Ciasta jogurtowe kocham za wilgotność, lekkość i smak. Taka jest moja babka. Na 100% pojawi się na moim wielkanocnym stole. Jest orzeźwiająca za sprawą cytryny, lekka, nie tłusta. Jest pyszna i wspaniała. Przygotowanie to zaledwie kilka minut, a efekt powalający. Nie lubię przepisów, które pochłaniają pół dnia, są skomplikowane. W Święta mamy cieszyć się rodziną, wolnym czasem i smakiem. Moja Babka – właśnie łączy te wszystkie elementy! Rodzina kocha świąteczne lenistwo, delektuje się wolnym czasem i zachwyca cytrynową pysznością.
Polecam Wam przetestować na sobie i waszych bliskich! Niech te Święta będą lekkie i orzeźwiające.
Smacznego:)
Piekarnik nastawić na temperaturę 180 º C z funkcją grzania góra-dół. Przygotować formę do pieczenia smarując ją masłem i posypując mąką. ( Ja użyłam formy sylikonowej więc pominęłam te krok. Forma miała średnicę 22 cm. Można też użyć formy keksowej o wymiarach 23 x 10 cm).
Mąkę, proszek do pieczenia, sól przesiać przez sito. Dodać nasiona chia i wymieszać.
W osobnej misce wymieszać jajka, jogurt, ekstrakt z wanilii, sok i skórkę z cytryny oraz cukier. Do momentu, kiedy składniki dobrze się połączą.
Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę i ponownie całość wymieszać. Na koniec dodać oliwę z oliwek. Ciasto wymieszać aż składniki się połączą.
Ciasto przelać do przygotowanej formy do pieczenia. Piec 50 min do momentu kiedy patyczek wożony w ciasto wychodzi suchy.
Na glazurę w rondelku zagotować cukier i sok z cytryny. Do momentu kiedy cukier się rozpuści i powstanie przeźroczysty syrop. Ostudzić
Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy, umieścić na kratce. Ponakłuwać wykałaczką, a następnie polać przygotowaną glazurą cytrynową.
0 porcji
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nastawić na temperaturę 180 º C z funkcją grzania góra-dół. Przygotować formę do pieczenia smarując ją masłem i posypując mąką. ( Ja użyłam formy sylikonowej więc pominęłam te krok. Forma miała średnicę 22 cm. Można też użyć formy keksowej o wymiarach 23 x 10 cm).
Mąkę, proszek do pieczenia, sól przesiać przez sito. Dodać nasiona chia i wymieszać.
W osobnej misce wymieszać jajka, jogurt, ekstrakt z wanilii, sok i skórkę z cytryny oraz cukier. Do momentu, kiedy składniki dobrze się połączą.
Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę i ponownie całość wymieszać. Na koniec dodać oliwę z oliwek. Ciasto wymieszać aż składniki się połączą.
Ciasto przelać do przygotowanej formy do pieczenia. Piec 50 min do momentu kiedy patyczek wożony w ciasto wychodzi suchy.
Na glazurę w rondelku zagotować cukier i sok z cytryny. Do momentu kiedy cukier się rozpuści i powstanie przeźroczysty syrop. Ostudzić
Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy, umieścić na kratce. Ponakłuwać wykałaczką, a następnie polać przygotowaną glazurą cytrynową.