Moja kuchnia nie żyła by bez selera:) Nie wyobrażam sobie bez niego smaku wielu potraw. Ponoć kiedyś uważano że przynosi szczęście. Coś w tym jest bo zawsze jak go zjem czuję się lepiej, tryskam energią i wiem że odżywiam się zdrowo. Mój mąż jest chyba jeszcze większym jego fanem:)
Seler ma bardzo dużo cennych składników, jest niskokaloryczny, przyspiesza trawienie, działa bakteriobójczo i uspokajająco- więcej o jego walorach możecie przeczytać tutaj. Moja zdrowa dieta uległa ostatnio pewnym modyfikacjom. Zaczęłam na kolację jeść warzywne zupy i powiem Wam że kg lecą, ja jestem najedzona i co najważniejsze – SMAKUJE MI TO!!! Mój mąż przyłączył się do mojej akcji i sam widzi już dobrodziejstwa nocnych zupek:) Wkrótce przestawię kolejne propozycje na zdrowe, lekkie kremy.
Smacznego:)
W rondelku rozgrzej olej i zeszklij na nim pokrojona w kostkę cebulę.
Dodaj obrany, również pokrojony w kostkę seler i ziemniaki oraz pokrojone w paseczki łodygi selera. Obsmaż ok 2-3 min.
Zalej bulionem warzywnym i duś ok 20-30 min do momentu.
Kiedy warzywa będą miękkie całość zmiksuj do momentu uzyskania gładkiego kremu. Jeżeli chcez aby zupa była jeszcze bardziej aksamitna dodaj łyżkę masła.
Dopraw gałką muszkatołową, sola i pieprzem. Podawaj z prażonymi orzechami makadamia i zielona pietruszką oraz tostami z chleba razowego.
4 porcji
Składniki
Przygotowanie
W rondelku rozgrzej olej i zeszklij na nim pokrojona w kostkę cebulę.
Dodaj obrany, również pokrojony w kostkę seler i ziemniaki oraz pokrojone w paseczki łodygi selera. Obsmaż ok 2-3 min.
Zalej bulionem warzywnym i duś ok 20-30 min do momentu.
Kiedy warzywa będą miękkie całość zmiksuj do momentu uzyskania gładkiego kremu. Jeżeli chcez aby zupa była jeszcze bardziej aksamitna dodaj łyżkę masła.
Dopraw gałką muszkatołową, sola i pieprzem. Podawaj z prażonymi orzechami makadamia i zielona pietruszką oraz tostami z chleba razowego.