FOTOrelacja – chlebek bananowy czyli Hello Banana:)

Musicie zobaczyć tą fotorelacje!!! Jak patrzę na te zdjęcia to buzia uśmiecha mi się od ucha do ucha!

Zabawy było co nie miara, a wszystko za sprawą przepisu na ciasto, które gościło na wielu blogach i zrobiło ogromna furorę w sieci. Przepis jest fantastyczny! Nigdy nie byłam fanką bananowych ciast, ale chlebek Sophie Dahl zmienił wszystko. Kolejny idealny wypiek – robi się go mega szybko, zużywa się do niego mało składników i niesamowicie smakuje. Jest wilgotny i cudownie pachnie bananami. Zresztą zobaczcie sami!

Specjalne podziękowania dla mojej niezastąpionej siostry Mai 🙂 – dobrze, że dała sobie zrobić zdjęcie :)))
Smacznego 🙂

Ilość porcji1 porcja

 4 bardzo dojrzałe banany - najlepiej z ciemną wręcz czarną skórką
 1 łyżka ekstraktu waniliowego
 1 szklanka brązowego cukru (proponuję dać mniej bo banany im ciemniejsze tym słodsze)
 1 jajko, rozbełtane
 75 g miękkiego masła
 170 g mąki orkiszowej (może być zwykła pszenna)
 1 szczypta soli
 1 łyżeczka sody
 1 szczypta imbiru

1

Podłużną formę o długości 23 cm posmarować masłem i posypać tartą bułką lub mąką.
Ja użyłam formy silikonowej więc pominęłam smarowanie:)
Piekarnik nagrzać do 180 st C

2

Banany rozgnieść widelcem, połączyć z cukrem, jajkiem, masłem i wanilią.
Mąkę wymieszać z solą, imbirem i sodą i dodać stopniowo do bananów.
Dokładnie wymieszać.

3

Wlać do formy, wstawić do piekarnika i piec godzinę.
Ciasto początkowo rośnie bardzo opornie, nie należy się tym przejmować. Później powinno wypełnić całą blachę.

4

Po upieczeniu ostudzić w formie.

Wartości odżywcze

0 porcji

Serving size

Składniki

 4 bardzo dojrzałe banany - najlepiej z ciemną wręcz czarną skórką
 1 łyżka ekstraktu waniliowego
 1 szklanka brązowego cukru (proponuję dać mniej bo banany im ciemniejsze tym słodsze)
 1 jajko, rozbełtane
 75 g miękkiego masła
 170 g mąki orkiszowej (może być zwykła pszenna)
 1 szczypta soli
 1 łyżeczka sody
 1 szczypta imbiru

Przygotowanie

1

Podłużną formę o długości 23 cm posmarować masłem i posypać tartą bułką lub mąką.
Ja użyłam formy silikonowej więc pominęłam smarowanie:)
Piekarnik nagrzać do 180 st C

2

Banany rozgnieść widelcem, połączyć z cukrem, jajkiem, masłem i wanilią.
Mąkę wymieszać z solą, imbirem i sodą i dodać stopniowo do bananów.
Dokładnie wymieszać.

3

Wlać do formy, wstawić do piekarnika i piec godzinę.
Ciasto początkowo rośnie bardzo opornie, nie należy się tym przejmować. Później powinno wypełnić całą blachę.

4

Po upieczeniu ostudzić w formie.

Notes

chlebek bananowy czyli Hello Banana
(Wyświetlono 3 848 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)