Tatar z łososia z mango

Dzisiaj propozycja na lekką kolację  lub elegancką przystawkę. Tatar z łososia podany z awokado i mango. Zjedliśmy ją po wieczornym treningu aby odżywił od środka nasze ciała.  Kiedy nasz kolega Grzesiu przedstawił mi połączenie ryby z mango w sushi – oszalałam i przepadłam.

Ryby  to stali bywalcy naszego menu, nie wspominając o owocach i warzywach. Wybrałam łososia ponieważ to ryba do zadań specjalnych:) Zapobiega chorobom serca i doskonale radzi sobie z masą ciała, ponieważ jest bogata w białko. Owszem ma wysoką zawartość tłuszczu jednak to zdrowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, niezbędne dla naszego organizmu m.in, poprawiają nastrój, redukują zmęczenie i pomagają zachować młodość.

Smacznego:)

Ilość porcji2 porcje

Składniki na 2 porcje:
 200 g wędzonego na zimno łososia
 1 awokado (najlepiej haas)
 1 szalotka
 1 mango
 ½ soku z  limonki
 1 świeży koperek
 2 kromki chleba żytniego na zakwasie
 sól różowa himalajska
 pieprz świeżo mielony
 1 papryczka chili (wersja na ostro)

1

Miąższ avokado pokroić w kostkę, skropić sokiem z limonki, posypać solą i wymieszać z drobno posiekaną szalotką.

2

W osobnej misce połączyć obrane i pokrojone w kostkę mango wraz z drobno posiekanym koperkiem. (w wersji na ostro należy owoc wymieszać  z posiekanym chili)

3

Wędzonego łososia drobno posiekać i oprószyć pieprzem świeżo mielonym.

4

Z kromek wykroić 2 krążki za pomocą ringów, w których układamy warstwo przygotowane awokado, łososia i mango.

5

Gotowy tatar wkładamy na minimum 30 minut do lodówki aby smaki dobrze się połączyły.

Możliwości:
6

- można użyć świeżego łososia należy go wtedy drobno posiekać  dodać skórkę i sok z cytryny, sól i pieprz. Świetnie sprawdzi się też wasabi
- tatara można skropić sosem sojowym
- mango można zamienić na zielony ogórek

Wartości odżywcze

2 porcji

Serving size

Składniki

Składniki na 2 porcje:
 200 g wędzonego na zimno łososia
 1 awokado (najlepiej haas)
 1 szalotka
 1 mango
 ½ soku z  limonki
 1 świeży koperek
 2 kromki chleba żytniego na zakwasie
 sól różowa himalajska
 pieprz świeżo mielony
 1 papryczka chili (wersja na ostro)

Przygotowanie

1

Miąższ avokado pokroić w kostkę, skropić sokiem z limonki, posypać solą i wymieszać z drobno posiekaną szalotką.

2

W osobnej misce połączyć obrane i pokrojone w kostkę mango wraz z drobno posiekanym koperkiem. (w wersji na ostro należy owoc wymieszać  z posiekanym chili)

3

Wędzonego łososia drobno posiekać i oprószyć pieprzem świeżo mielonym.

4

Z kromek wykroić 2 krążki za pomocą ringów, w których układamy warstwo przygotowane awokado, łososia i mango.

5

Gotowy tatar wkładamy na minimum 30 minut do lodówki aby smaki dobrze się połączyły.

Możliwości:
6

- można użyć świeżego łososia należy go wtedy drobno posiekać  dodać skórkę i sok z cytryny, sól i pieprz. Świetnie sprawdzi się też wasabi
- tatara można skropić sosem sojowym
- mango można zamienić na zielony ogórek

Notes

Tatar z łososia z mango
(Wyświetlono 18 868 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)