Chlebek bananowy na mące kokosowej

Ten przepis to idealna propozycja na pyszne śniadanie jak i słodki podwieczorek. Chlebek jest bezglutenowy i słodzony ksylitolem.

Ilość porcji4 porcje
Czas Przygotowania5 minutCzas pieczenia30 minutCałkowity czas35 minut

 4 banany
 2 jajka
 ¼ szklanka syropu klonowego
 ¼ szklanka masła orzechowego
  szklanka mąki kokosowej
 2 łyżki ksylitolu
 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 1 szczypta soli
 ½ łyżeczka cynamonu
 ¼ szklanka orzechów włoskich

1

Piekarnik nagrzać do 180 °C. Żeliwną patelnię wysmarować tłuszczem.

2

3 banany zmiksować wraz z jajkami, syropem klonowym i masłem.

3

Następnie dodać mąkę, ksylitol, sodę, sól i cynamon całość zmiksować, aż składniki się połączoną.

4

Na koniec wymieszać z posiekanymi orzechami włoskimi.

5

Ciasto przelać na przygotowaną patelnię. Na wierzchu położyć pozostały banan przekrojony w pół, wzdłuż. Piec przez 30 minut.

Możliwości:
6

można użyć maki owsianej lub zwykłej maki wtedy należy dodać jej dwa razy tyle co kokosowej

7

zamiast masła orzechowego można dodać powidła lub inne masło orzechowe bądź zwykłe

Wartości odżywcze

Ilość 870 g

Porcji 4


Ilość na porcję
Kalorie 382
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 16.2g25%
Węglowodany 55.7g19%
Błonnik pokarmowy 4.2g17%
Białko 10.7g22%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.

Składniki

 4 banany
 2 jajka
 ¼ szklanka syropu klonowego
 ¼ szklanka masła orzechowego
  szklanka mąki kokosowej
 2 łyżki ksylitolu
 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 1 szczypta soli
 ½ łyżeczka cynamonu
 ¼ szklanka orzechów włoskich

Przygotowanie

1

Piekarnik nagrzać do 180 °C. Żeliwną patelnię wysmarować tłuszczem.

2

3 banany zmiksować wraz z jajkami, syropem klonowym i masłem.

3

Następnie dodać mąkę, ksylitol, sodę, sól i cynamon całość zmiksować, aż składniki się połączoną.

4

Na koniec wymieszać z posiekanymi orzechami włoskimi.

5

Ciasto przelać na przygotowaną patelnię. Na wierzchu położyć pozostały banan przekrojony w pół, wzdłuż. Piec przez 30 minut.

Możliwości:
6

można użyć maki owsianej lub zwykłej maki wtedy należy dodać jej dwa razy tyle co kokosowej

7

zamiast masła orzechowego można dodać powidła lub inne masło orzechowe bądź zwykłe

Chlebek bananowy na mące kokosowej
(Wyświetlono 12 958 razy, 46 wyświetleń dzisiaj)

21 komentarzy

  1. Avatar Kermit 18 grudnia 2019 o 17:16

    Zrobione! Pyszne !

  2. Avatar Aneta 21 października 2019 o 17:59

    Jeśli na mące orkiszowej, to ile? 🙂

    1. Kinga Paruzel Kinga Paruzel 25 października 2019 o 14:53

      2/3 szklanki – podwajamy ilośc

  3. Avatar Alina 20 października 2019 o 12:54

    Już w piecu!

    1. Avatar Marta 24 października 2019 o 14:44

      Ja właśnie trzymam w piekarniku, minęło 30 min a wsyzysko dalej luźne 😭

      1. Kinga Paruzel Kinga Paruzel 25 października 2019 o 14:53

        i jak? dopiero teraz przeczytałam komentarz! udało się?

  4. Avatar Ania 17 października 2019 o 08:39

    czy jest jakaś opcja aby uniknąć jajek w przepisie? 🙂

    1. Kinga Paruzel Kinga Paruzel 25 października 2019 o 14:59

      tak – jajka z siemienia – na 1 jajko – 1 łyżka mielonego siemienia lnianego wymieszane z 3 łyżkami ciepłej wody – odstawione na 5 minut

  5. Avatar Oliwia 25 sierpnia 2019 o 13:25

    Jestem uczulona na jajka, czym mogę je zastąpić? Dziękuje 🙂

    1. Kinga Paruzel Kinga Paruzel 22 stycznia 2020 o 21:51

      jajkiem z siemienia

  6. Avatar Ela 13 czerwca 2019 o 17:08

    Nareszcie mam do czego wykorzystać czekającą na „coś” mąkę kokosową;)
    Mam pytanie o orzechy włoskie: chodzi o 1/4 szklanki? Chyba coś się nie dopisało;)

    1. Kinga Paruzel Kinga Paruzel 13 czerwca 2019 o 23:30

      Dokładnie już poprawiam – dziekuje

  7. Avatar Kasia 11 czerwca 2019 o 19:32

    A jak nie mam żeliwnej patelni ani innej żeliwnej formy? W czym mogę go upiec i jak piec?

    1. Kinga Paruzel Kinga Paruzel 13 czerwca 2019 o 23:33

      W naczyniu żaroodpornym lub w foremce

  8. Avatar Plushy 11 czerwca 2019 o 12:05

    Witam, czy mozna zastapic ksylitol np. syropem klonowym? jesli tak to w jakiej ilosci? Dziekuje.

    1. Kinga Paruzel Kinga Paruzel 13 czerwca 2019 o 23:35

      Tak można – 1/3 szklanki

      1. Avatar Marta 20 października 2019 o 18:31

        A czy można użyć miodu albo syropu z agawy? I czy tez będzie to 1/3 szkl?

        1. Kinga Paruzel Kinga Paruzel 21 października 2019 o 10:50

          tak- proporcja dokładnie taka sama

  9. Avatar Kasiektooo 11 czerwca 2019 o 08:09

    A zamiast patelni żeliwnej? Może być silikonowa foremka?

    1. Kinga Paruzel Kinga Paruzel 13 czerwca 2019 o 23:25

      tak

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *