Pożywne ciasto owsiane

Przygotowałam dla Was przepis ekspresowy. Wystarczy tylko, że zmiksujecie wszystkie składniki na ciasto i wymieszacie wszystkie składniki na wypełnienie. Oszczędność czasu, bogactwo smaku. Pożywne ciasto owsiane wypełnione owocami. Często kroję je w podłużne kawałki i traktuję jak zdrowe batony. Zabieram ze sobą w podróże. Często sięgam po nie na szybkie śniadanie lub po prostu podaję gościom do kawy. Lubię takie przepisy, które zawsze się udają, smakują i tak szybko znikają.

Ilość porcji13 porcji
Czas Przygotowania10 minutCzas pieczenia25 minutCałkowity czas35 minut

Składniki na spód:
 2 szklanki płatków owsianych górskich
 1 szklanka płatków migdałów
 4 łyżki syropu klonowego
 1 łyżka oleju kokosowego
 1 szczypta soli
 1 łyżeczka cynamonu
 2 banany
 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
 1 miarka odżywki białkowej*
Składniki na wypełnienie:
 ½ szklanki płatków owsianych
 ¼ szklanki płatków migdałów
 ¼ szklanki pestek dyni
 1 szklanka mrożonych owoców (ja dodałam borówki)
 ¼ szklanki mleka kokosowego
 ¼ łyżeczki cynamon
 *można zamienić na: konopie łuskane, mąkę owsianą w proporcji 2 łyżek

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 °C. Formę o wymiarach 10 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Wszystkie składniki na spód umieścić w rozdrabniaczu i zmiksować na gładkie ciasto przez kilka minut (można też zrobić to za pomocą blendera)

3

Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać i włożyć do piekarnika na 10 minut.

4

Przygotować wypełnienie poprzez wymieszanie łyżką wszystkich składników w misce.

5

Masę przełożyć równomiernie na podpieczony spód, lekko ją do niego dociskając. Piec kolejne 15 minut.

Wartości odżywcze

13 porcji

Serving size

Składniki

Składniki na spód:
 2 szklanki płatków owsianych górskich
 1 szklanka płatków migdałów
 4 łyżki syropu klonowego
 1 łyżka oleju kokosowego
 1 szczypta soli
 1 łyżeczka cynamonu
 2 banany
 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
 1 miarka odżywki białkowej*
Składniki na wypełnienie:
 ½ szklanki płatków owsianych
 ¼ szklanki płatków migdałów
 ¼ szklanki pestek dyni
 1 szklanka mrożonych owoców (ja dodałam borówki)
 ¼ szklanki mleka kokosowego
 ¼ łyżeczki cynamon
 *można zamienić na: konopie łuskane, mąkę owsianą w proporcji 2 łyżek

Przygotowanie

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 °C. Formę o wymiarach 10 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Wszystkie składniki na spód umieścić w rozdrabniaczu i zmiksować na gładkie ciasto przez kilka minut (można też zrobić to za pomocą blendera)

3

Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać i włożyć do piekarnika na 10 minut.

4

Przygotować wypełnienie poprzez wymieszanie łyżką wszystkich składników w misce.

5

Masę przełożyć równomiernie na podpieczony spód, lekko ją do niego dociskając. Piec kolejne 15 minut.

Notes

Pożywne ciasto owsiane

(Wyświetlono 4 317 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)