Najlepsza Babka ? Cioci Janki

Dzisiaj trochę inny, niecodzienny post na moim blogu. Już odwykłam od publikowania klasycznych przepisów, ale dla tego musiało pojawić się miejsce! Ohhhh ta babka chodziła za mną już kilka miesięcy. To dla mnie wspomnienie dzieciństwa, lata i domu. Najlepsza babka, jaką jadłam kiedykolwiek, wilgotna, treściwa i taka dobra. Robiła ją moja Ciocia Janka (ps. kurczaka z rożna też robi najlepszego na ŚWIECIE!). Kilka dni temu poprosiłam o przepis, bo moje myśli na jej temat doprowadzały mnie do szaleństwa! Mama podyktowała mi dokładną recepturę, a ja oczywiście ją pozmieniałam. Zmniejszyłam ilość mąki, masła, cukru i stworzyłam to oto cudo.

Kochani przepis na FIT babkę również się pojawi. Wybaczcie, w tym przepisie nie będzie tabeli kalorii oraz ewentualnych zamienników. Potraktowałam ten post jako klasykę i nie  polecam w nią ingerować. Czasami można zgrzeszyć, a nawet należy!

Babka ? Cioci Janki



Ilość porcji: 15 porcji
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 50-55 minut
Czas całkowity: 70 minut

Składniki:

UWAGA!! wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową!

  • 390 g mąki pszennej typ 550 ą
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki kakao

składniki na polewę: 

  • 2 łyżki kakako
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki śmietanki lub mleka do kawy

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 C z funkcją grzania góra-dół. Formę keksową o wymiarach 10 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Do miski przesiać mąkę wraz z solą i proszkiem.
  3. W misie robota ucierać ze sobą przez 10 minut miękkie masło wraz z cukrem. Pod koniec dodawać po kolei jajka. (kolejne jajko dodajemy wówczas kiedy masa będzie jednolita)
  4. Do masy maślano-jajecznej dodajemy w trzech turach, naprzemiennie mąkę i jogurt.
  5. ¾ masy przelewamy do keksówki, do pozostałej części dodajemy kakao i ponownie mieszamy. Ciemną masę wylewamy na jasne ciasto w keksówce. Można widelcem nieco wymieszać ciasto, aby powstał charakterystyczny marmurek.
  6. Ciasto włożyć do piekarnika i piec 50-55 minut lub do momentu tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić.
  7. Przygotować polewę. Wszystkie jej  składniki podgrzać w rondelku. Jeśli masa jest za gęste dodać więcej śmietanki lub masła. Polewą udekorować babkę. (moją babkę posypałam z wierzchu granolą domową bez cukru)







15 Responses

  1. adam0006 pisze:

    Mmm wygląda rewelacyjnie warto a nawet trzeba wypróbować !! :)

  2. Kaska pisze:

    Pamiętam tą babkę moja mama często robiła, ale niestety do dziś przepisu nie znalazłam dziękuję. Mleko pytanko co zrobić jeśli nie mam robota kuchennego tylko mikser czym wyrobić to masło mikserem?

  3. Iga pisze:

    Wyglada przepysznie…czy mogezastapic maka kokosowa lub migdalowa i w jakich proporcjach? Dziekuje z gory Kingo <3

  4. Jula pisze:

    Piękna babka :) Czy zamiast mąki pszennej mogę użyć pszennej pełnoziarnistej?

  5. Jula pisze:

    Pani Kingo jeszcze pytanie odnośnie cukru? co można dodać w zamian? ksylitol czy cukier trzcinowy?

  6. Iza pisze:

    Babka piękna na zdjęciach, niestety mimo trzymania się przepisu wyszedł mi książkowy zakalec. :(

  7. Kasia pisze:

    Mi tez niestety wyszedl zakalec …chociaz trzymalam sie przepisu i nie wiem dlaczego ? 😟

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel