Szpinak w cieście filo

Ostatnio moja kuchnia przeżywa prawdziwe oblężenie. Gotuję, piekę, zamrażam, miksuję … to wszystko wiąże się z kolejnymi projektami, które już niebawem ujrzą światło dzienne. Aby nie zwariować wracam do blogowania. Uwielbiam tworzyć przepisy, bawić się kształtem, robić zdjęcia. Dzisiejsze danie to efekt zabawy z ciastem filo za którym przepadam. Jest już coraz częściej dostępne w naszych sklepach i daje niezłe pole do popisu.

Szpinak w tym daniu doprawiony jest suszonymi pomidorami, sporą dawką czosnku i chili. Obowiązkowo również tak jak mnie babcia uczyła – musi być gałka muszkatołowa. Spróbujcie! To świetny farsz do naleśników, pierogów czy tart – i jaki zdrowy :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

składniki:

1 papryczka chili

1 opakowanie ciasta filo

900 g mrożonego szpianaku

1 słoik suszonych pomidorów w oleju

6 ząbków czosnku

1 cebula

szczypta gałki muszkatołowej

2 piersi kurczaka

2 łyżki oliwy z oliwek

sól i pieprz

Przygotowanie:

1. W rondelku podgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i dodać rozmrożony szpinak. Podgotować go aby odparował nadmiar wody.

2. Dodać pokrojone w paseczki suszone pomidory, drobno posiekane chili, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Całość dusić na średnim ogniu około 20 minut.

3. Szpinak doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

4. Kurczaka pokroić w kostkę, posolić i popieprzyć.

5. Na rozgrzaną patelnię wlać 2 łyżki oliwy z  zalewy, w której moczyły się suszone pomidory. Na niej podsmażyć kurczaka, aż nabierze złotego koloru po 2-3 minuty z każdej strony.

6. Piekarnik nastawić na temperaturę 200 °C z funkcją grzania góra –  dół.

7. Ciasto filo rozwinąć i przykryć wilgotną ściereczką aby nie wyschało.

8. Bierzemy jeden arkusz, smarujemy go pędzelkiem namoczonym w oliwie z  zalewy, w której moczyły się suszone pomidory. Tak przygotowanym arkuszem wykładamy tortownicę do pieczenia tak aby ciasto wystawało poza formę (ja użyłam 2 mniejszych tortownic po 10 cm i docinałam arkusze na wymiar 15×15 cm, można użyć tortownicy 20 cm wtedy nie trzeba docinać arkuszy)

9. Ponownie bierzemy kolejny arkusz,  smarujemy i wykładamy na poprzedni arkusz ciasta w foremce przesuwając go o kilka centymetrów. Robimy tak jeszcze z 5 arkuszami.

10. Do wypełnionej ciastem foremki przekładamy przygotowany szpinak, a na niego usmażonego kurczaka. Zawijamy ciasto wystające z poza formy do góry, smarujemy oliwą i wkładamy do piekarnika na 15 minut.

Na zdjęciu są również ruloniki z ciasta z szynką parmeńską. Wykonałam je z nadmiaru ciasta jaki mi pozostał. Na pojedynczy arkusz kładłam plaster szynki i zwijałam. Piekłam tak samo jak sakiewki ze szpinakiem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego:)

 









Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel