Najlepsze ciasto bananowe

Z pewnością to najlepsze ciasto bananowe jakie jadłam. Zupełnie o nim zapomniałam, dopiero już brązowiejące banany podsunęły mi pomysł na ich doskonałe wykorzystanie. Polecam do ciasta użyć właśnie takich (czasami w sklepach można kupić je przecenione ) są bardziej słodkie przez co można użyć mniej cukru.

Istotna też w tym przepisie jest temperatura 140 ° C, dzięki niej ciasto jest niesamowicie wilgotne i pięknie wyrasta. To idealna propozycja na podróż, piknik lub jako słodka przekąska do pracy ponieważ ciasto się nie kruszy i nie wysycha. Najlepiej przechowywać zawinięte folią spożywczą w lodówce lub w chłodnym miejscu.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki: – ważne aby miały temperaturę pokojową!

3 średnie dojrzałe banany

½ cytryny

440 g mąki pszennej

200 g -300 g cukru*

3 jajka

340 ml maślanki

120 g miękkiego masła

szczypta soli

1½ łyzeczki sody oczyszczonej

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Przygotowanie:

1. Piekarnik nastawić na temperaturę 140° C **z funkcją grzania góra-dół. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. (ja użyłam 2 foremek o wielkościach 10 x 22 cm )

2. Masło utrzeć wraz z cukrem przez około 5 min aż stanie się kremowe i puszyste.

3. Mąkę, sodę i sól przesiać przez sito. Banany zmiksować z sokiem z połowy cytryny.

4. Do masła dodawać po jednym jajku cały czas miksując. Pod koniec dodać 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii.

5. Do masy maślano- jajecznej dodać w 3 turach na zmianę przesianą mąkę,a następnie maślankę.

6. Do ciasta dodać zmiksowane banany, dobrze wymieszać i przełożyć ją do przygotowanej foremki.

7. Piec 1 godzinę lub do momentu kiedy patyczek wsadzony w ciasto będzie suchy.

 

* im ciemniejsze banany tym bardziej słodkie więc można zredukować ilość cukru.

** temperatura 140 C jest celowa! to nie jest pomyłka, ciasto wychodzi wilgotne i ładnie wyrasta jednak potrzebuje więcej czasu.\

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego:)

 









28 Responses

  1. aleksandra pisze:

    Brzmi ekstra! Można zastąpić czymś sok z cytryny (czymś nie cytrusowym)?
    pozdrawiam

  2. ondiine pisze:

    Można zamiast ekstraktu z wanilii użyć olejku waniliowego? Super przepis, na pewno skorzystam! :*

  3. Agt pisze:

    1 1/2 opakowania, czy łyżeczki sody ?:}

  4. kacha pisze:

    Hmm… a jak się ma przepis na muffiny? To ssmo, tylko krócej piec?

  5. Ola pisze:

    Pani Kingo potrzebuję porady! jakie proporcje będa najlepsze jeśli zamiast maślanki chciałabym użyć mleka kokosowego? 1 puszka mleka, 200g cukru i 100g masła?
    Czy forma 24×34 będzie w takim wypadku odpowiednia na jedno ciasto przy podanej temperaturze i czasie pieczenia?
    I ostatnie pytanie – można użyć 1 łyżeczki proszku i 0,5 łyżeczki sody nie tracąc efektu? 😉

    Jeśli ma Pani jakiś inny pomysł w kwestii zastosowania w tym przepisie proporcji mleka kokosowego to będę bardzo wdzięczna

    • admin admin pisze:

      oczywiście można zamienić jednak należy dodać wtedy proszek do pieczenia z sodą, ponieważ sama soda działa w towarzystwie maślanki lub kefiru. Forma powinna być odpowiednia tak samo proporcje.
      Zwiększyłabym temperaturę do 170 C i piekła około 40 min sprawdzając po tym czasie czy patyczek wychodzi suchy

      • Ola pisze:

        Super! dzięki! :) wypróbuję a jak wyjdzie to na blogu dodam oczywiście odnośnik do tego rewelacyjnego przepisu 😀

  6. Metka pisze:

    Pani Kingo, Pani przepisy są rewelacyjne, mam jednak jedną prośbę – bardzo proszę o podawanie ilości skladnika nie tylko w gramaturze, ale też np. w szklankach, łyżeczkach :) chętnie zrobiłabym to ciasto ale nie wiem ile to jest 440g mąki – nie mam wagi kuchennej :( Dziękuję i pozdrawiam

  7. M. pisze:

    Czy zamiast maślanki można użyć kefiru?

  8. Majana pisze:

    Obłędne ciasto Kingo!
    Dawno nie robiłam bananowca. Pozdrawiam Cię. :)

  9. Małgorzata.mmmmmmmmmmmmmmmmmmBMa pisze:

    Świetne ciasto Kinguś

  10. CeiCiekawski_swiata pisze:

    Witaj, Kingo :)
    Cudowne ciasto! Naprawdę szybkie i proste. Masz może jakiś pomysł na smaczny sernik dyniowy? Ostatnio często to ciasto krąży w powietrzu dookoła mnie i jestem ciekaw, czy masz może jakiś sprawdzony przepis :).
    Pozdrawiam! :)

  11. Lukasz pisze:

    ciekawy pomysl na ciasto juz kiedys robilem podobne i pyszne wyszlo. zapraszam na mojego bloga: http://www.leonard300.blog.interia.pl

  12. Kata Rzynka pisze:

    Pani Kingo, z przykrością stwierdzam iż wyszedł mi zakalec :'( chociaż ściśle trzymałam się Pani zaleceń (pierwszy raz w życiu, wyszedł mi zakalec) a taki jęzorem wisiał mojemu synciowi… Rano będzie zawiedziony :( co mogło pójść nie tak !???

  13. Iwona C. pisze:

    Witam, Kingo czym można zastąpić masło w tym przepisie? może olej by się sprawdził? tylko w jakiej ilości?
    pozdrawiam

  14. Julita pisze:

    Pani Kingo, a czy maślankę mozna zastąpić jogurtem naturalnym? 😉

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel