Kanapki z awokado i jajkiem

Uwielbiam tą kanapkę i sposób przygotowania jajka. Musicie koniecznie i wy spróbować „usmażyć” jajko na wodzie – jest idealne – przypomina klasyka czyli jajko w koszulce, ale jest znacznie prostsze do przygotowania.

Wielu z Was się może dziwić, ale ja nie używam w ogóle masła do kanapek –  zastępuje mi je awokado.  Stosuję „metodę” połówki awokado dziennie dla jakości skóry. Dzięki niemu jest nawilżona i elastyczna – w ciąży pomogło mi uniknąć rozstępów.

Przemycam je w koktajlach, pastach lub deserach.

Uciekam zalewać kaszę na jutrzejszą gryczankę, a Was zostawiam z tym przepisem 🙂

Kanapki z awokado i jajkiem smażonym na wodzie



Ilość porcji: 2 porcje
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: ----
Czas całkowity: 10 minut

Składniki:

  • 2 kromki chleba razowego
  • 1 awokado
  • 1 mała szalotka
  • 2 jajka
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz
  • parmezan
  • szczypiorek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  1. Chleb skropić oliwą i podpiec na suchej patelni lub w opiekaczu.
  2. Awokado przekroić w pół i usunąć pestkę. Wydrążyć miąższ, który należy wyłożyć na kromki chleba rozgniatając go widelcem.
  3. Następnie awokado skropić odrobiną soku z cytryny, wyłożyć drobno pokrojoną w talarki szalotkę.
  4. Na suchą patelnię wlać wodę na wysokość 1,5 cm. Gdy woda się zagotuje, wbić jajko i natychmiast zmniejszyć ogień na średni. Gotować około 2 minut, aż białko się zetnie, po tym czasie jajko polewać wodą od góry za pomocą łyżki. Wyjąć łyżką cedzakową na ręcznik papierowy i odsączyć z nadmiaru wody. Powtórzyć czynność z drugim jajkiem.
  5. Na kanapki wyłożyć jajka, oprószyć solą i pieprzem, zetrzeć parmezan i udekorować szczypiorkiem.

Możliwości:

wartość kaloryczna dla 1 kanapki 474 kcal
białko  15 g
tłuszcze 24 g
węglowodany 51 g

 







16 komentarzy

  1. Katarina pisze:

    To już wiem, co jutro jem ☺️ Kiedyś nie znosiłam avocado… i za nic nie mogę sobie przypomnieć dlaczego 😅 teraz – uwielbiam i nie wyobrażam sobie bez niego mojej kuchni. Ciekawy sposób na jajko! Na pewno będzie pysznie ☺️

  2. Madzik pisze:

    Moja ulubiona kanapka 😃idealna

  3. Kasia pisze:

    Też uwielbiam awokado na kanapki ☺
    Z takim jajkiem jeszcze nie jadłam,
    Wygląda pysznie💚

  4. Patrycja pisze:

    Ja nie miałam avocado, ale zrobiłam z gotową pastą z suszonych pomidorów i żurawiny i też wyszło pyszne i pożywne śniadanie ☺.

  5. Awokado i jajko – smaczne i zdrowe połączenie, czyli tak jak lubię 🙂

  6. Dorota pisze:

    Dziś robiłam te kanapki na śniadanie! Są idealnie pode mnie- szybkie w wykonaniu i bardzo pyszne! Tylko moja porcja jest podwójna… od kiedy karmie piersią czuje się wiecznie nienajedzona 😂😂🙂

  7. Babrzym pisze:

    💚💚💚 ja już chce poranek! Koniecznie wyprobuje!

  8. Marta pisze:

    Pięknie się prezentuję i jeszcze lepiej smakuje. Bardzo szybko przygotowałam to efektowne śniadanie dla gości.
    Dziękuję Kinga 🙂

  9. Marta pisze:

    Kanapka z avocado pyszna ☺👍

  10. Agnieszka pisze:

    Zrobiłam dziś mężowi na śniadanie do pracy. Napisał mi smsa że przepyszne 😀

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel