Fit tarta ze szpinakiem

To niezwykła tarta – niby wytrawny wypiek, a nie ma grama mąki. Tworzą ją warzywa – za spód posłużyły bataty, które słodkim smakiem świetnie komponują się  z moją wersją masy szpinakowej, która jest lekko pikantna i idealnie doprawiona suszonymi pomidorami,  płatkami chili i czosnkiem. Aby była bardziej treściwa klasyczną śmietanę zastąpiłam jogurtem naturalnym. Z powodzeniem możecie stworzyć swoją wersję zastępując bataty zwykłymi ziemniakami a szpinak np. porem. Uwielbiam takie przepisy które uwalniają kreatywność.

Spróbujcie mojej fit wersji tarty ze szpinakiem.

Fit tarta szpinakowa



Ilość porcji: 6-8
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Czas całkowity: 55 minut

Składniki:

  • 1 batat
  • 1 opakowanie szpinaku baby (250 g)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 300 g jogurtu naturalnego gęstego
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 3 suszone pomidory
  • szczypta płatków chili
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Batata umyć, osuszyć. Pokroić z  pomocą krajalnicy na 2 mm plastry pozostawiając skórkę. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 º C z funkcją grzania góra-dół.
  2. Na rozgrzaną patelnię dać 1 łyżkę oleju kokosowego i smażyć na nim plastry, aż się zarumienią. Odłożyć każdy zarumieniony plaster na papierowy ręcznik.
  3. Na patelnie dodać pozostałą  łyżkę oleju kokosowego i zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulkę i wyciśnięty czosnek.
  4. Dodać szpinak i pokrojone w paseczki suszone pomidory. Całość smażyć około 5 minut.
  5. Masę szpinakową przełożyć do miski. Dodać do niej jogurt, jajko, parmezan i przyprawy. Wymieszać.
  6. Formę o średnicy 20 cm wyłożyć plastrami podsmażonych batatów – dno i boki. na tak przygotowany spód wylać masę szpinakowo-jogurtową. Wystające boki batatów można położyć na masie szpinakowej.
  7. Całość włożyć  do  piekarnika i  piec 40 min aż masa stężeje i stanie się rumiana. Podawać ciepłe.







30 Responses

  1. Aga pisze:

    jak duzy wagowo batat?

    • admin admin pisze:

      ok 300 g – ja i tak nie wykorzystałam całego – resztę plastrów zużyłam na chipsy – przepis na nie pojawi się wkrótce

  2. Monia pisze:

    Inspiracja na dzisiaj :-) Przepyszna!!!

  3. layla pisze:

    a czy nie ma problemu, aby dorzucic tu jakiegos np kuraka zeby byl bardziej tresciwy obiad? :)

  4. alexa82 pisze:

    Rewelacyjny przepis ! zakochałam się w tej tarcie no i w batatach, których nigdy wcześniej nie miałam okazji spróbować. PYCHHAA :-)

  5. Magdalena pisze:

    Brzmi cudownie. Mam ochotę spróbować. Zastanawiam sie tylko jak sobie poradzić z batatem:) nie mam krajalnicy,jak można go inaczej sprawnie pociąć? :)

  6. Agata pisze:

    Uwielbiam tą tartę😜 robiłam już kilkakrotnie,,,,wlasnie dziś znowu mam ja na obiad😁prosta,szybka i przepyszna,,,czekam na następne Twoje przepisy,,,pozdrawiam serdecznie😘

  7. Monika pisze:

    Czy używasz oleju kokosowego nierafinowanego?

  8. Aga pisze:

    Fantastyczny przepis! Bardzo smaczne danie :) Szpinak zastąpiłam jarmużem, a zamiast suszonych pomidorów dodałam paprykę czerwoną + troszkę piersi z indyka. Bardzo syta i w wersji fit! :) Nawet męska część usatysfakcjonowana 😉

  9. Joanna pisze:

    A czy można czymś zastąpić jogurt naturalny ?

  10. Maleni pisze:

    Myślę, żeby zrobić tę tartę w weekend na obiad. Czy mogę użyć zwykłych ziemniaków zamiast batatów? Niestety próbowałam już kilka przepisów na bataty i za każdym razem nie smakują mi tak samo 😉

  11. Paulina pisze:

    Fantastyczna tarta! Przygotowałam z zamiarem obiadowania się nią przez dwa dni ale jak mąż zjadł pierwszy kawałek to prosił o dokładki aż się skończyła. Jest to zdecydowanie największy komplement bo przez okres 7 lat zdarzyło się dopiero drugi raz. Dziękujemy!

  12. Donmateo pisze:

    A gdybym dodał nieco camember?

  13. Ilona pisze:

    W jakiej temperaturze piec tartę?

  14. Inca pisze:

    Dzisiaj zrobiłam tarte😊 jest wyśmienita!!!
    Dziękuje za przepis!

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel