Krem z pieczonej papryki 🌶🌶

Rozgrzewająca, aromatyczna, przepyszna. Idealna na jesienne chłody. W moim domu zupy  to prawdziwe królowe stołu. W kuchni na małym ogniu zawsze pyrka sobie bulion. W zależności od nastroju warzywny, z drobiu lub na kilku gatunkach mięs. Dobry bulion to baza wielu doskonałych przepisów. Polecam Wam mój przepis na takowy  TUTAJ. Pamiętajcie! Im więcej warzyw w bulionie tym lepszy jego smak – tego nauczyła mnie moja Mama i to się zawsze sprawdza.

Dziś propozycja na coś bardzo prostego jednak wymagającego troszeczkę zaangażowania. Cały sekret tej zupy to pieczona papryka 🌶 – ona wnosi coś niesamowitego do tej receptury. Julia Child mówiła „Zawsze zwracaj uwagę na detale – niewielka różnica w przyrządzaniu może stworzyć wielką różnicę w smaku.” Oddaje w Wasze ręce ten przepis, a Wy podzielcie się potem opiniami :)

Gorąco Was pozdrawiam 😘


Krem z pieczonej papryki 🌶🌶



Ilość porcji: 4-5
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Czas całkowity: 60 minut

Składniki:

  • 4 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ papryczki chili
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • ¼ szklanki czerwonej soczewicy
  • sól i pieprz
  • dodatki: jogurt naturalny,  czarny sezam, bazylia świeża

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 220 ºC z funkcją grzania góra- dół.
  2. Blachę wyłożyć folia aluminiową. Papryki umyć i osuszyć. Wyłożyć je na przygotowaną blachę i piec 20-30 minut co jakiś czas obracając.
  3. Kiedy skóra będzie brązowo (przyrumieniona) papryki wyjąć i przełożyć do foliowej torby. Wystudzić warzywa (ok 30 minut), następnie należy wyjąć je z foli i obrać ze skóry, usuwając gniazda nasienne.
  4. Na rozgrzane dno rondla wlać oliwę z oliwek i obsmażyć na niej pokrojona w kostkę cebulę i paprykę i wyciśnięty przez praskę czosnek przez 2-3 minuty
  5. Dodać pieczoną paprykę, drobno posiekane chili, słodką, mieloną paprykę i smażyć  całość kolejną minutę.
  6. Do rondla wlać bulion, dodać koncentrat pomidorowy, miód, sól i pieprz. Gotować na średnim ogniu około 15 minut, a następnie zmiksować.
  7. Pod koniec dodać czerwoną soczewicę i gotować 7 minut.
  8. Podawać z jogurtem naturalnym, świeżą bazylią i czarnym sezamem.

MOŻLIWOŚCI:

  • można użyć dowolnego koloru papryki np. żółtą lub zieloną wtedy warto również dopasować inny kolor soczewicy
  • zupę można wzbogacić o imbir lub słodką, wędzoną paprykę
  • zamiast miodu można użyć syropu klonowego, a zamiast jogurtu – mleko kokosowe







One Response

  1. Alicja pisze:

    Bardzo smaczny jest ten krem, przypadł mi do gustu, wydaje mi się że każdy kto lubi lekkie dania powinien go spróbować :)

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel