Serniczki z Nutellą bez pieczenia

Przepis ten powstał z okazji 50 urodzin Nutelli na które zostałam zaproszona. Cała impreza „Wielkie Śniadanie z Nutellą”  jest bezpłatna i odbędzie się 18 maja 2014 w parku w okolicach Zamku Ujazdowskiego w Warszawie od 10.00 – 15.00.   Chciałam przygotować coś bez pieczenia, coś innego niż tradycyjne  naleśniki, coś na co się skusicie.

Zaopatrzyłam się w kilka słoików Nutelli i zaczęłam eksperymenty. Powstały trufle, ciasteczka, musy i krem. Nareszcie powstały przepyszne i szybkie serniczki.

W czasie imprezy przygotuję je właśnie dla Was, wraz z innymi pysznościami.

A może i Wy macie jakieś wspomnienia z Nutellą lub ciekawe przepisy?

Smacznego:)

Ilość porcji4 porcje

Składniki na 4 serniczki:
 90 g markiz czekoladowych (Oreo)
 3 łyżki masła
 250 g mascarpone
 330 ml śmietany 30 %
 3 łyżki Nutelli
 2 łyżki cukru pudru
 ½ soku z cytryny
 maliny
 skórka z pomarańczy

1

Markizy zmiskować drobno, mają przypominać bułkę tartą. Dodać do nich rozpuszczone masło i całość dokładnie wymieszać. Masę wykładać do szklanek lub słoiczków. Docisnąć do dna i włożyć do lodówki.

2

Mascarpone utrzeć wraz z Nutellą na gładką masę. Całość przełożyć na przygotowane spody i ponownie umieścić w lodówce.

3

Śmietanę ubić na sztywna wraz z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać sok z połowy cytryny. Śmietaną dekorować schłodzone serniczki. Wykańczać malina i skórką starta z pomarańczy.
- połowę ubitej  śmietany można wymieszać z mascarpone i Nutellą wtedy powstanie pyszny mus.
- krem serowy z Nutellą świetnie sprawdzi się jako krem do tortów, lub jako farsz do naleśników
- krem warto wzbogacić o skórkę z pomarańczy, podprażone orzechy lub rodzynki.

Wartości odżywcze

4 porcji

Serving size

Składniki

Składniki na 4 serniczki:
 90 g markiz czekoladowych (Oreo)
 3 łyżki masła
 250 g mascarpone
 330 ml śmietany 30 %
 3 łyżki Nutelli
 2 łyżki cukru pudru
 ½ soku z cytryny
 maliny
 skórka z pomarańczy

Przygotowanie

1

Markizy zmiskować drobno, mają przypominać bułkę tartą. Dodać do nich rozpuszczone masło i całość dokładnie wymieszać. Masę wykładać do szklanek lub słoiczków. Docisnąć do dna i włożyć do lodówki.

2

Mascarpone utrzeć wraz z Nutellą na gładką masę. Całość przełożyć na przygotowane spody i ponownie umieścić w lodówce.

3

Śmietanę ubić na sztywna wraz z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać sok z połowy cytryny. Śmietaną dekorować schłodzone serniczki. Wykańczać malina i skórką starta z pomarańczy.
- połowę ubitej  śmietany można wymieszać z mascarpone i Nutellą wtedy powstanie pyszny mus.
- krem serowy z Nutellą świetnie sprawdzi się jako krem do tortów, lub jako farsz do naleśników
- krem warto wzbogacić o skórkę z pomarańczy, podprażone orzechy lub rodzynki.

Notes

Serniczki z Nutellą bez pieczenia
(Wyświetlono 3 305 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)