Wartościowy dressing

Wiosna odświeża kuchnię i ciało. To piękny stan, w którym warzywa smakują najlepiej, a my sięgamy po nie z chęcią. Codziennie na moim talerzu pojawia się sałata. Codziennie inna.

Urozmaicam je, kombinuję z sosami. Dziś przedstawiam Wam moje aksamitne odkrycie! Pełen wartości, zielony dressing do sałatek – jest genialny. To coś prostego i nieskomplikowanego. Lubię dbać o siebie, więc wybieram doskonałe składniki i ich połączenia. W tym przepisie króluje olej rzepakowy – to jeden z najbardziej wartościowych tłuszczów pochodzenia roślinnego. Jest źródłem wielonienasyconych kwasów omega-3, witaminy E i K. Już jedna jego łyżka pokrywa ok. 50% zapotrzebowania organizmu na witaminę E. Ponadto olej rzepakowy to źródło witaminy K, która pomaga w utrzymaniu zdrowych kości. Dzięki dodatkowi oleju rzepakowego do dressingu możliwe będzie lepsze wchłanianie i transport witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E i K.
W tym przepisie znalazło się jeszcze nie mniej cenne awokado pełne błonnika, witamin A, E i C oraz kwasu foliowego. Ono odpowiedzialne jest za kremową konsystencję, piękny kolor i sprawia, że dressing nabiera jeszcze więcej wartości.
W małej buteleczce taki zastrzyk energii i witamin! Czyli same dobrodziejstwa dla naszego ciała 🙂
Koniecznie wypróbujcie ten przepis !

Pokochaj olej rzepakowy:
Rzepak, to najczęściej uprawiana roślina oleista w Polsce. Wytłaczany z niej olej dostarcza wyjątkowo dużo składników odżywczych i witamin. Zaliczono go do grupy produktów Super-food, gdyż jest jednym z lepszych olejów na świecie.

Ilość porcji150 porcji
Czas Przygotowania5 minutCałkowity czas5 minut

 1 dojrzałe awokado
 1 łyżeczka miodu
 ¼ szklanki białego octu winnego
 sok z jednej cytryny
 sól i pieprz do smaku
 ¾ szklanki oleju rzepakowego

1

W blenderze połączyć ze sobą obrane awokado bez pestki, ocet, sok z cytryny, miód, sól i pieprz. Całość ma stworzyć gładką i aksamitną masę.

2

Zmniejszyć obroty blendera i cienkim strumieniem wlewać olej rzepakowy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

Możliwości:
3

♥ dresing można wzbogacić o świeże zioła takie jak: bazylia, oregano, mięta

4

♥ aby zaostrzyć smak należy dodać szczyptę płatków chili

5

♥ świetnie smakować będzie również z odrobiną czosnku

Wartości odżywcze

150 porcji

Serving size

Składniki

 1 dojrzałe awokado
 1 łyżeczka miodu
 ¼ szklanki białego octu winnego
 sok z jednej cytryny
 sól i pieprz do smaku
 ¾ szklanki oleju rzepakowego

Przygotowanie

1

W blenderze połączyć ze sobą obrane awokado bez pestki, ocet, sok z cytryny, miód, sól i pieprz. Całość ma stworzyć gładką i aksamitną masę.

2

Zmniejszyć obroty blendera i cienkim strumieniem wlewać olej rzepakowy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

Możliwości:
3

♥ dresing można wzbogacić o świeże zioła takie jak: bazylia, oregano, mięta

4

♥ aby zaostrzyć smak należy dodać szczyptę płatków chili

5

♥ świetnie smakować będzie również z odrobiną czosnku

Notes

Wartościowy dressing

(Wyświetlono 4 420 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)