Chlebek bananowy na mące kokosowej

Ten przepis to idealna propozycja na pyszne śniadanie jak i słodki podwieczorek. Chlebek jest bezglutenowy i słodzony ksylitolem.

Ilość porcji4 porcje
Czas Przygotowania5 minutCzas pieczenia30 minutCałkowity czas35 minut

 4 banany
 2 jajka
 ¼ szklanka syropu klonowego
 ¼ szklanka masła orzechowego
  szklanka mąki kokosowej
 2 łyżki ksylitolu
 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 1 szczypta soli
 ½ łyżeczka cynamonu
 ¼ szklanka orzechów włoskich

1

Piekarnik nagrzać do 180 °C. Żeliwną patelnię wysmarować tłuszczem.

2

3 banany zmiksować wraz z jajkami, syropem klonowym i masłem.

3

Następnie dodać mąkę, ksylitol, sodę, sól i cynamon całość zmiksować, aż składniki się połączoną.

4

Na koniec wymieszać z posiekanymi orzechami włoskimi.

5

Ciasto przelać na przygotowaną patelnię. Na wierzchu położyć pozostały banan przekrojony w pół, wzdłuż. Piec przez 30 minut.

Możliwości:
6

można użyć maki owsianej lub zwykłej maki wtedy należy dodać jej dwa razy tyle co kokosowej

7

zamiast masła orzechowego można dodać powidła lub inne masło orzechowe bądź zwykłe

Wartości odżywcze

Ilość 870 g

Porcji 4


Ilość na porcję
Kalorie 382
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 16.2g25%
Węglowodany 55.7g19%
Błonnik pokarmowy 4.2g17%
Białko 10.7g22%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.

Składniki

 4 banany
 2 jajka
 ¼ szklanka syropu klonowego
 ¼ szklanka masła orzechowego
  szklanka mąki kokosowej
 2 łyżki ksylitolu
 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 1 szczypta soli
 ½ łyżeczka cynamonu
 ¼ szklanka orzechów włoskich

Przygotowanie

1

Piekarnik nagrzać do 180 °C. Żeliwną patelnię wysmarować tłuszczem.

2

3 banany zmiksować wraz z jajkami, syropem klonowym i masłem.

3

Następnie dodać mąkę, ksylitol, sodę, sól i cynamon całość zmiksować, aż składniki się połączoną.

4

Na koniec wymieszać z posiekanymi orzechami włoskimi.

5

Ciasto przelać na przygotowaną patelnię. Na wierzchu położyć pozostały banan przekrojony w pół, wzdłuż. Piec przez 30 minut.

Możliwości:
6

można użyć maki owsianej lub zwykłej maki wtedy należy dodać jej dwa razy tyle co kokosowej

7

zamiast masła orzechowego można dodać powidła lub inne masło orzechowe bądź zwykłe

Chlebek bananowy na mące kokosowej
(Wyświetlono 3 188 razy, 8 wyświetleń dzisiaj)

9 komentarzy

  1. Avatar Ela 13 czerwca 2019 o 17:08

    Nareszcie mam do czego wykorzystać czekającą na „coś” mąkę kokosową;)
    Mam pytanie o orzechy włoskie: chodzi o 1/4 szklanki? Chyba coś się nie dopisało;)

    1. Kinga Paruzel Kinga Paruzel 13 czerwca 2019 o 23:30

      Dokładnie już poprawiam – dziekuje

  2. Avatar Kasia 11 czerwca 2019 o 19:32

    A jak nie mam żeliwnej patelni ani innej żeliwnej formy? W czym mogę go upiec i jak piec?

    1. Kinga Paruzel Kinga Paruzel 13 czerwca 2019 o 23:33

      W naczyniu żaroodpornym lub w foremce

  3. Avatar Plushy 11 czerwca 2019 o 12:05

    Witam, czy mozna zastapic ksylitol np. syropem klonowym? jesli tak to w jakiej ilosci? Dziekuje.

    1. Kinga Paruzel Kinga Paruzel 13 czerwca 2019 o 23:35

      Tak można – 1/3 szklanki

  4. Avatar Kasiektooo 11 czerwca 2019 o 08:09

    A zamiast patelni żeliwnej? Może być silikonowa foremka?

    1. Kinga Paruzel Kinga Paruzel 13 czerwca 2019 o 23:25

      tak

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *