Ciasto jak czekolada z pomarańczą

Jestem ogromną fanką czekolady! Najlepsza dla mnie jest ekstremalnie gorzka z nutą pomarańczy.  Przepis, który dzisiaj przedstawiam moim zdaniem jest o wiele lepszy od oryginału (czekolady marki na literkę L:)).
Konsystencja ciasta jest fenomenalna – jest ono sprężyste, wilgotne, a zapach pomarańczy wyczuwalny jest z daleka.
Zachęcam fanów gorzkiej czekolady do skosztowania tego smakołyku .
Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

 60 g gorzkiej czekolady
 ½ szklanki oleju
 1 szklanka cukru
 ½ szklanki likieru pomarańczowego Cointreau lub:  Grand Marnier,Triple Sec, curacao lub inny alkohol o smaku pomarańczy
 ¼ szklanki syropu karmelowego (można zastąpić zwykłym syropem malinowym)
 4 jajka
 3  łyżki kakao
 skórka starta z całej pomarańczy
 1 łyżeczka soku z pomarańczy
 1 ¼ szklanki mąki pszennej
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 100 g czekolady pokrojonej w drobna kosteczkę lub pastylek gorzkiej czekolady.
Polewa czekoladowa
 150 g gorzkiej czekolady
 20 g masła
 4 łyżki śmietanki do kawy

1

Piekarnik nastawić na temperaturę 180 C z funkcją grzania góra-dół. Blachę o wymiarach 24 cm x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

60 g gorzkiej czekolady rozpuszczamy w misce w kąpieli wodnej (czyli w misce umieszczonej nad garnkiem z gotująca się wodą).

3

Kiedy czekolada się roztopi zdejmujemy miskę i dodajemy do niej 1 szklankę cukru, 1/2 szklanki oleju, 1/4 szklanki syropu karmelowego (można zastąpić zwykłym syropem malinowym), 1/2 szklanki likieru pomarańczowego, 4 jajka, 3 łyżki kakao skórkę i sok z pomarańczy. Wszystkie składniki dobrze mieszamy do ich połączenia.

4

W osobnej misce mieszamy mąkę i proszek do pieczenia - dokładnie mieszamy.

5

Dodajemy mąkę do masy czekoladowej, dodajemy pokrojoną w kostkę czekoladę lub czekoladowe dropsy i wszystko dokładnie mieszamy.

6

Gotowe ciasto wylewamy na  przygotowana blaszkę i pieczemy ok 30 min do momentu suchego patyczka.

Przygotowanie polewy czekoladowej:
7

Wszystkie składniki polewy umieścić w misce i rozpuścić w kąpieli wodnej (czyli w misce umieszczonej nad garnkiem z gotująca się wodą).

8

Po wyjęciu ciasta z piekarnika, gorącą czekoladą polewam ciasto.

9

Ciasto można udekorować kandyzowaną skórką pomarańczy lub tylko skórką z umytej jednej pomarańczy.

Składniki

 60 g gorzkiej czekolady
 ½ szklanki oleju
 1 szklanka cukru
 ½ szklanki likieru pomarańczowego Cointreau lub:  Grand Marnier,Triple Sec, curacao lub inny alkohol o smaku pomarańczy
 ¼ szklanki syropu karmelowego (można zastąpić zwykłym syropem malinowym)
 4 jajka
 3  łyżki kakao
 skórka starta z całej pomarańczy
 1 łyżeczka soku z pomarańczy
 1 ¼ szklanki mąki pszennej
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 100 g czekolady pokrojonej w drobna kosteczkę lub pastylek gorzkiej czekolady.
Polewa czekoladowa
 150 g gorzkiej czekolady
 20 g masła
 4 łyżki śmietanki do kawy

Przygotowanie

1

Piekarnik nastawić na temperaturę 180 C z funkcją grzania góra-dół. Blachę o wymiarach 24 cm x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

60 g gorzkiej czekolady rozpuszczamy w misce w kąpieli wodnej (czyli w misce umieszczonej nad garnkiem z gotująca się wodą).

3

Kiedy czekolada się roztopi zdejmujemy miskę i dodajemy do niej 1 szklankę cukru, 1/2 szklanki oleju, 1/4 szklanki syropu karmelowego (można zastąpić zwykłym syropem malinowym), 1/2 szklanki likieru pomarańczowego, 4 jajka, 3 łyżki kakao skórkę i sok z pomarańczy. Wszystkie składniki dobrze mieszamy do ich połączenia.

4

W osobnej misce mieszamy mąkę i proszek do pieczenia - dokładnie mieszamy.

5

Dodajemy mąkę do masy czekoladowej, dodajemy pokrojoną w kostkę czekoladę lub czekoladowe dropsy i wszystko dokładnie mieszamy.

6

Gotowe ciasto wylewamy na  przygotowana blaszkę i pieczemy ok 30 min do momentu suchego patyczka.

Przygotowanie polewy czekoladowej:
7

Wszystkie składniki polewy umieścić w misce i rozpuścić w kąpieli wodnej (czyli w misce umieszczonej nad garnkiem z gotująca się wodą).

8

Po wyjęciu ciasta z piekarnika, gorącą czekoladą polewam ciasto.

9

Ciasto można udekorować kandyzowaną skórką pomarańczy lub tylko skórką z umytej jednej pomarańczy.

Ciasto jak czekolada z pomarańczą
(Wyświetlono 63 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *