Serniczki z Nutellą bez pieczenia

Przepis ten powstał z okazji 50 urodzin Nutelli na które zostałam zaproszona. Cała impreza „Wielkie Śniadanie z Nutellą”  jest bezpłatna i odbędzie się 18 maja 2014 w parku w okolicach Zamku Ujazdowskiego w Warszawie od 10.00 – 15.00.   Chciałam przygotować coś bez pieczenia, coś innego niż tradycyjne  naleśniki, coś na co się skusicie.

Zaopatrzyłam się w kilka słoików Nutelli i zaczęłam eksperymenty. Powstały trufle, ciasteczka, musy i krem. Nareszcie powstały przepyszne i szybkie serniczki.

W czasie imprezy przygotuję je właśnie dla Was, wraz z innymi pysznościami.

A może i Wy macie jakieś wspomnienia z Nutellą lub ciekawe przepisy? 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki na 4 serniczki:

90 g markiz czekoladowych (Oreo)

3 łyżki masła

250 g mascarpone

330 ml śmietany 30 %

3 łyżki Nutelli

2 łyżki cukru pudru

½ soku z cytryny

maliny

skórka z pomarańczy

Przygotowanie:

1. Markizy zmiskować drobno, mają przypominać bułkę tartą. Dodać do nich rozpuszczone masło i całość dokładnie wymieszać. Masę wykładać do szklanek lub słoiczków. Docisnąć do dna i włożyć do lodówki.

2. Mascarpone utrzeć wraz z Nutellą na gładką masę. Całość przełożyć na przygotowane spody i ponownie umieścić w lodówce.

3. Śmietanę ubić na sztywna wraz z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać sok z połowy cytryny. Śmietaną dekorować schłodzone serniczki. Wykańczać malina i skórką starta z pomarańczy.

– połowę ubitej  śmietany można wymieszać z mascarpone i Nutellą wtedy powstanie pyszny mus.

– krem serowy z Nutellą świetnie sprawdzi się jako krem do tortów, lub jako farsz do naleśników

– krem warto wzbogacić o skórkę z pomarańczy, podprażone orzechy lub rodzynki.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego:)

 









18 Responses

  1. gosza pisze:

    moje dziecko uwielbia banana podgrzanego w mikrofalowce a nastepnie posmarowanego nutella;p

  2. Lukrownia pisze:

    O ja, rewelacja! Jutro muszę koniecznie przygotować ten deser, a teraz pewnie nie zasnę myśląc o nim 😉 dziękuję za świetną inspirację :)

  3. RR pisze:

    Ja tam uwielbiam naleśniki z nutella i bananami :)

  4. Monika pisze:

    Ja jak bylam mała kochałam duze okrągłe wafle posmarowane nutella a na tym ułożone banan i kiwi 😉

  5. Wiola pisze:

    Ja robię przepyszne babeczki, gdzie do ciasta dodaję trzy (lub więcej) łyżki nutelli i odrobinę ajerkoniaku. Pychotki!

  6. Agnieszka pisze:

    Wygląda smakowicie. Chociaż ja nie przepadam za Nutellą wypróbuję ten przepis z chęcią :)

  7. Justy pisze:

    Deser juz zrobiony a chwile pozniej zjedzony, nie mialam Oreo dalam Herbatniki a do masla dodalam 2 lyzki kakao i odrobine cukru, jak dla mnie troche za slodki ale wart uwagi.Dziekuje.

  8. JustyJustyna pisze:

    Jeszcze chcialam zapytac i zapomnialam z Oreo trzeba dac markizy ale z kremem czy same?

  9. Martyna pisze:

    Witam! Czy ten deser można zrobić w formie do tarty? Da się pokroić? Można zamiast Oreo dać ciasteczka owsiane?

  10. Just pisze:

    Kinia, zawsze jak „wrzucasz” coś słodkiego, co przypada do gustu moim kubkom smakowym zaraz ruszam do sklepu i próbuję przepisu i tak było tym razem :) Uwielbiam nutellę i eksperymenty z mascarpone.Wyszło pysznie, zamiast malin podałam z truskawkami.Jednak jak ktoś pisał wyżej to i dla mnie serniczki za słodkie.
    P.S.Podziwiam Cię, że potrafisz sama coś wymyślić…kilka składników i już gotowy deser, potrafisz idealnie łączyć smaki, nie każdy to potrafi…ja nie :)

    Pozdrawiam :*

  11. Ewa pisze:

    A skad takie piekne sloiczki?

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel