Zapiekanka na słodko

Szybki post, szybki przepis. Najlepiej sprawdzi się kiedy zostanie nam po obiedzie ugotowany makaron lub zabraknie mąki do pieczenia:)

To coś w rodzaju zapiekanki na słodko, z pysznymi chrupiącymi migdałami. Oczywiście smak możemy sami wymyślać. Ja dzisiaj użyłam przyprawy „grudnia” czyli cynamonu i słodycz lekko złamałam skórką z cytryny.

Może nie powinnam sięgać po takie słodkości w końcówce roku, ale gdy jest zimno za oknem i humor nie za dobry właśnie w takich daniach odnajduję uśmiech.

Pozdrawiam 🙂

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

 175 g makaronu jajecznego
 115 g serka śmietankowego homogenizowanego
 60 g masła
 225 g białego sera
 85 g cukru pudru
 2 lekko ubite jajka
 125 ml kwaśnej śmietany
 1 łyżeczka esencji waniliowej
 1 szczypta mielonego cynamonu
 1 łyżeczka tartej skórki cytrynowej
 25 g płatków migdałowych
 25 g bułki tartej
 przesiany cukier puder do posypania ( można użyć również brązowego cukru przed włożeniem do piekarnika )

1

Przygotuj żaroodporne naczynie i dokładnie wysmaruj je masłem.

2

Zagotuj garnek wody i dodaj makaron, po ok 8 minutach gotowanie będzie al dente. Odcedź i odstaw.

3

Zmiksuj serek śmietankowy, biały ser, cukier i następnie dodawaj po jednym jajku, cały czas ubijając.

4

W kolejnym etapie dodaj kwaśną śmietanę, skórkę cytrynową, esencję waniliową, cynamon i całość dodaj do makaronu dokładnie mieszając.

5

Wyłóż do wysmarowanego wcześniej masłem naczynia żaroodpornego i delikatnie wygładź powierzchnię.

6

Stop masło, dodaj do niego migdały i na małym ogniu smaż przez minutę, ciągle mieszając do momentu w którym migdały się przyrumienią. Odstaw patelnię z ognia i wymieszaj całość z bułką tartą.

7

Tak przygotowane migdały rozprowadź po ciście i w rozgrzanym do 180 º C piekarniku piecz przez ok 35-40 minut, aż ciasto się zetnie.

8

Posyp cukrem pudrem i podawaj gorące

Składniki

 175 g makaronu jajecznego
 115 g serka śmietankowego homogenizowanego
 60 g masła
 225 g białego sera
 85 g cukru pudru
 2 lekko ubite jajka
 125 ml kwaśnej śmietany
 1 łyżeczka esencji waniliowej
 1 szczypta mielonego cynamonu
 1 łyżeczka tartej skórki cytrynowej
 25 g płatków migdałowych
 25 g bułki tartej
 przesiany cukier puder do posypania ( można użyć również brązowego cukru przed włożeniem do piekarnika )

Przygotowanie

1

Przygotuj żaroodporne naczynie i dokładnie wysmaruj je masłem.

2

Zagotuj garnek wody i dodaj makaron, po ok 8 minutach gotowanie będzie al dente. Odcedź i odstaw.

3

Zmiksuj serek śmietankowy, biały ser, cukier i następnie dodawaj po jednym jajku, cały czas ubijając.

4

W kolejnym etapie dodaj kwaśną śmietanę, skórkę cytrynową, esencję waniliową, cynamon i całość dodaj do makaronu dokładnie mieszając.

5

Wyłóż do wysmarowanego wcześniej masłem naczynia żaroodpornego i delikatnie wygładź powierzchnię.

6

Stop masło, dodaj do niego migdały i na małym ogniu smaż przez minutę, ciągle mieszając do momentu w którym migdały się przyrumienią. Odstaw patelnię z ognia i wymieszaj całość z bułką tartą.

7

Tak przygotowane migdały rozprowadź po ciście i w rozgrzanym do 180 º C piekarniku piecz przez ok 35-40 minut, aż ciasto się zetnie.

8

Posyp cukrem pudrem i podawaj gorące

Zapiekanka na słodko
(Wyświetlono 141 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

8 komentarzy

  1. Avatar www.krzywakromeczka.blogspot.com 4 grudnia 2013 o 14:56

    mniam

  2. Avatar ola 4 grudnia 2013 o 07:23

    jaki rodzaj makaronu najlepiej?rurki,nitki,swiderki?

    1. admin admin 4 grudnia 2013 o 21:49

      według uznania:)

  3. Avatar ela 3 grudnia 2013 o 18:19

    serek smietankowi to znaczy jakis homogenizowany?czy jaki?
    swietnie wyglada i na pewno pyszniutkie:)

    1. admin admin 3 grudnia 2013 o 21:30

      już dopisuje w przepisie:) użyłam homogenizowanego 🙂

  4. Avatar bączkowa 3 grudnia 2013 o 17:54

    😀

    1. Avatar bączkowa 3 grudnia 2013 o 17:56

      jak zawszę coś z niczego ! 🙂 pysznie i najlepiej ! jakieś pomysły na świąteczne dekoracje na ciasto ! 😉 ;*

      1. admin admin 3 grudnia 2013 o 21:30

        już wkrótce pojawi się świąteczny ebook

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *