Piekarnik nastawić na temperaturę 180 C z funkcją grzania góra-dół. Blachę o wymiarach 24 cm x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
60 g gorzkiej czekolady rozpuszczamy w misce w kąpieli wodnej (czyli w misce umieszczonej nad garnkiem z gotująca się wodą).
Kiedy czekolada się roztopi zdejmujemy miskę i dodajemy do niej 1 szklankę cukru, 1/2 szklanki oleju, 1/4 szklanki syropu karmelowego (można zastąpić zwykłym syropem malinowym), 1/2 szklanki likieru pomarańczowego, 4 jajka, 3 łyżki kakao skórkę i sok z pomarańczy. Wszystkie składniki dobrze mieszamy do ich połączenia.
W osobnej misce mieszamy mąkę i proszek do pieczenia - dokładnie mieszamy.
Dodajemy mąkę do masy czekoladowej, dodajemy pokrojoną w kostkę czekoladę lub czekoladowe dropsy i wszystko dokładnie mieszamy.
Gotowe ciasto wylewamy na przygotowana blaszkę i pieczemy ok 30 min do momentu suchego patyczka.
Wszystkie składniki polewy umieścić w misce i rozpuścić w kąpieli wodnej (czyli w misce umieszczonej nad garnkiem z gotująca się wodą).
Po wyjęciu ciasta z piekarnika, gorącą czekoladą polewam ciasto.
Ciasto można udekorować kandyzowaną skórką pomarańczy lub tylko skórką z umytej jednej pomarańczy.
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nastawić na temperaturę 180 C z funkcją grzania góra-dół. Blachę o wymiarach 24 cm x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
60 g gorzkiej czekolady rozpuszczamy w misce w kąpieli wodnej (czyli w misce umieszczonej nad garnkiem z gotująca się wodą).
Kiedy czekolada się roztopi zdejmujemy miskę i dodajemy do niej 1 szklankę cukru, 1/2 szklanki oleju, 1/4 szklanki syropu karmelowego (można zastąpić zwykłym syropem malinowym), 1/2 szklanki likieru pomarańczowego, 4 jajka, 3 łyżki kakao skórkę i sok z pomarańczy. Wszystkie składniki dobrze mieszamy do ich połączenia.
W osobnej misce mieszamy mąkę i proszek do pieczenia - dokładnie mieszamy.
Dodajemy mąkę do masy czekoladowej, dodajemy pokrojoną w kostkę czekoladę lub czekoladowe dropsy i wszystko dokładnie mieszamy.
Gotowe ciasto wylewamy na przygotowana blaszkę i pieczemy ok 30 min do momentu suchego patyczka.
Wszystkie składniki polewy umieścić w misce i rozpuścić w kąpieli wodnej (czyli w misce umieszczonej nad garnkiem z gotująca się wodą).
Po wyjęciu ciasta z piekarnika, gorącą czekoladą polewam ciasto.
Ciasto można udekorować kandyzowaną skórką pomarańczy lub tylko skórką z umytej jednej pomarańczy.