekarnika na 10 minut.

7

Po tym czasie wyjąć z piekarnika usunąć obciążenie i ponownie włożyć do piekarnika na czas przygotowania kremu.

Przygotowanie kremu:
8

Wszystkie jego składniki wymieszać w misce tak, aby powstała jednolita masa.

Przygotowanie tarty:
9

Na podpieczony spód wyłożyć przygotowany krem, a następnie przygotowane warzywa i grzyby.

10

Całość piec 25 minut w nagrzanym piekarniku (200 º C z funkcją grzania termoobieg).

11

Przed podaniem poczekać aż tarta lekko przestygnie.

Tarta razowa z warzywami

(Wyświetlono 1 686 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

13 komentarzy

  1. Avatar Adam 30 października 2018 o 17:10

    Taka tarta najbardziej przypadła mi do gustu. Przeważnie za nią nie przepadałam, sądziłam że jest niezbyt dobra. Teraz wiem że wszystko to jednak kwestia przygotowania bo może być smaczna! 🙂

    1. admin admin 30 listopada 2018 o 17:37

      dziękuję za wypróbowanie przepisu i komentarz 🙂

  2. Avatar Kacper 23 października 2018 o 08:28

    Bardzo ciekawy przepis na tarte, muszę spróbować, niech tylko żona wróci i będziemy wtedy coś razem gotować. Na pewno poinformuje jak już zrobimy tą tarte z tego przepisu.

  3. Avatar Lenka 12 października 2018 o 09:54

    Mój mąż jak zobaczył od razu się ucieszył, że pizza na obiad, jego mina była niezbyt wesoła jak spróbował 🙂 Ale ostatecznie przyznał, że dobre.

  4. Avatar Magda 8 października 2018 o 11:37

    Super ja lubię z warzywami właśnie tarte, świetna jest. Wyszła mi pyszna, idealnie smakuje. Pyszne są takie przepisy na tarte a ją można przyrządzić na wiele sposobów.

  5. Avatar Mysza 19 września 2018 o 16:56

    Super, uwielbiam takie tarty! Nie wpadłabym na połączenie kurek z z pomidorami i brokułami, ale wygląda bardzo smakowicie 🙂

  6. Avatar Natalia 13 września 2018 o 13:31

    Doskonałe <3 Zawsze wydawało mi się, że tarta jest bardzo trudna, ale z Twoim przepisem chyba spróbuję. Szczególnie, że kocham takie jedzonko!

  7. Avatar Ada 2 września 2018 o 12:04

    Czy serek Hochland można czymś zastąpić? Takie serki to sama chemia i kłucie się ze zdrowym posiłkiem.

    1. Avatar Ania F 12 września 2018 o 10:01

      Witam,
      Przepisy wspaniale ale te serki Hochland to nic ciekawego …sama chemia…Czym mozna je zastąpic ?
      pozdrawiam serdecznie

  8. Avatar Kasia 20 sierpnia 2018 o 08:51

    Dużo zieleniny, warzyw. Uwielbiam takie połączenia z dobrym smakiem i to w tak ładnej kreacji. Postanowiłam, że wypróbuje Pani przepis. Świetny blog. Pozdrawiam 🙂

  9. Avatar Monika 16 sierpnia 2018 o 09:46

    To się powinno nazywać FIT PIZZA i być dostępne w każdej pizzeri. Chodziłabym znacznie częściej do nich jeśli takie coś by oferowali. Super przepis, czas wypróbować.

  10. Avatar Karolina 14 sierpnia 2018 o 10:46

    Dosłownie no malutka pizza ale tak bardziej fit and healthly! Muszę wypróbować twój przepis obowiązkowo na to danie. Wygląda bardzo, bardzo apetycznie.

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *