Zupa – krem z selera

Moja kuchnia nie żyła by bez selera:) Nie wyobrażam sobie bez niego smaku wielu potraw. Ponoć kiedyś uważano że przynosi szczęście. Coś w tym jest bo zawsze jak go zjem czuję się lepiej, tryskam energią i wiem że odżywiam się zdrowo. Mój mąż jest chyba jeszcze większym jego fanem:)

Seler ma bardzo dużo cennych składników, jest niskokaloryczny, przyspiesza trawienie, działa bakteriobójczo i uspokajająco- więcej o jego walorach możecie przeczytać tutaj. Moja zdrowa dieta uległa ostatnio pewnym modyfikacjom. Zaczęłam na kolację jeść warzywne zupy i powiem Wam że kg lecą, ja jestem najedzona i co najważniejsze – SMAKUJE MI TO!!! Mój mąż przyłączył się do mojej akcji i sam widzi już dobrodziejstwa nocnych zupek:) Wkrótce przestawię kolejne propozycje na zdrowe, lekkie kremy.

Smacznego:)

Ilość porcji4 porcje

 1 duży seler
 1 cebula
 3 młode ziemniaki
 2 gałązki selera naciowego
 1 ½ L buliony warzywnego
 1 gałka muszkatołowa
 2 łyzki oleju
 sól i pieprz do smaku
 orzechy makadamia
 1 zielona pietruszka

1

W rondelku rozgrzej olej i zeszklij na nim pokrojona w kostkę cebulę.

2

Dodaj obrany, również pokrojony w kostkę seler i ziemniaki oraz pokrojone w paseczki łodygi selera. Obsmaż ok 2-3 min.

3

Zalej bulionem warzywnym i duś ok 20-30 min do momentu.

4

Kiedy warzywa będą miękkie całość zmiksuj do momentu uzyskania gładkiego kremu. Jeżeli chcez aby zupa była jeszcze bardziej aksamitna dodaj łyżkę masła.

5

Dopraw gałką muszkatołową, sola i pieprzem. Podawaj z prażonymi orzechami makadamia i zielona pietruszką oraz tostami z chleba razowego.

Wartości odżywcze

Porcji 4

Składniki

 1 duży seler
 1 cebula
 3 młode ziemniaki
 2 gałązki selera naciowego
 1 ½ L buliony warzywnego
 1 gałka muszkatołowa
 2 łyzki oleju
 sól i pieprz do smaku
 orzechy makadamia
 1 zielona pietruszka

Przygotowanie

1

W rondelku rozgrzej olej i zeszklij na nim pokrojona w kostkę cebulę.

2

Dodaj obrany, również pokrojony w kostkę seler i ziemniaki oraz pokrojone w paseczki łodygi selera. Obsmaż ok 2-3 min.

3

Zalej bulionem warzywnym i duś ok 20-30 min do momentu.

4

Kiedy warzywa będą miękkie całość zmiksuj do momentu uzyskania gładkiego kremu. Jeżeli chcez aby zupa była jeszcze bardziej aksamitna dodaj łyżkę masła.

5

Dopraw gałką muszkatołową, sola i pieprzem. Podawaj z prażonymi orzechami makadamia i zielona pietruszką oraz tostami z chleba razowego.

Zupa – krem z selera
(Wyświetlono 47 937 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

24 komentarzy

  1. Marta 1 czerwca 2018 o 12:12

    Dzień dobry Pani Kingo!
    Szukając pomysłu na krem z selera dotarłam na Pani stronę, a tu taka moc wspaniałych przepisów ? i nie wiem od czego zacząć… Wszystko po mojemu i wszystko wygląda pysznie, a zdjęcia niemalże pachną…
    Dziękuję za moc inspiracji!

    Odpowiedz
    1. admin 1 czerwca 2018 o 20:22

      Bardzo dziękuję za tak miłe słowa i zapraszam do korzystania 🙂

      Odpowiedz
  2. SG 6 maja 2017 o 11:06

    Przepyszna zupka ;), uwielbiam Twoje przepisy, jeszcze żaden mnie nie zawiódł i domowników, pozdrawiam.

    Odpowiedz
    1. admin 7 maja 2017 o 14:49

      ale się cieszę czytając takie słowa 🙂 dziękuję :*

      Odpowiedz
  3. milka 15 listopada 2016 o 13:31

    Modyfikacjom!!!! Prowadząc bloga, warto zadbać o poprawną pisownię.

    Odpowiedz
    1. admin 15 listopada 2016 o 15:59

      dziękuję za uwagę i czujność 🙂

      Odpowiedz
  4. redcandypill 21 września 2016 o 14:49

    Do tej pory nie byłam przekonana do selera w takiej postaci…ale przełamałam się, dziś zrobiłam ten krem i jest przepyszny!!!! Przepis już spisany do mojego prywatnego przepiśnika 😉 Pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 22 września 2016 o 19:01

      ja również uwielbiam ten krem – dzięki niemu pokochałam seler 🙂

      Odpowiedz
  5. Dorotea 10 września 2016 o 12:37

    Zrobiłam dzisiaj, jest pyszna i bardzo prosta 😉 dziękuję za przepis.

    Odpowiedz
    1. admin 15 września 2016 o 10:06

      bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz :*

      Odpowiedz
  6. Dorotea 9 września 2016 o 10:34

    Seler to polski żeń szeń

    Odpowiedz
  7. asia 1 maja 2016 o 15:20

    Kolejny raz przygotowałem i kolejny raz raduje się podniebienie. I jeszcze niskokaloryczne. Takie zupy lubię ?

    Odpowiedz
    1. admin 3 maja 2016 o 21:19

      bardzo się cieszę 🙂 i polecam na przyszłość 🙂

      Odpowiedz
  8. Pati 3 lutego 2016 o 13:02

    Witam
    przepis zachęcający tylko nie chce dodawc ziemniaka.
    a proszę powiedzieć co jest oznaczeniem bulion warzywny ?
    bo ja totalna amatorka gotowania jedyna zupa jaka robie to brokuly gotuje wraz z kostka warzywna i cczosnkiem a później to blenduje 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 4 lutego 2016 o 01:00

      bulion warzywny to wywar z warzyw. Ziemniaka można zastąpić ugotowaną kaszą jaglaną

      Odpowiedz
  9. Sylwia 20 maja 2013 o 13:48

    Zrobiłam – przepyszna !!!! Dzięki Kinga za inspiracje:)

    Odpowiedz
    1. admin 20 maja 2013 o 23:00

      ale się cieszę:) dzięki że się skusiłaś:)

      Odpowiedz
    2. Joanna 18 września 2019 o 11:10

      Zupa wygląda przepysznie! Mam nadzieje że i mnie taka wyjdzie ?
      Co można dodać zamiast selera naciowego? Pozdrawiam

      Odpowiedz
      1. Kinga Paruzel 27 września 2019 o 18:20

        zamiast selera można dodać pietruszkę lub po prostu go pominąć

        Odpowiedz
  10. martu 14 maja 2013 o 17:51

    Przepis rewelacyjny, jednak nie wyszedł mi taki jak na zdjęciu ładny kremowy (kolor), tylko raczej brązowawy. Nie wiem gdzie błąd zrobiłam.

    Odpowiedz
    1. admin 17 maja 2013 o 10:28

      seler należy obsmażyć od razu po pokrojeniu gdyż szybko ciemnieje może to jest powodem.

      Odpowiedz
      1. martam 20 maja 2013 o 23:11

        dziękuję, za odpowiedź, następnym razem napewno tak zrobie, bo zupa- krem przepyszny;)

        Odpowiedz
  11. Basia 14 maja 2013 o 12:04

    Hej 🙂 Ja w zupie krem z selera zastępuję ziemniaki – 1 pietruszką jeszcze jednym kawałkiem selera i mlekiem kokosowym, dzięki czemu jest bardziej wartościowe a jednocześnie nadal pyszne i mniej kaloryczne – patrząc na to, że wcinasz zupy na kolacje ( tez tak robie :P) . A te orzechy muszę obczaić bo nigdy nie jadłam 🙂

    miłego Kinga! Pyszne zdjęcie!

    Odpowiedz
    1. ewa 15 maja 2013 o 18:01

      Mleko kokosowe w składzie nie obniża kalorii 🙁 Niestety 🙂

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.