Lato rozpieszcza nas sezonowymi produktami. Uwielbiam kolory – w życiu i na talerzu. Moja zasada to: im więcej barw tym więcej zdrowia. Dziś przygotowałam dla Was wyjątkową tartę. Bardzo szybka w przygotowaniu, a do tego banalnie prosta. Kruchy spód nie wymaga chłodzenia i jest wegański. Zrobiłam go na mące pełnoziarnistej, bo lubię jej orzechowy smak. Wypełnienie to szybka mikstura na bazie serków kremowych o smaku śmietankowym Hochland i jogurtu z koperkiem – aby było lżej. Całości smaku dodają brokuły, pomidorki koktajlowe i moje ukochane sezonowe kurki. Jeśli obawiacie się serków kremowych w wytrawnych wypiekach – nie ma powodu – one świetnie zachowują się wysokich temperaturach i sprawiają, że nie musimy używać jajka. Masa dzięki nim jest kremowa i aksamitna. Poza tym od razu wnoszą, wyraźny i konkretny smak, dlatego nie doprawiałam jej solą, za to wzbogaciłam dużą ilością koperku. Poza tym, ten produkt produkowany jest bez konserwantów, sztucznych barwników i utwardzonych tłuszczów. Serki Hochland powstają z naturalnych składników: mleko i ser oraz w przypadku innych wersji smakowych wzbogacone są o naturalne dodatki tj. np. zioła czy warzywa. Dla mnie takie serki to również wspomnienie dzieciństwa i jeden z lepszych przysmaków, które moja Mama zawsze robi na święta – pyszna rolada serowa z warzywami – przepis TUTAJ – którą również polecam Wam wypróbować.
Jeśli tylko skusicie się na kawałek, koniecznie mnie o tym poinformujcie 🙂 czekam na wasze komentarze 🙂
Brokuły pokroić na drobne różyczki, pomidorki koktajlowe w pół.
Kurki włożyć do miski i zalać wrzątkiem z 1 łyżeczką soli - odstawić na 5-10 minut (ten zabieg sprawi, że w łatwy sposób grzyby pozbędą się piasku i zabrudzeń). Po tym czasie grzyby wyjąć z miski za pomocą sitka i osuszyć na ręczniku papierowym.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 º C z funkcją grzania termoobieg.
Przygotować spód. W misce wymieszać wszystkie suche składniki, a następnie dodać do nich oliwę wymieszaną z wodą. Całość zagnieść na zwarte, jednolite ciasto (jeżeli jest za suche dodać więcej wody). Dno formy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki pozostawić.
Ciasto wyłożyć na przygotowaną blachę dociskając do dna i formując boki na wysokość około 2-3 cm.
Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia lub folię aluminiową i obciążyć całość grochem, lub specjalnymi kuleczkami ceramicznymi do pieczenia (ten zabieg spowoduje, że spód ciasta nie wyrośnie i będzie równy). Całość włożyć do piekarnika na 10 minut.
Po tym czasie wyjąć z piekarnika usunąć obciążenie i ponownie włożyć do piekarnika na czas przygotowania kremu.
Wszystkie jego składniki wymieszać w misce tak, aby powstała jednolita masa.
Na podpieczony spód wyłożyć przygotowany krem, a następnie przygotowane warzywa i grzyby.
Całość piec 25 minut w nagrzanym piekarniku (200 º C z funkcją grzania termoobieg).
Przed podaniem poczekać aż tarta lekko przestygnie.
8 porcji
- Amount per serving
- Kalorie318
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 17.4g23%
- Węglowodany 26.3g10%
- Białko 12.5g
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.
Składniki
Przygotowanie
Brokuły pokroić na drobne różyczki, pomidorki koktajlowe w pół.
Kurki włożyć do miski i zalać wrzątkiem z 1 łyżeczką soli - odstawić na 5-10 minut (ten zabieg sprawi, że w łatwy sposób grzyby pozbędą się piasku i zabrudzeń). Po tym czasie grzyby wyjąć z miski za pomocą sitka i osuszyć na ręczniku papierowym.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 º C z funkcją grzania termoobieg.
Przygotować spód. W misce wymieszać wszystkie suche składniki, a następnie dodać do nich oliwę wymieszaną z wodą. Całość zagnieść na zwarte, jednolite ciasto (jeżeli jest za suche dodać więcej wody). Dno formy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki pozostawić.
Ciasto wyłożyć na przygotowaną blachę dociskając do dna i formując boki na wysokość około 2-3 cm.
Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia lub folię aluminiową i obciążyć całość grochem, lub specjalnymi kuleczkami ceramicznymi do pieczenia (ten zabieg spowoduje, że spód ciasta nie wyrośnie i będzie równy). Całość włożyć do piekarnika na 10 minut.
Po tym czasie wyjąć z piekarnika usunąć obciążenie i ponownie włożyć do piekarnika na czas przygotowania kremu.
Wszystkie jego składniki wymieszać w misce tak, aby powstała jednolita masa.
Na podpieczony spód wyłożyć przygotowany krem, a następnie przygotowane warzywa i grzyby.
Całość piec 25 minut w nagrzanym piekarniku (200 º C z funkcją grzania termoobieg).
Przed podaniem poczekać aż tarta lekko przestygnie.
Notes