Druga połowa czekolado-holików była zachwycona – ciasto znikło ekspresowo!
Moje Brownie to kompozycja czekoladowego spodu z prażonymi włoskimi orzechami, serową pierzynką o smaku waniliowym i czekoladową skorupką.
ZAPRASZAM:)
Wszystkie składniki razem wymieszać na gładką masę.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
W większej misce roztopić połamaną czekoladę razem z masłem.
Najlepiej zrobić to w kąpieli wodnej, ale można też w dobrym garnku z grubym dnem na malutkim ogniu ciągle mieszając.
Masa nie może zgęstnieć ani podgrzać się za bardzo.
Ma być błyszcząca, lejąca i lekko ciepła.
Odstawić z ognia i wymieszać z cukrem.
Orzechy grubo posiekać i lekko zrumienić na suchej patelni na bardzo małym ogniu, ostudzić.
W oddzielnej misce wymieszać mąkę z solą i kakao.
Do masy z czekolady i masła dodawać kolejno jajka mieszając energicznie rózgą lub miksując mikserem na małych obrotach aż powstanie jednolita masa.
Wsypać mąkę z dodatkami i mieszać składniki łyżką przez 1 minutę, aż masa będzie idealnie gładka, jednolita i błyszcząca.
Na koniec połączyć z orzechami.
Masę wylać do przygotowanej formy i wyrównać powierzchnię, na wierzch wylać masę serową a następnie zetrzeć mleczną czekoladę lub zrobić wiórki obieraczką do warzyw.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 18 minut, ale nie dłużej niż 20 minut.
Brownie nie pieczemy do idealnie suchego patyczka.
Ciasto zastygnie jeszcze po wyjęciu z piekarnika.
Składniki
Przygotowanie
Wszystkie składniki razem wymieszać na gładką masę.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
W większej misce roztopić połamaną czekoladę razem z masłem.
Najlepiej zrobić to w kąpieli wodnej, ale można też w dobrym garnku z grubym dnem na malutkim ogniu ciągle mieszając.
Masa nie może zgęstnieć ani podgrzać się za bardzo.
Ma być błyszcząca, lejąca i lekko ciepła.
Odstawić z ognia i wymieszać z cukrem.
Orzechy grubo posiekać i lekko zrumienić na suchej patelni na bardzo małym ogniu, ostudzić.
W oddzielnej misce wymieszać mąkę z solą i kakao.
Do masy z czekolady i masła dodawać kolejno jajka mieszając energicznie rózgą lub miksując mikserem na małych obrotach aż powstanie jednolita masa.
Wsypać mąkę z dodatkami i mieszać składniki łyżką przez 1 minutę, aż masa będzie idealnie gładka, jednolita i błyszcząca.
Na koniec połączyć z orzechami.
Masę wylać do przygotowanej formy i wyrównać powierzchnię, na wierzch wylać masę serową a następnie zetrzeć mleczną czekoladę lub zrobić wiórki obieraczką do warzyw.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 18 minut, ale nie dłużej niż 20 minut.
Brownie nie pieczemy do idealnie suchego patyczka.
Ciasto zastygnie jeszcze po wyjęciu z piekarnika.
Na jakiej funkcji pieczecie to Brownie? Ja piekłem na Góra, dół i na środkowym poziomie. Po bokach wyszło fajnie, wilgotne a im bardziej do środka tym się robi taka całkiem nieupieczona paćka. Proszę o wskazówki czy użyć może Góra dół + termoobieg a może sam termoobieg? I która półka. Pozdrawiam
wszystko zrobiłeś dobrze – ja właśnie tak piekłam to brownie. jeżeli Twój piekarnik nie dopiekł to spokojnie możesz spróbować z funkcją termoobiegu.
Niezwykłe brownie wyszło pyszne – i nie przepiekłam!!! Sprawdzałam palcem, jak radziłaś i udało się!
Serek jest delikatny, jakby trochę budyniowy.
W ogóle fajny ten blog – czytam i korzystam od czasów Master… 🙂
Miałam to wpisać jako odpowiedź do naszej konwersacji, która była właśnie powyżej 🙂
Maju :******** tak się cieszę czytając takie słowa :)dziękuję :*
Ps. moja siostra ma na imię Maja 🙂 – Maje to fajne Babki :*
Kingo, po czym poznać, że brownie należy już wyjmować z pieca?
🙂 Pozdrawiam serdecznie!
możesz palcem dotknąć z góry – powinno pod naciskiem być elastyczne a z góry upieczone
Ok, dziękuję.
Piekłam to brownie już jakiś czas temu, ale przepiekłam – choć było pyszne! Zara biorę się za pieczenie/
daj znać czy wyszło 🙂
Cześć,
Brownie uwielbiam, ale piekłam dziś po raz pierwszy w życiu. Czy ciasto może być po wyjęciu z piekarnika wręcz lekko ’ pływające’?
Proporcje zgodne z przepisem, czas i temperatura pieczenia również. Wstawiłam do chłodniej spiżarni, ciekawa jestem co zastanę rano:)
Pozdrawiam i życzę pysznych Świąt!
Marysiu Tobie również pięknych i rodzinnych Świąt :*