Ciasto marchewkowo-jabłkowe

Dzisiaj ja mam do Was pytania i proszę odpowiedzcie w komentarzach:) chcę Was lepiej poznać.

Na słono czy na słodko?
Twoje kulinarne wspomnienie z dzieciństwa?
Ulubione ciasto, deser?
– nie mogłoby paść inne pytania z mojej strony 🙂

A poniżej przedstawiam pyszne, aromatyczne ciasto z marchewką i jabłkami. Ma piękny kolor dzięki tartej marchewce, a dodatek jabłka również startego do ciasta powoduje że jest wilgotne.

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

 200 g marchewki
 600 g jabłek najlepiej kwaskowatych
 3 łyżki soku z cytryny
 4 jajka
 100 g masła
 100 g cukru
 100 g maki kukurydzianej lub pszennej
 125 g mielonych migdałów
 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

1

Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jabłka obrać i 100 g zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z utarta marchewką.
Resztę jabłek pokroić w cienkie plasterki i skropić sokiem z cytryny żeby jabłka nie ściemniały.

2

Piekarnik  nastawić na temperaturę 175 C. Formę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

3

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć za pomocą miksera z masłem i cukrem 50 g.

4

Białka ubić na sztywną pianę., dodając stopniowo resztę cukru czyli pozostałe 50 g.

5

Przesiana mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i zmielonymi migdałami, dodawać porcjami do ucieranej masy.

6

Pod koniec ucierania dodać masę marchewkowo- jabłkową.

7

Na utarta masę wyłożyć pianę z białek i delikatnie i dokładnie wymieszać.

8

Masę przelać do przygotowanej tortownicy, powierzchnie wyrównać. Układać koliście plasterki jabłek w taki sposób, aby zachodziły na siebie.

9

Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na złoty kolor 45 min.

10

Ciasto można posmarować podgrzana w rondelku marmoladą pomarańczową, a na koniec posypać cukrem pudrem.

Składniki

 200 g marchewki
 600 g jabłek najlepiej kwaskowatych
 3 łyżki soku z cytryny
 4 jajka
 100 g masła
 100 g cukru
 100 g maki kukurydzianej lub pszennej
 125 g mielonych migdałów
 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie

1

Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jabłka obrać i 100 g zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z utarta marchewką.
Resztę jabłek pokroić w cienkie plasterki i skropić sokiem z cytryny żeby jabłka nie ściemniały.

2

Piekarnik  nastawić na temperaturę 175 C. Formę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

3

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć za pomocą miksera z masłem i cukrem 50 g.

4

Białka ubić na sztywną pianę., dodając stopniowo resztę cukru czyli pozostałe 50 g.

5

Przesiana mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i zmielonymi migdałami, dodawać porcjami do ucieranej masy.

6

Pod koniec ucierania dodać masę marchewkowo- jabłkową.

7

Na utarta masę wyłożyć pianę z białek i delikatnie i dokładnie wymieszać.

8

Masę przelać do przygotowanej tortownicy, powierzchnie wyrównać. Układać koliście plasterki jabłek w taki sposób, aby zachodziły na siebie.

9

Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na złoty kolor 45 min.

10

Ciasto można posmarować podgrzana w rondelku marmoladą pomarańczową, a na koniec posypać cukrem pudrem.

Ciasto marchewkowo-jabłkowe
(Wyświetlono 3 989 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

3 komentarzy

  1. Ania 10 października 2018 o 13:50

    Czy można dodac oleju kokosowego zamiast masła ? Pozdrawiam

    Odpowiedz
  2. Marta 28 października 2017 o 11:46

    Czy można użyć mąki orkiszowej?

    Odpowiedz
    1. admin 28 października 2017 o 15:25

      tak 🙂

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.