Zabawy było co nie miara, a wszystko za sprawą przepisu na ciasto, które gościło na wielu blogach i zrobiło ogromna furorę w sieci. Przepis jest fantastyczny! Nigdy nie byłam fanką bananowych ciast, ale chlebek Sophie Dahl zmienił wszystko. Kolejny idealny wypiek – robi się go mega szybko, zużywa się do niego mało składników i niesamowicie smakuje. Jest wilgotny i cudownie pachnie bananami. Zresztą zobaczcie sami!

Podłużną formę o długości 23 cm posmarować masłem i posypać tartą bułką lub mąką.
Ja użyłam formy silikonowej więc pominęłam smarowanie:)
Piekarnik nagrzać do 180 st C
Banany rozgnieść widelcem, połączyć z cukrem, jajkiem, masłem i wanilią.
Mąkę wymieszać z solą, imbirem i sodą i dodać stopniowo do bananów.
Dokładnie wymieszać.
Wlać do formy, wstawić do piekarnika i piec godzinę.
Ciasto początkowo rośnie bardzo opornie, nie należy się tym przejmować. Później powinno wypełnić całą blachę.
Po upieczeniu ostudzić w formie.
0 porcji
Składniki
Przygotowanie
Podłużną formę o długości 23 cm posmarować masłem i posypać tartą bułką lub mąką.
Ja użyłam formy silikonowej więc pominęłam smarowanie:)
Piekarnik nagrzać do 180 st C
Banany rozgnieść widelcem, połączyć z cukrem, jajkiem, masłem i wanilią.
Mąkę wymieszać z solą, imbirem i sodą i dodać stopniowo do bananów.
Dokładnie wymieszać.
Wlać do formy, wstawić do piekarnika i piec godzinę.
Ciasto początkowo rośnie bardzo opornie, nie należy się tym przejmować. Później powinno wypełnić całą blachę.
Po upieczeniu ostudzić w formie.