Makowe Rollsy

Nie lubię w kuchni monotonii, za to lubię i cenię klasykę. Staram się odmieniać ogólnie znane przepisy poprzez formę, smak lub zupełnie zaskakujące składniki. Tak też było i w tym przypadku. Większość z nas lubi makowca na drożdżowym cieście – mmmm klasyka. Moja współczesna wersja to rollsy z drożdżowego ciasta z doskonałą masą makową. Zalet tego pomysłu jest kilka:

1. łatwo się dzieli bez użycia noża

2. ciasto długo zachowuje wilgotność i nie obsycha poprzez sporą ilość wilgotnej i aromatycznej masy makowej

3. z tego przepisu można zrobić: klasyczny makowiec, roladę makową lub drożdżówki z makiem – fantastycznie! 🙂

Moje zakręcone makowce podałam z dodatkiem sosu waniliowego tak aby przypomnieć, a raczej odmienić smak austriackich bucht z makiem. Cóż za fantazja mnie ogarnęła! 🙂

A może nieco się zakręciłam?  🙂

Zapraszam.

 Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

Składniki na ciasto:
 7 g  suszonych drożdży lub 25 g drożdży świeżych
 80 ml ciepłej wody
 75 ml ciepłego mleka
 280 g mąki pszennej
 2 żółtka
 1 szczypta soli
 30 g cukru
 30 g rozpuszczonego masła
Składniki na masę makową:
 500 g maku zmielonego
 200 g miękkiego masła lub margaryny
 1 szklanka miodu
 1 ½ szklanki mleka (można dolać jeżeli masa będzie za gęsta)
 1 szklanka rodzynek królewskich i żurawiny
 1 szklanka orzechów włoskich i migdałów
 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
 1 aromat migdałowy
 1 kieliszek rumu
Składniki na sos waniliowy:
 2 żółtka
 300 ml mleka
 4 łyżki miodu
 1 laska wanilii
 1 łyżeczka maki ziemniaczanej

Przygotowanie ciasta:
1

Mleko i wodę wymieszać i podgrzać tak aby osiągnęło temperaturę nie większą niż 30 C.

2

W dużej misce wymieszać drożdże, 130 g mąki oraz podgrzane mleko z wodą. Przykryć lnianym ręcznikiem i odłożyć zaczyn w ciepłe miejsce na 40 min aż podwoi objętość.

3

Żółtka ucierać z cukrem na kremowa masę około 6 min. Ciągle ucierając dodać pozostałą mąkę (150 g), szczyptę soli oraz wyrośnięty zaczyn.

4

Ręcznie lub mikserem z końcówka haka do ciasta drożdżowego wyrabiać ciasto dodając stopniowo rozpuszczone masło.  Całość wyrabiać do  momentu kiedy będzie gładkie i elastyczne. Jeżeli ciasto trochę się klei można dodać mąki jednak należy uważać aby nie za dużo wtedy ciasto zrobi się twarde. Lepiej dłużej wyrabiać ciasto wtedy mąka wchłania całą wilgoć i z czasem ciasto przestaje się kleić.

5

Miskę wysmarować olejem i przełożyć do niej wyrobione ciasto. Odstawić na 40 mi w ciepłe miejsce przykryte lnianym ręcznikiem.

Przygotowanie masy makowej:
6

Zmielony mak przełożyć do garnka i zalać ciepłym mlekiem. Gotować ok 30 min na małym ogniu

7

W rondelku rozpuścić masło i miód, dodać bakalie, mak i cały czas gotować na małym ogniu. Na sam koniec dodać aromat i kieliszek rumu. Wystudzić

Przygotowanie sosu waniliowego:
8

250 ml mleka zagotować wraz z przecięta na pół laską wanilii i miodem.

9

W osobnej szklanki wymieszać pozostałe mleko oraz żółtka i mąkę ziemniaczaną.

10

Kiedy mleko się zagotuje, usunąć laskę wanilii, zmniejszyć ogień i wlać pozostałe składniki cały czas mieszając. Zdjąć z ognia.

Przygotowanie Makowych ROLLSów:
11

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypany mąką blat, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 35 cm.

12

Na ciasto wyłożyć wystudzoną masę makową. Całość zwinąć wzdłuż dłuższego boku.

13

Roladę pokroić na 7 równych kawałków za pomocą ostrego noża.

14

Pokrojone drożdżówki wykładać na tortownicę o średnicy 25 cm wyłożoną papierem do pieczenia w odstępach 2 cm. Odstawić w ciepłe miejsce przykryte lniana ściereczka do wyrośnięcia na 30 - 40 min.

15

Piekarnik nagrzać do temperatury 160 C z funkcją grzania góra-dół. Wyrośnięte ciasto włożyć i piec około 40 min do momentu "suchego patyczka" tzn sprawdzając drewnianym szpikulcem aż ciasto nie będzie się do niego przyklejać.

16

Ciasto przestudzić podawać z ciepłym sosem waniliowym.

