Druga połowa czekolado-holików była zachwycona – ciasto znikło ekspresowo!
Moje Brownie to kompozycja czekoladowego spodu z prażonymi włoskimi orzechami, serową pierzynką o smaku waniliowym i czekoladową skorupką.
ZAPRASZAM:)
Wszystkie składniki razem wymieszać na gładką masę.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
W większej misce roztopić połamaną czekoladę razem z masłem.
Najlepiej zrobić to w kąpieli wodnej, ale można też w dobrym garnku z grubym dnem na malutkim ogniu ciągle mieszając.
Masa nie może zgęstnieć ani podgrzać się za bardzo.
Ma być błyszcząca, lejąca i lekko ciepła.
Odstawić z ognia i wymieszać z cukrem.
Orzechy grubo posiekać i lekko zrumienić na suchej patelni na bardzo małym ogniu, ostudzić.
W oddzielnej misce wymieszać mąkę z solą i kakao.
Do masy z czekolady i masła dodawać kolejno jajka mieszając energicznie rózgą lub miksując mikserem na małych obrotach aż powstanie jednolita masa.
Wsypać mąkę z dodatkami i mieszać składniki łyżką przez 1 minutę, aż masa będzie idealnie gładka, jednolita i błyszcząca.
Na koniec połączyć z orzechami.
Masę wylać do przygotowanej formy i wyrównać powierzchnię, na wierzch wylać masę serową a następnie zetrzeć mleczną czekoladę lub zrobić wiórki obieraczką do warzyw.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 18 minut, ale nie dłużej niż 20 minut.
Brownie nie pieczemy do idealnie suchego patyczka.
Ciasto zastygnie jeszcze po wyjęciu z piekarnika.
0 porcji
Składniki
Przygotowanie
Wszystkie składniki razem wymieszać na gładką masę.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
W większej misce roztopić połamaną czekoladę razem z masłem.
Najlepiej zrobić to w kąpieli wodnej, ale można też w dobrym garnku z grubym dnem na malutkim ogniu ciągle mieszając.
Masa nie może zgęstnieć ani podgrzać się za bardzo.
Ma być błyszcząca, lejąca i lekko ciepła.
Odstawić z ognia i wymieszać z cukrem.
Orzechy grubo posiekać i lekko zrumienić na suchej patelni na bardzo małym ogniu, ostudzić.
W oddzielnej misce wymieszać mąkę z solą i kakao.
Do masy z czekolady i masła dodawać kolejno jajka mieszając energicznie rózgą lub miksując mikserem na małych obrotach aż powstanie jednolita masa.
Wsypać mąkę z dodatkami i mieszać składniki łyżką przez 1 minutę, aż masa będzie idealnie gładka, jednolita i błyszcząca.
Na koniec połączyć z orzechami.
Masę wylać do przygotowanej formy i wyrównać powierzchnię, na wierzch wylać masę serową a następnie zetrzeć mleczną czekoladę lub zrobić wiórki obieraczką do warzyw.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 18 minut, ale nie dłużej niż 20 minut.
Brownie nie pieczemy do idealnie suchego patyczka.
Ciasto zastygnie jeszcze po wyjęciu z piekarnika.