Jogurtowa babka cytrynowa z nasionami chia

Ciasta jogurtowe kocham za wilgotność, lekkość i smak. Taka jest moja babka. Na 100% pojawi się na moim wielkanocnym stole. Jest orzeźwiająca za sprawą cytryny, lekka, nie tłusta. Jest pyszna i wspaniała. Przygotowanie to zaledwie kilka minut, a efekt powalający. Nie lubię  przepisów, które pochłaniają pół dnia, są skomplikowane. W Święta mamy cieszyć się rodziną, wolnym czasem i smakiem. Moja Babka – właśnie łączy te wszystkie elementy! Rodzina kocha świąteczne lenistwo, delektuje się wolnym czasem i zachwyca cytrynową pysznością.

Polecam Wam przetestować na sobie i waszych bliskich! Niech te Święta będą lekkie i orzeźwiające.

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

Składniki: (o temperaturze pokojowej)
 1 ½ szklanki mąki pszennej
 1 szklanka jogurtu greckiego (ja użyłam jogurtu o obniżonej zawartości tłuszczu)
 1 szklana cukru
 3 jajka
 skórka starta z 2 cytryn
 ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
 ½ szklanki oliwy z oliwek
 sok wyciśnięty z 1 cytryny
 2 łyżki nasion chia (opcjonalnie mak lub pominąć)
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 1 szczypta soli
Na glazurę:
 ½ szklanki cukru
 sok wyciśnięty z 1 cytryny

1

Piekarnik nastawić na temperaturę 180 º C z funkcją grzania góra-dół. Przygotować formę do pieczenia smarując ją masłem i posypując mąką. ( Ja użyłam formy sylikonowej więc pominęłam te krok. Forma miała średnicę 22 cm. Można też użyć formy keksowej o wymiarach 23 x 10 cm).

2

Mąkę, proszek do pieczenia, sól  przesiać przez sito. Dodać nasiona chia i wymieszać.

3

W osobnej misce wymieszać  jajka, jogurt, ekstrakt z wanilii, sok i skórkę z cytryny oraz cukier. Do momentu, kiedy składniki dobrze się połączą.

4

Do  masy jajecznej dodać przesianą mąkę i ponownie całość wymieszać. Na koniec dodać oliwę z oliwek. Ciasto wymieszać aż składniki się połączą.

5

Ciasto przelać do przygotowanej formy do pieczenia. Piec 50 min do momentu kiedy patyczek wożony w ciasto wychodzi suchy.

6

Na glazurę w rondelku zagotować cukier i sok z cytryny. Do momentu kiedy cukier się rozpuści i powstanie przeźroczysty syrop. Ostudzić

7

Po upieczeniu ciasto wyjąć  z formy, umieścić na kratce. Ponakłuwać wykałaczką, a następnie polać przygotowaną glazurą cytrynową.

Składniki

Składniki: (o temperaturze pokojowej)
 1 ½ szklanki mąki pszennej
 1 szklanka jogurtu greckiego (ja użyłam jogurtu o obniżonej zawartości tłuszczu)
 1 szklana cukru
 3 jajka
 skórka starta z 2 cytryn
 ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
 ½ szklanki oliwy z oliwek
 sok wyciśnięty z 1 cytryny
 2 łyżki nasion chia (opcjonalnie mak lub pominąć)
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 1 szczypta soli
Na glazurę:
 ½ szklanki cukru
 sok wyciśnięty z 1 cytryny

Przygotowanie

1

Piekarnik nastawić na temperaturę 180 º C z funkcją grzania góra-dół. Przygotować formę do pieczenia smarując ją masłem i posypując mąką. ( Ja użyłam formy sylikonowej więc pominęłam te krok. Forma miała średnicę 22 cm. Można też użyć formy keksowej o wymiarach 23 x 10 cm).

2

Mąkę, proszek do pieczenia, sól  przesiać przez sito. Dodać nasiona chia i wymieszać.

3

W osobnej misce wymieszać  jajka, jogurt, ekstrakt z wanilii, sok i skórkę z cytryny oraz cukier. Do momentu, kiedy składniki dobrze się połączą.

4

Do  masy jajecznej dodać przesianą mąkę i ponownie całość wymieszać. Na koniec dodać oliwę z oliwek. Ciasto wymieszać aż składniki się połączą.

5

Ciasto przelać do przygotowanej formy do pieczenia. Piec 50 min do momentu kiedy patyczek wożony w ciasto wychodzi suchy.

6

Na glazurę w rondelku zagotować cukier i sok z cytryny. Do momentu kiedy cukier się rozpuści i powstanie przeźroczysty syrop. Ostudzić

7

Po upieczeniu ciasto wyjąć  z formy, umieścić na kratce. Ponakłuwać wykałaczką, a następnie polać przygotowaną glazurą cytrynową.

Jogurtowa babka cytrynowa z nasionami chia
(Wyświetlono 197 razy, 3 wyświetleń dzisiaj)

36 komentarzy

  1. Avatar Sylwia 8 listopada 2018 o 07:37

    Czy można użyć formy 18cm?

    1. admin admin 30 listopada 2018 o 17:28

      tak

  2. Avatar Justyna 2 kwietnia 2018 o 18:53

    Witam 😉 Robiłam już parę razy tą babkę i za każdym razem wychodzi bardzo zbita, chodź robię identycznie jak w przepisie ;( mimo tego i tak jest pyszna, ale co mogłam zrobić źle??

    1. admin admin 11 kwietnia 2018 o 22:20

      a czy składniki mają temperaturę pokojową?

      1. Avatar Justyna 24 kwietnia 2018 o 05:51

        Tak mają

  3. Avatar Magda 29 marca 2018 o 15:34

    Super przepis. Troche zmodyfikowałam i dodałam cukier trzcinowy i żurawinę… właśnie stygnie…wyszła trochę ciemniejsza, chyba przez cukier trzcinowy.

    1. admin admin 29 marca 2018 o 17:40

      bardzo się cieszę że się udała – dzięki za komentarz 🙂

  4. Avatar lidzia 20 stycznia 2018 o 13:22

    witam:)) zapomnilam dodac oliwy ,ale to niczego nie zmienilo :))zostalo zjedzona w mgnieniu oko.Super byla pyszna :)) dzieki

    1. admin admin 21 stycznia 2018 o 12:05

      cudowanie! dziękuję za wypróbowanie i komentarz :*

  5. Avatar Paulina 15 kwietnia 2017 o 19:00

    Zrobiłam i wyszedł mi zakalec ? Totalna świąteczna porażka.
    Co mogłam zrobic źle? Czy ciasto ma być utarte mikserem czy nie?

    1. admin admin 16 kwietnia 2017 o 10:55

      jaką temperaturę miały składniki?
      pokojową czy z lodówki
      ciasto ma być tylko mieszane – nie jest potrzebny do tego mikser

      1. Avatar Paulina 21 kwietnia 2017 o 17:18

        Być może jajka były dopiero co wyciągnięte z lodówki.
        Ale zrobiłam po raz drugi, dokładnie, powoli, według wskazówek i wyszła.
        Była bardzo słodka, bardzo mokra i bardzo cytrynowa! pyszna!
        Następnym razem dam tylko mniej cukru, bo tutaj wydaje mi się, że było go za dużo 🙂

        1. admin admin 25 kwietnia 2017 o 17:12

          uffff:) cieszę się że wyszła 🙂

  6. Avatar eva 12 kwietnia 2017 o 21:05

    Witam,
    Mam pytanie czy tak przygotowane ciasto z tego przepisu można podzielić i piec w mniejszych foremkach na babeczki/muffinki? Jak w takim przypadku zmieni się czas i temperatura pieczenia?
    Robiłam już tą babkę w zwykłej formie i wyszła super (znikła w pół dnia ?). Serdecznie pozdrawiam ??

