Dzisiaj propozycja na lekką kolację lub elegancką przystawkę. Tatar z łososia podany z awokado i mango. Zjedliśmy ją po wieczornym treningu aby odżywił od środka nasze ciała. Kiedy nasz kolega Grzesiu przedstawił mi połączenie ryby z mango w sushi – oszalałam i przepadłam.
Ryby to stali bywalcy naszego menu, nie wspominając o owocach i warzywach. Wybrałam łososia ponieważ to ryba do zadań specjalnych:) Zapobiega chorobom serca i doskonale radzi sobie z masą ciała, ponieważ jest bogata w białko. Owszem ma wysoką zawartość tłuszczu jednak to zdrowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, niezbędne dla naszego organizmu m.in, poprawiają nastrój, redukują zmęczenie i pomagają zachować młodość.
Smacznego:)
Miąższ avokado pokroić w kostkę, skropić sokiem z limonki, posypać solą i wymieszać z drobno posiekaną szalotką.
W osobnej misce połączyć obrane i pokrojone w kostkę mango wraz z drobno posiekanym koperkiem. (w wersji na ostro należy owoc wymieszać z posiekanym chili)
Wędzonego łososia drobno posiekać i oprószyć pieprzem świeżo mielonym.
Z kromek wykroić 2 krążki za pomocą ringów, w których układamy warstwo przygotowane awokado, łososia i mango.
Gotowy tatar wkładamy na minimum 30 minut do lodówki aby smaki dobrze się połączyły.
- można użyć świeżego łososia należy go wtedy drobno posiekać dodać skórkę i sok z cytryny, sól i pieprz. Świetnie sprawdzi się też wasabi
- tatara można skropić sosem sojowym
- mango można zamienić na zielony ogórek
2 porcji
Składniki
Przygotowanie
Miąższ avokado pokroić w kostkę, skropić sokiem z limonki, posypać solą i wymieszać z drobno posiekaną szalotką.
W osobnej misce połączyć obrane i pokrojone w kostkę mango wraz z drobno posiekanym koperkiem. (w wersji na ostro należy owoc wymieszać z posiekanym chili)
Wędzonego łososia drobno posiekać i oprószyć pieprzem świeżo mielonym.
Z kromek wykroić 2 krążki za pomocą ringów, w których układamy warstwo przygotowane awokado, łososia i mango.
Gotowy tatar wkładamy na minimum 30 minut do lodówki aby smaki dobrze się połączyły.
- można użyć świeżego łososia należy go wtedy drobno posiekać dodać skórkę i sok z cytryny, sól i pieprz. Świetnie sprawdzi się też wasabi
- tatara można skropić sosem sojowym
- mango można zamienić na zielony ogórek