Składniki

Składniki na ciasto:
 7 g  suszonych drożdży lub 25 g drożdży świeżych
 80 ml ciepłej wody
 75 ml ciepłego mleka
 280 g mąki pszennej
 2 żółtka
 1 szczypta soli
 30 g cukru
 30 g rozpuszczonego masła
Składniki na masę makową:
 500 g maku zmielonego
 200 g miękkiego masła lub margaryny
 1 szklanka miodu
 1 ½ szklanki mleka (można dolać jeżeli masa będzie za gęsta)
 1 szklanka rodzynek królewskich i żurawiny
 1 szklanka orzechów włoskich i migdałów
 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
 1 aromat migdałowy
 1 kieliszek rumu
Składniki na sos waniliowy:
 2 żółtka
 300 ml mleka
 4 łyżki miodu
 1 laska wanilii
 1 łyżeczka maki ziemniaczanej

Przygotowanie

Przygotowanie ciasta:
1

Mleko i wodę wymieszać i podgrzać tak aby osiągnęło temperaturę nie większą niż 30 C.

2

W dużej misce wymieszać drożdże, 130 g mąki oraz podgrzane mleko z wodą. Przykryć lnianym ręcznikiem i odłożyć zaczyn w ciepłe miejsce na 40 min aż podwoi objętość.

3

Żółtka ucierać z cukrem na kremowa masę około 6 min. Ciągle ucierając dodać pozostałą mąkę (150 g), szczyptę soli oraz wyrośnięty zaczyn.

4

Ręcznie lub mikserem z końcówka haka do ciasta drożdżowego wyrabiać ciasto dodając stopniowo rozpuszczone masło.  Całość wyrabiać do  momentu kiedy będzie gładkie i elastyczne. Jeżeli ciasto trochę się klei można dodać mąki jednak należy uważać aby nie za dużo wtedy ciasto zrobi się twarde. Lepiej dłużej wyrabiać ciasto wtedy mąka wchłania całą wilgoć i z czasem ciasto przestaje się kleić.

5

Miskę wysmarować olejem i przełożyć do niej wyrobione ciasto. Odstawić na 40 mi w ciepłe miejsce przykryte lnianym ręcznikiem.

Przygotowanie masy makowej:
6

Zmielony mak przełożyć do garnka i zalać ciepłym mlekiem. Gotować ok 30 min na małym ogniu

7

W rondelku rozpuścić masło i miód, dodać bakalie, mak i cały czas gotować na małym ogniu. Na sam koniec dodać aromat i kieliszek rumu. Wystudzić

Przygotowanie sosu waniliowego:
8

250 ml mleka zagotować wraz z przecięta na pół laską wanilii i miodem.

9

W osobnej szklanki wymieszać pozostałe mleko oraz żółtka i mąkę ziemniaczaną.

10

Kiedy mleko się zagotuje, usunąć laskę wanilii, zmniejszyć ogień i wlać pozostałe składniki cały czas mieszając. Zdjąć z ognia.

Przygotowanie Makowych ROLLSów:
11

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypany mąką blat, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 35 cm.

12

Na ciasto wyłożyć wystudzoną masę makową. Całość zwinąć wzdłuż dłuższego boku.

13

Roladę pokroić na 7 równych kawałków za pomocą ostrego noża.

14

Pokrojone drożdżówki wykładać na tortownicę o średnicy 25 cm wyłożoną papierem do pieczenia w odstępach 2 cm. Odstawić w ciepłe miejsce przykryte lniana ściereczka do wyrośnięcia na 30 - 40 min.

15

Piekarnik nagrzać do temperatury 160 C z funkcją grzania góra-dół. Wyrośnięte ciasto włożyć i piec około 40 min do momentu "suchego patyczka" tzn sprawdzając drewnianym szpikulcem aż ciasto nie będzie się do niego przyklejać.

16

Ciasto przestudzić podawać z ciepłym sosem waniliowym.

Makowe Rollsy
(Wyświetlono 95 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

7 komentarzy

  1. Avatar Monikaa 19 grudnia 2016 o 18:09

    Czy gotową masę makową trzeba jeszcze gotować z mlekiem? Pytam, bo pierwszy raz używam tego wynalazku i generalnie jestem amatorem pierwszej wody 😉

    1. admin admin 19 grudnia 2016 o 18:56

      nie – gotowej masy nie trzeba gotować z mlekiem nadaje się od razu do użycia

  2. Avatar Magda 18 grudnia 2013 o 11:35

    Mialam w planie tylko piernik na Swieta, ale przekonalas mnie tymi rollsami, dopisuje mase makowa do listy zakupow. Wygladaja pysznie, jak wszystko zreszta u Ciebie:)

  3. Avatar jooljaa 18 grudnia 2013 o 00:53

    mmmm, spać by trzeba iść, a tu takie dobroci nam podajesz… toż to tortury, normalnie 😉

  4. Avatar ulazgiu 17 grudnia 2013 o 22:41

    taki rolss i pupa rośnie eh, sos boski!

  5. Avatar k8y 17 grudnia 2013 o 22:32

    kocham sos waniliowy a jeszcze do tego to ciasto… odlot!

  6. Avatar Lilka 17 grudnia 2013 o 22:22

    mniam….

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *