Przepis ten powstał z okazji 50 urodzin Nutelli na które zostałam zaproszona. Cała impreza „Wielkie Śniadanie z Nutellą” jest bezpłatna i odbędzie się 18 maja 2014 w parku w okolicach Zamku Ujazdowskiego w Warszawie od 10.00 – 15.00. Chciałam przygotować coś bez pieczenia, coś innego niż tradycyjne naleśniki, coś na co się skusicie.
Zaopatrzyłam się w kilka słoików Nutelli i zaczęłam eksperymenty. Powstały trufle, ciasteczka, musy i krem. Nareszcie powstały przepyszne i szybkie serniczki.
W czasie imprezy przygotuję je właśnie dla Was, wraz z innymi pysznościami.
A może i Wy macie jakieś wspomnienia z Nutellą lub ciekawe przepisy?
Smacznego:)
Markizy zmiskować drobno, mają przypominać bułkę tartą. Dodać do nich rozpuszczone masło i całość dokładnie wymieszać. Masę wykładać do szklanek lub słoiczków. Docisnąć do dna i włożyć do lodówki.
Mascarpone utrzeć wraz z Nutellą na gładką masę. Całość przełożyć na przygotowane spody i ponownie umieścić w lodówce.
Śmietanę ubić na sztywna wraz z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać sok z połowy cytryny. Śmietaną dekorować schłodzone serniczki. Wykańczać malina i skórką starta z pomarańczy.
- połowę ubitej śmietany można wymieszać z mascarpone i Nutellą wtedy powstanie pyszny mus.
- krem serowy z Nutellą świetnie sprawdzi się jako krem do tortów, lub jako farsz do naleśników
- krem warto wzbogacić o skórkę z pomarańczy, podprażone orzechy lub rodzynki.
4 porcji
Składniki
Przygotowanie
Markizy zmiskować drobno, mają przypominać bułkę tartą. Dodać do nich rozpuszczone masło i całość dokładnie wymieszać. Masę wykładać do szklanek lub słoiczków. Docisnąć do dna i włożyć do lodówki.
Mascarpone utrzeć wraz z Nutellą na gładką masę. Całość przełożyć na przygotowane spody i ponownie umieścić w lodówce.
Śmietanę ubić na sztywna wraz z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać sok z połowy cytryny. Śmietaną dekorować schłodzone serniczki. Wykańczać malina i skórką starta z pomarańczy.
- połowę ubitej śmietany można wymieszać z mascarpone i Nutellą wtedy powstanie pyszny mus.
- krem serowy z Nutellą świetnie sprawdzi się jako krem do tortów, lub jako farsz do naleśników
- krem warto wzbogacić o skórkę z pomarańczy, podprażone orzechy lub rodzynki.