Tak jak wczoraj obiecałam dzisiaj świąteczne pierniczki. Robi się je szybciutko, jednak najlepiej jak spędzą ok 2 tyg w metalowej puszce, po tym czasie będą wyjątkowo kruche. Wiecie co! wstyd się przyznać ale foremek w kształcie gwiazdek, choinek, mikołajów itd. u mnie brak. Zawsze pożyczałam od Mamy a w tym roku zapomniałam 🙁 więc przedstawiam wam piernikowe kwiatuszki i kółeczka. (wycięłam tylko 3 choinki od ręki).
Przepis łatwy, a co najważniejsze pyszny. Moje pierniczki będę zdobić przed samymi świętami razem z moimi bratanicami – tak jak rok temu było pokazane w fotorelacji z piernikowego szaleństwa – to już taka nasza świąteczna tradycja. Z przepisu wyszło mi ok 60 sztuk.
Smacznego:)
75 g masła
250 g miodu
125 g cukru
1 opakowanie przyprawy do pierników
400 g maki
100 g mielonych migdałów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
1
W rondelku stopić masło, miód i cukier.
2
Przestudzoną masę wlać do miski. Mąkę, mielone migdały z proszkiem do pieczenia oraz przeprawę do pierników dodać wraz z jajkiem do masy miodowej.
3
Zagnieść ciasto i pozostawić pod przykryciem na 1-2 godziny.
4
Z rozwałkowanego na grubość 0,5 cm ciasta wycinać pierniczki.
Składniki
75 g masła
250 g miodu
125 g cukru
1 opakowanie przyprawy do pierników
400 g maki
100 g mielonych migdałów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
Przygotowanie
1
W rondelku stopić masło, miód i cukier.
2
Przestudzoną masę wlać do miski. Mąkę, mielone migdały z proszkiem do pieczenia oraz przeprawę do pierników dodać wraz z jajkiem do masy miodowej.
3
Zagnieść ciasto i pozostawić pod przykryciem na 1-2 godziny.
4
Z rozwałkowanego na grubość 0,5 cm ciasta wycinać pierniczki.
(Wyświetlono 2 545 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)