    1. admin admin 14 kwietnia 2017 o 11:08

      małe babeczki piekłabym około 10-15 minut

  7. Avatar madziojanka 16 lutego 2017 o 17:37

    i zamiast cukru miod albo inny słodzik ?

  8. Avatar madziojanka 16 lutego 2017 o 17:36

    myslisz, że mogę użyć jogurtu sojowego zamiast naturalnego ?

    1. admin admin 17 lutego 2017 o 16:39

      spokojnie 🙂

  9. Avatar Myszka 24 stycznia 2017 o 09:39

    Tak się zastanawiam czy wyszłaby mi ta babka gdybym zastąpiła olej puree bananowym? Jak Pani sądzi? Ja chyba spróbuję :p

  10. Avatar Magda 20 listopada 2016 o 15:05

    Witam,
    moja babka jest bardzo wilgotna, czy to normalne? Siedziała w piekarniku 50 min. Jest obłędu w smaku, ale zaskakująco wilgotna. Sama nie wiem czy to specyfika tego ciasta czy zwyczajny zakalec? Pozdrawiam.

    1. admin admin 22 listopada 2016 o 16:53

      Magdo ta babka taka ma być 🙂

  11. Avatar Aneta 17 maja 2016 o 23:40

    Pani Kingo W moim przypadku do trzech razy sztuka!!! W końcu mi wyszła 🙂 jest przepyszna 🙂

    1. admin admin 18 maja 2016 o 09:45

      ufffffff! bardzo się cieszę 🙂

  12. Avatar Aneta 14 maja 2016 o 22:49

    mam pytanie 🙂 czy mokre składniki pkt.3 wymieszać mikserem czy ręcznie?? i dodając mąkę dalej mikserem??
    Pozdrawiam Aneta

    1. admin admin 15 maja 2016 o 02:09

      spokojnie można ręcznie

  13. Avatar olaaaola 17 marca 2016 o 08:01

    Dziękuję za odpowiedzi:) Na pewno upiekę:)
    pozdrawiam serdecznie:)

  14. Avatar Katarzyna 16 marca 2016 o 11:14

    Rewelacyjny przepis. Najlepsza babka jaka piekłam i jadłam.

    1. admin admin 17 marca 2016 o 12:25

      bardzo się cieszę :* dziękuję za komentarz i wypróbowanie

  15. Avatar olaaaola 12 marca 2016 o 23:23

    ehhhh, no i czym zastąpić ten nieszczęsny cukier?
    przepraszam że tak nudzę, ale jestem na diecie a mam wielką ochotę na tą orzeźwiającą babkę:)

    1. admin admin 13 marca 2016 o 21:48

      erytrolem 🙂

  16. Avatar olaaaola 12 marca 2016 o 23:21

    hej
    pszenną mąkę chcę zastąpić czymś zdrowszym, jaka mąka będzie najlepsza w tym wypadku?

    1. admin admin 13 marca 2016 o 21:48

      można zastąpić maka gryczaną lub orkiszową

  17. Avatar Asia 26 lutego 2016 o 10:21

    Hej!! Czy mogę użyć zwykłego jogurtu naturalnego (nie znalazłam greckiego bez laktozy) lub roślinnego? Mam lekką nietolerancje laktozy, więc w miarę możliwości staram się jej unikać.

    1. admin admin 26 lutego 2016 o 17:50

      Asia myślę że się uda – nie próbowałam – ostatnio robiłam dużo wypieków do mojej nowej książki na produktach mlecznych bez laktozy lub roślinnych i wszystko wychodziło super 🙂

  18. Avatar Iwona C. 25 stycznia 2016 o 16:42

    Jakiej wielkości jest forma której użyłaś Kinga w tym przepisie?

    1. admin admin 25 stycznia 2016 o 22:12

      24 cm

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *