Jadalny prezent – granola ?

Zaczynam cykl świątecznych ? prezentów, które możecie zrobić sami w kuchni! W mojej wersji będą to opcje lekkie, proste i łatwe w wykonaniu. Na sam początek przedstawiam Wam świąteczną, piernikową granolę. Uważam, że to fantastyczny podarunek dla koleżanki, kolegi lub kogoś bliskiego. Przez własnoręcznie przygotowany, jadalny prezent  jesteśmy w stanie pokazać jak ważna dla nas jest obdarowywana osoba. Często pytam i słucham co lubią moi znajomi,  i tak dla fana czekolady takaą mieszankę wzbogacam o jej kawałki.

Osoby przepadające za owocami można rozpieścić mieszając granolę z suszoną żurawiną, bananami, daktylami, morwą lub rodzynkami.

Niejeden dzieciak z chęcią skusi się na granolę wymieszaną z kolorowymi drażami, ciasteczkami lub żelkami.

Jeden przepis, a tyle możliwości. Jeden prezent a tyle radości.

Z podanej ilości wychodzi ok

❤ 10 – sporych porcji śniadaniowych :)

❤ 3 mniejsze prezenty po ok 500 ml lub

❤ 1 duży zapakowany w 1 L słoik lub karafkę  oraz 1 mniejszy 500 ml


Świąteczna granola ?



Ilość porcji: 2 słoiki 750 ml
Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 40-50 minut
Czas całkowity: 60 minut

Składniki:

  • 3½ szklanki płatków owsianych górskich
  • ½ szklanki dowolnych orzechów
  • 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • ½ szklanki wiórków kokosowych
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • szczypta soli
  • ¾ szklanki musu jabłkowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżka melasy (opcjonalnie)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

dowolne dodatki np.: żurawina, rodzynki, gorzka czekolada, owsiane ciasteczka itd.

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nastawić na temperaturę 150 C z funkcją grzania góra-dół. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Do miski włożyć płatki, dowolne orzechy, siemię lniane, wiórki kokosowe.. Wszystkie składniki wymieszać.
  3. W rondelku podgrzać mus jabłkowy, syrop klonowy, melasę, oliwę i sól oraz  przyprawę do piernika.
  4. Przelać ciepłą mieszankę do miski z suchymi składnikami – całość dobrze wymieszać. Przełożyć masę na przygotowaną blaszkę równo ją rozkładając.
  5. Całość piec 40-50 minut co 10 minut wymieszać składniki aby równo się podpiekły.
  6. Granolę wystudzić, wymieszać z dowolnymi dodatkami np. kawałkami czekolady lub żurawiną. Ładnie zapakować w słoik lub butelkę z szerokim otworem. TUTAJ darmowa etykieta do POBRANIA

MOŻLIWOŚCI:

  • można użyć dowolnych płatków np. orkiszowych, jaglanych, żytnich
  • zamiast siemienia można dodać nasiona chia lub babkę płesznik
  • wiórki kokosowe można pominąć wtedy należy dodać więcej płatków owsianych lub innych
  • zamiast syropu klonowego można dodać łyżkę cukru trzcinowego lub miodu czy syropu z agawy
  • oliwę zastąpi np. olej rzepakowy lub kokosowy
  • mus jabłkowy zastąpi starte jabłko na tarce o drobnych oczkach lub sok z pomarańczy wtedy dajemy go ½ szklanki

PREZENT:

Mój prezent zapakowałam w karafkę którą kupiłam w Ikei.

 







15 Responses

  1. werka pisze:

    Ile tej szklanki musu jabłkowego? :)

  2. Lidka pisze:

    Genialny pomysł :) juz wiem kogo obdaruję takim cudem …

  3. Dominika pisze:

    Jak długo można przechowywać zanim zjemy? 😀

  4. zahir pisze:

    Mam nadzieję, że się nie obrazisz, ale poprawna forma to „niejeden”, warto korygować błędy, jeśli to możliwe:)

  5. Chococookie pisze:

    Panu Kingo, jeśli można wiedzieć, gdzie kupiła Pani ten cudowny słoik/ butelkę? : )

  6. Muniejka pisze:

    Kingo,
    czy chia zamiast siemienia powinno być też zmielone? Coś mi się nie wydaje, ale wolę zapytać 😉 Wszystkiego dobrego na Święta! :)

  7. karina pisze:

    mus jabłkowy to po prostu ugotowane pokrojone jabłka?

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel