Serniczki z Nutellą bez pieczenia

Przepis ten powstał z okazji 50 urodzin Nutelli na które zostałam zaproszona. Cała impreza „Wielkie Śniadanie z Nutellą”  jest bezpłatna i odbędzie się 18 maja 2014 w parku w okolicach Zamku Ujazdowskiego w Warszawie od 10.00 – 15.00.   Chciałam przygotować coś bez pieczenia, coś innego niż tradycyjne  naleśniki, coś na co się skusicie.

Zaopatrzyłam się w kilka słoików Nutelli i zaczęłam eksperymenty. Powstały trufle, ciasteczka, musy i krem. Nareszcie powstały przepyszne i szybkie serniczki.

W czasie imprezy przygotuję je właśnie dla Was, wraz z innymi pysznościami.

A może i Wy macie jakieś wspomnienia z Nutellą lub ciekawe przepisy?

Smacznego:)

Ilość porcji4 porcje

Składniki na 4 serniczki:
 90 g markiz czekoladowych (Oreo)
 3 łyżki masła
 250 g mascarpone
 330 ml śmietany 30 %
 3 łyżki Nutelli
 2 łyżki cukru pudru
 ½ soku z cytryny
 maliny
 skórka z pomarańczy

1

Markizy zmiskować drobno, mają przypominać bułkę tartą. Dodać do nich rozpuszczone masło i całość dokładnie wymieszać. Masę wykładać do szklanek lub słoiczków. Docisnąć do dna i włożyć do lodówki.

2

Mascarpone utrzeć wraz z Nutellą na gładką masę. Całość przełożyć na przygotowane spody i ponownie umieścić w lodówce.

3

Śmietanę ubić na sztywna wraz z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać sok z połowy cytryny. Śmietaną dekorować schłodzone serniczki. Wykańczać malina i skórką starta z pomarańczy.
- połowę ubitej  śmietany można wymieszać z mascarpone i Nutellą wtedy powstanie pyszny mus.
- krem serowy z Nutellą świetnie sprawdzi się jako krem do tortów, lub jako farsz do naleśników
- krem warto wzbogacić o skórkę z pomarańczy, podprażone orzechy lub rodzynki.

Wartości odżywcze

Porcji 4

Składniki

Składniki na 4 serniczki:
 90 g markiz czekoladowych (Oreo)
 3 łyżki masła
 250 g mascarpone
 330 ml śmietany 30 %
 3 łyżki Nutelli
 2 łyżki cukru pudru
 ½ soku z cytryny
 maliny
 skórka z pomarańczy

Przygotowanie

1

Markizy zmiskować drobno, mają przypominać bułkę tartą. Dodać do nich rozpuszczone masło i całość dokładnie wymieszać. Masę wykładać do szklanek lub słoiczków. Docisnąć do dna i włożyć do lodówki.

2

Mascarpone utrzeć wraz z Nutellą na gładką masę. Całość przełożyć na przygotowane spody i ponownie umieścić w lodówce.

3

Śmietanę ubić na sztywna wraz z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać sok z połowy cytryny. Śmietaną dekorować schłodzone serniczki. Wykańczać malina i skórką starta z pomarańczy.
- połowę ubitej  śmietany można wymieszać z mascarpone i Nutellą wtedy powstanie pyszny mus.
- krem serowy z Nutellą świetnie sprawdzi się jako krem do tortów, lub jako farsz do naleśników
- krem warto wzbogacić o skórkę z pomarańczy, podprażone orzechy lub rodzynki.

Serniczki z Nutellą bez pieczenia
(Wyświetlono 2 956 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

18 komentarzy

  1. Ewa 27 kwietnia 2016 o 20:43

    A skad takie piekne sloiczki?

    Odpowiedz
    1. admin 27 kwietnia 2016 o 23:26

      to słoiczki po jakiś deserach z marketu – chyba crem brulee z Biedronki 🙂

      Odpowiedz
      1. Ewa 28 kwietnia 2016 o 08:55

        dziekuje…zaraz jade szukac:)

        Odpowiedz
  2. Just 29 maja 2014 o 21:34

    Kinia, zawsze jak „wrzucasz” coś słodkiego, co przypada do gustu moim kubkom smakowym zaraz ruszam do sklepu i próbuję przepisu i tak było tym razem 🙂 Uwielbiam nutellę i eksperymenty z mascarpone.Wyszło pysznie, zamiast malin podałam z truskawkami.Jednak jak ktoś pisał wyżej to i dla mnie serniczki za słodkie.
    P.S.Podziwiam Cię, że potrafisz sama coś wymyślić…kilka składników i już gotowy deser, potrafisz idealnie łączyć smaki, nie każdy to potrafi…ja nie 🙂

    Pozdrawiam :*

    Odpowiedz
    1. admin 30 maja 2014 o 00:35

      Justynko dziękuję Ci bardzo za tak pozytywny komentarz 🙂

      Odpowiedz
  3. Martyna 29 maja 2014 o 11:07

    Witam! Czy ten deser można zrobić w formie do tarty? Da się pokroić? Można zamiast Oreo dać ciasteczka owsiane?

    Odpowiedz
  4. JustyJustyna 18 maja 2014 o 16:40

    Jeszcze chcialam zapytac i zapomnialam z Oreo trzeba dac markizy ale z kremem czy same?

    Odpowiedz
    1. admin 19 maja 2014 o 18:33

      markizy z kremem 🙂

      Odpowiedz
  5. Justy 18 maja 2014 o 16:38

    Deser juz zrobiony a chwile pozniej zjedzony, nie mialam Oreo dalam Herbatniki a do masla dodalam 2 lyzki kakao i odrobine cukru, jak dla mnie troche za slodki ale wart uwagi.Dziekuje.

    Odpowiedz
  6. Agnieszka 13 maja 2014 o 12:49

    Wygląda smakowicie. Chociaż ja nie przepadam za Nutellą wypróbuję ten przepis z chęcią 🙂

    Odpowiedz
  7. Wiola 13 maja 2014 o 11:52

    Ja robię przepyszne babeczki, gdzie do ciasta dodaję trzy (lub więcej) łyżki nutelli i odrobinę ajerkoniaku. Pychotki!

    Odpowiedz
  8. Monika 13 maja 2014 o 07:25

    Ja jak bylam mała kochałam duze okrągłe wafle posmarowane nutella a na tym ułożone banan i kiwi 😉

    Odpowiedz
  9. RR 13 maja 2014 o 00:07

    Ja tam uwielbiam naleśniki z nutella i bananami 🙂

    Odpowiedz
  10. Lukrownia 13 maja 2014 o 00:06

    O ja, rewelacja! Jutro muszę koniecznie przygotować ten deser, a teraz pewnie nie zasnę myśląc o nim 😉 dziękuję za świetną inspirację 🙂

    Odpowiedz
  11. gosza 12 maja 2014 o 23:32

    moje dziecko uwielbia banana podgrzanego w mikrofalowce a nastepnie posmarowanego nutella;p

    Odpowiedz
    1. admin 12 maja 2014 o 23:58

      ooooo muszę spróbować 🙂

      Odpowiedz
    2. charmante 13 maja 2014 o 00:25

      Ale jak, w skórce?

      Odpowiedz
      1. gosza 13 maja 2014 o 07:02

        obieram banana, kroje w plasterki rozkladam na talerzu np w ksztalcie kwiatka, podgrzewam chwilke w mikrofali, wyciagam i na kazdy kawalek nakladam troszku nutelli omniomniom;p

        Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.