FOTOrelacja – chlebek bananowy czyli Hello Banana:)

Musicie zobaczyć tą fotorelacje!!! Jak patrzę na te zdjęcia to buzia uśmiecha mi się od ucha do ucha!

Zabawy było co nie miara, a wszystko za sprawą przepisu na ciasto, które gościło na wielu blogach i zrobiło ogromna furorę w sieci. Przepis jest fantastyczny! Nigdy nie byłam fanką bananowych ciast, ale chlebek Sophie Dahl zmienił wszystko. Kolejny idealny wypiek – robi się go mega szybko, zużywa się do niego mało składników i niesamowicie smakuje. Jest wilgotny i cudownie pachnie bananami. Zresztą zobaczcie sami!

Specjalne podziękowania dla mojej niezastąpionej siostry Mai 🙂 – dobrze, że dała sobie zrobić zdjęcie :)))
Smacznego 🙂

Ilość porcji1 porcja

 4 bardzo dojrzałe banany - najlepiej z ciemną wręcz czarną skórką
 1 łyżka ekstraktu waniliowego
 1 szklanka brązowego cukru (proponuję dać mniej bo banany im ciemniejsze tym słodsze)
 1 jajko, rozbełtane
 75 g miękkiego masła
 170 g mąki orkiszowej (może być zwykła pszenna)
 1 szczypta soli
 1 łyżeczka sody
 1 szczypta imbiru

1

Podłużną formę o długości 23 cm posmarować masłem i posypać tartą bułką lub mąką.
Ja użyłam formy silikonowej więc pominęłam smarowanie:)
Piekarnik nagrzać do 180 st C

2

Banany rozgnieść widelcem, połączyć z cukrem, jajkiem, masłem i wanilią.
Mąkę wymieszać z solą, imbirem i sodą i dodać stopniowo do bananów.
Dokładnie wymieszać.

3

Wlać do formy, wstawić do piekarnika i piec godzinę.
Ciasto początkowo rośnie bardzo opornie, nie należy się tym przejmować. Później powinno wypełnić całą blachę.

4

Po upieczeniu ostudzić w formie.

Składniki

 4 bardzo dojrzałe banany - najlepiej z ciemną wręcz czarną skórką
 1 łyżka ekstraktu waniliowego
 1 szklanka brązowego cukru (proponuję dać mniej bo banany im ciemniejsze tym słodsze)
 1 jajko, rozbełtane
 75 g miękkiego masła
 170 g mąki orkiszowej (może być zwykła pszenna)
 1 szczypta soli
 1 łyżeczka sody
 1 szczypta imbiru

Przygotowanie

1

Podłużną formę o długości 23 cm posmarować masłem i posypać tartą bułką lub mąką.
Ja użyłam formy silikonowej więc pominęłam smarowanie:)
Piekarnik nagrzać do 180 st C

2

Banany rozgnieść widelcem, połączyć z cukrem, jajkiem, masłem i wanilią.
Mąkę wymieszać z solą, imbirem i sodą i dodać stopniowo do bananów.
Dokładnie wymieszać.

3

Wlać do formy, wstawić do piekarnika i piec godzinę.
Ciasto początkowo rośnie bardzo opornie, nie należy się tym przejmować. Później powinno wypełnić całą blachę.

4

Po upieczeniu ostudzić w formie.

chlebek bananowy czyli Hello Banana
(Wyświetlono 405 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

14 komentarzy

  1. Avatar Sylwia 17 maja 2017 o 23:35

    Chlebek wyśmienity?Zapach w domu powoduje slinotok. Nie pozwoliłam mu wystygnac do końca. Musiałam spróbować. Świetny!!! I chociaż jestem beztalenciem jeśli chodzi o pieczenie to Twoje przepisy Kingo są magiczne- zawsze wychodzą. Jesteś moim kulinarnym guru ⚘

    1. admin admin 21 maja 2017 o 10:22

      aaaaaaa Sylwia dziękuję :* nawet nie masz pojęcia ile radości mi sprawiłaś :*

  2. Avatar Sylwia 4 lutego 2017 o 10:15

    Witam, mam pytanie co do pieczenia czy ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym góra dół czy termoobieg ?
    Z góry dziękuje za odp i pozdrawiam

    1. admin admin 4 lutego 2017 o 10:41

      w piekarniku nastawionym na grzanie góra – dół

      1. Avatar Sylwia 4 lutego 2017 o 11:21

        Dziękuje 🙂

  3. Avatar Magda 12 stycznia 2017 o 19:23

    Chlebek już w piekarniku, dodałam jeszcze trochę bakalii dla urozmaicenia 🙂 i pomyślałam, że może by tak zamiast masła dodać awokado, ale niestety okazało się niezdatne do spożycia 🙁 więc zostałam przy oleju kokosowym 🙂 a mąkę dodałam pełnoziarnistą.

    PS trafiłam tu wraz z zakupem książki „Fit pyszności” i… sama zostałam kupiona! Jest tutaj przecudownie, tyle wspaniałych przepisów, że nie wiem od którego zacząć! I te kolorowe zdjęcia! Wszystko jest super czyli tak jak być powinno 🙂 od teraz śledzę na bieżąco! Nigdzie nie wychodzę – zostaję tutaj tak długo jak tylko można! 🙂

    1. Avatar Magda 12 stycznia 2017 o 19:25

      Fit słodkości oczywiście, ale myślę, ze w środku same pyszności 😀

    2. admin admin 12 stycznia 2017 o 22:39

      Magdo dziękuję – takie komentarze są dla mnie najpiękniejsze – nawet nie masz pojęcia jak poprawiłaś mi humor :* dziękuję za to że tutaj ze mną jesteś i że poświeciłaś swój czas aby do mnie napisać – to cudowne!
      Gdybym miała cię obok wyściskałabym cię i wycałowała :*

  4. Avatar Magda 12 stycznia 2017 o 08:37

    A czy zamiast masła można użyć oleju kokosowego? który z tych składników jest zdrowszy?
    Pozdrawiam 🙂

    1. admin admin 12 stycznia 2017 o 17:22

      tak oczywiście :*

  5. Avatar A. 15 października 2016 o 00:55

    Czy można zamiast mąki orkiszowej użyć mąk gryczanej, ryżowej, kukurydzianej lub pełnoziarnistej pszennej?
    Serdecznie pozdrawiam! 🙂

    1. Avatar A. 16 października 2016 o 19:33

      Użyłam mieszanki wspomnianych wyżej mąk, wyszło idealnie! 🙂 po raz kolejny!

      1. admin admin 16 października 2016 o 22:32

        bardzo się cieszę że mieszanki się sprawdzają 🙂

    2. admin admin 16 października 2016 o 22:35

      Anulka spokojnie można użyć mąki gryczanej lub pełnoziarnistej pszennej

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *