Łosoś w papilotach

Kolejna prosta receptura – łosoś w papilotach. Oczywiście możecie użyć dowolnej ryby i przygotować ją w ten sposób. Aby łatwo zawinąć rybę w papier do pieczenia polecam Wam pewien tik. Wystarczy odpowiedni w rozmiarze kawałek papieru  zgnieść w kulkę, zmoczyć wodą pod kranem, odcisnąć nadmiar wody i dopiero wtedy na takim „materiale” układać rybę lub inne produkty.

Sposób pieczenia w „papilotach” sprawia, że ryba jest delikatna i soczysta. To coś w rodzaju gotowania na parze.

Polecam wypróbować i sposób na rybę i trik na papier do pieczenia.

Ps. już jutro zapraszam Was na najlepsze chlebki Naan.

Łosoś w papilotach z dipem koperkowym



Ilość porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Czas całkowity: 30 minut

Składniki:

  • ¼ szklanki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cytryny
  • pęczek świeżego koperku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 ziemniaki
  • 4 filetów z łososia (po 100-150g)
  • sól i pieprz
  • rukola
  • 250 g jogurtu greckiego

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 °C. Przygotować 4 arkusze papieru do pieczenia (rozmiar ok 40×40 cm)
  2. W małej misce wymieszać oliwę z oliwek, wyciśnięty przez praskę czosnek, sok z 1 cytryny, posiekaną połowę pęczka koperku , słodką paprykę i szczyptę soli oraz pieprzu.
  3. Na każdym arkuszu papieru ułożyć bardzo cienko pokrojone ziemniaki – doprawić je solą i pieprzem.
  4. Następnie na nie położyć łososia i skropić przygotowanym sosem z oliwy z oliwek. Na wierzch każdej ryby wyłożyć po 2 plasterki cytryny.
  5. Z każdego zestawu utworzyć pakieciki poprzez złożenie papieru. Sakiewki przenieść na blachę do pieczenia i umieścić całość w piekarniku na około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
  6. W drugiej misce wymieszać jogurt, sok z cytryny i pozostały drobno posikany koperek oraz rukolę. Doprawić solą i pieprzem. Podawać łososia z dipem koperkowym.

Możliwości 

  • można użyć dowolnej ryby
  • zamiast ziemniaków można użyć fasolki szparagowej, pokrojonej w talarki cukinii lub cienko pokrojonych batatów
wartość kaloryczna dla 1 porcji 362 kcal
białko 24 g
tłuszcze 21 g
węglowodany 19 g







Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel