Chlebek bananowy na mące kokosowej

Ten przepis to idealna propozycja na pyszne śniadanie jak i słodki podwieczorek. Chlebek jest bezglutenowy i słodzony ksylitolem.

Ilość porcji4 porcje
Czas Przygotowania5 minutCzas pieczenia30 minutCałkowity czas35 minut

 4 banany
 2 jajka
 ¼ szklanka syropu klonowego
 ¼ szklanka masła orzechowego
  szklanka mąki kokosowej
 2 łyżki ksylitolu
 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 1 szczypta soli
 ½ łyżeczka cynamonu
 ¼ szklanka orzechów włoskich

1

Piekarnik nagrzać do 180 °C. Żeliwną patelnię wysmarować tłuszczem.

2

3 banany zmiksować wraz z jajkami, syropem klonowym i masłem.

3

Następnie dodać mąkę, ksylitol, sodę, sól i cynamon całość zmiksować, aż składniki się połączoną.

4

Na koniec wymieszać z posiekanymi orzechami włoskimi.

5

Ciasto przelać na przygotowaną patelnię. Na wierzchu położyć pozostały banan przekrojony w pół, wzdłuż. Piec przez 30 minut.

Możliwości:
6

można użyć maki owsianej lub zwykłej maki wtedy należy dodać jej dwa razy tyle co kokosowej

7

zamiast masła orzechowego można dodać powidła lub inne masło orzechowe bądź zwykłe

Wartości odżywcze

Ilość 870 g

Porcji 4


Ilość na porcję
Kalorie 382
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 16.2g25%
Węglowodany 55.7g19%
Błonnik pokarmowy 4.2g17%
Białko 10.7g22%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.

Składniki

 4 banany
 2 jajka
 ¼ szklanka syropu klonowego
 ¼ szklanka masła orzechowego
  szklanka mąki kokosowej
 2 łyżki ksylitolu
 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 1 szczypta soli
 ½ łyżeczka cynamonu
 ¼ szklanka orzechów włoskich

Przygotowanie

1

Piekarnik nagrzać do 180 °C. Żeliwną patelnię wysmarować tłuszczem.

2

3 banany zmiksować wraz z jajkami, syropem klonowym i masłem.

3

Następnie dodać mąkę, ksylitol, sodę, sól i cynamon całość zmiksować, aż składniki się połączoną.

4

Na koniec wymieszać z posiekanymi orzechami włoskimi.

5

Ciasto przelać na przygotowaną patelnię. Na wierzchu położyć pozostały banan przekrojony w pół, wzdłuż. Piec przez 30 minut.

Możliwości:
6

można użyć maki owsianej lub zwykłej maki wtedy należy dodać jej dwa razy tyle co kokosowej

7

zamiast masła orzechowego można dodać powidła lub inne masło orzechowe bądź zwykłe

Chlebek bananowy na mące kokosowej
(Wyświetlono 38 152 razy, 12 wyświetleń dzisiaj)

27 komentarzy

  1. JustB 20 maja 2020 o 07:26

    Upiekłam wczoraj tak aby był na dzisiejsze śniadanie. Wyszedł OBŁĘDNY!!!

    Odpowiedz
  2. karolina 7 kwietnia 2020 o 00:48

    Witam
    Co tutaj sprawia, że soda oczyszczona pracuje? Który składnik?? Pozdrawiam

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 29 czerwca 2020 o 14:17

      sok z cytryny

      Odpowiedz
  3. Alicja 4 kwietnia 2020 o 14:32

    ciasto robi się błyskawicznie.
    wyszło przepyszne.
    dziękuję za świetny przepis!

    Odpowiedz
  4. Kermit 18 grudnia 2019 o 17:16

    Zrobione! Pyszne !

    Odpowiedz
  5. Aneta 21 października 2019 o 17:59

    Jeśli na mące orkiszowej, to ile? 🙂

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 25 października 2019 o 14:53

      2/3 szklanki – podwajamy ilośc

      Odpowiedz
  6. Alina 20 października 2019 o 12:54

    Już w piecu!

    Odpowiedz
    1. Marta 24 października 2019 o 14:44

      Ja właśnie trzymam w piekarniku, minęło 30 min a wsyzysko dalej luźne ?

      Odpowiedz
      1. Kinga Paruzel 25 października 2019 o 14:53

        i jak? dopiero teraz przeczytałam komentarz! udało się?

        Odpowiedz
  7. Ania 17 października 2019 o 08:39

    czy jest jakaś opcja aby uniknąć jajek w przepisie? 🙂

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 25 października 2019 o 14:59

      tak – jajka z siemienia – na 1 jajko – 1 łyżka mielonego siemienia lnianego wymieszane z 3 łyżkami ciepłej wody – odstawione na 5 minut

      Odpowiedz
  8. Oliwia 25 sierpnia 2019 o 13:25

    Jestem uczulona na jajka, czym mogę je zastąpić? Dziękuje 🙂

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 22 stycznia 2020 o 21:51

      jajkiem z siemienia

      Odpowiedz
      1. Roksana 29 kwietnia 2020 o 20:43

        Czy można zamiast ksylitolu dodać cukier kokosowy?

        Odpowiedz
        1. Kinga Paruzel 24 czerwca 2020 o 22:19

          jasne

          Odpowiedz
  9. Ela 13 czerwca 2019 o 17:08

    Nareszcie mam do czego wykorzystać czekającą na „coś” mąkę kokosową;)
    Mam pytanie o orzechy włoskie: chodzi o 1/4 szklanki? Chyba coś się nie dopisało;)

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 13 czerwca 2019 o 23:30

      Dokładnie już poprawiam – dziekuje

      Odpowiedz
  10. Kasia 11 czerwca 2019 o 19:32

    A jak nie mam żeliwnej patelni ani innej żeliwnej formy? W czym mogę go upiec i jak piec?

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 13 czerwca 2019 o 23:33

      W naczyniu żaroodpornym lub w foremce

      Odpowiedz
  11. Plushy 11 czerwca 2019 o 12:05

    Witam, czy mozna zastapic ksylitol np. syropem klonowym? jesli tak to w jakiej ilosci? Dziekuje.

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 13 czerwca 2019 o 23:35

      Tak można – 1/3 szklanki

      Odpowiedz
      1. Marta 20 października 2019 o 18:31

        A czy można użyć miodu albo syropu z agawy? I czy tez będzie to 1/3 szkl?

        Odpowiedz
        1. Kinga Paruzel 21 października 2019 o 10:50

          tak- proporcja dokładnie taka sama

          Odpowiedz
  12. Kasiektooo 11 czerwca 2019 o 08:09

    A zamiast patelni żeliwnej? Może być silikonowa foremka?

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 13 czerwca 2019 o 23:25

      tak

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.