Sernik DUBAJ doskonały

Stało się! Ten przepis zdetronizował mój ukochany sernik szafranowy. Sprawcą jest sernik z orzechami, kajmakiem i solonym karmelem. Przepadłam, ten smak jest ze mną i już mnie nie opuści. Ekstremalnie kremowy, słodko-słony i niesamowicie zjawiskowy.
Moja przyjaciółka przewiozła mi z Londynu nowości do dekoracji ciast.
Do wykończenia ciasta zastosowałam fantastyczny złoty spray, który sprawił że prezentowało się niesamowicie. Muszę przyznać, że i bez niego wyglądał fenomenalnie. Jeden  z gości stwierdził trafnie, że w Dubaju zrobiłby furorę, stąd dzisiejsza nazwa postu:)
Kwiatki opłatkowe są u nas dostępne, a w tym wypadku świetnie pasowały do okazji chrzcin:)
Koniecznie do wypróbowania! wierzcie mi na słowo!
Zapraszam:)

Składniki na spód:
60 g ciastek owsianych
70 g solonych orzeszków fistaszków
30 g miękkiego masła

Przygotowanie:
1. Piekarnik nastaw na temperaturę 180 C z funkcja grzania góra-dół.
Przygotuj tortownice o średnicy 24 cm. Dno i boki wyłóż papierem do pieczenia.
2. Ciasteczka zmiksuj na mąkę, przesyp do miski.
3. Orzeszki solone również zmiksuj i dodaj do zmielonych ciasteczek, dobrze wymieszaj.
4. Rozpuszczone masło wlej do miski i ugniataj aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
5. Dno przygotowanej wcześniej tortownicy wyłóż masa z ciasteczek i orzechów mocno dogniatając.
6. Włóż do piekarnika na 15 min.
Składniki na masę serową:
400 g sera twarogowego tłustego trzykrotnie mielonego
250 g mascarpone
50 g masła
80 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można pominąć)
250 g masy kajmakowej
3 jajka
1 łyżka mąki pszennej
szczypta soli morskiej
Przygotowanie
1. Twaróg wymieszać z mascarpone, ekstraktem waniliowym, mąką i szczyptą soli.
2. Miękkie masło ucierać z cukrem mikserem ok 5-6 min aż powstanie puszysty krem.
3. Do ucieranego masła dodać kajmak (250 g)
5. Stopniowo do ucieranej masy dodawać po łyżce  mieszanki serów i jajka. Wszystko miksować aż otrzymamy gładką, jednolita konsystencję.
6. Masę przelać do tortownicy z popieczonym spodem. wyrównać i piec w piekarniku nastawionym na 180C grzanie góra-dół przez 45-50 min
7. Sernik studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
8. Powinien leżakować min 3-4 godziny bez obręczy w lodówce.
 
Składniki polewy kajmakowej z solą:
170 g masy kajmakowej
3 łyżki mleka
2 łyżeczki masła
1/2 łyżeczka soli różowej himalajskiej (ja użyłam takiej)
Przygotowanie:
1.  W rondelku podgrzać 150 masy kajmakowej razem z 3 łyżkami mleka.
2. Kiedy masa będzie bardziej płynna dodać masło. Ważne jest aby nie było w niej grudek, jeżeli są zmiksuj wszystko mikserem.
3. Dodać pół łyżeczki soli morskiej, zdjąć z ognia i chwilę mieszać.
Do dekoracji
spray złoty (taki)
kwiatki opłatkowe (takie)
Zimy sernik pokryć polewą kajmakową. Wykończyć złotym sprayem i kwiatkami.
Przepis zmodyfikowany z blogu  Liski – White Plate

Smacznego:)









10 Responses

  1. Kornelia pisze:

    Jakie ciasteczka owsiane na spód będą najlepsze: jakieś gotowe kupione w sklepie, czy też któreś Twojego przepisu?

  2. Beata pisze:

    Robiłam wczoraj,boski:) jako ciasteczka wykorzystalam herbatniki. Soli użyłam zwyklej,kuchennej. Bardzo ciekawy smakk. Polecam

  3. Sylwek pisze:

    Witam Wszystkich! Krótko o serniku – BOSKI !!! Lepszego jak dotąd nie jadłem – wszystkim domownikom i rodzinie smakuje. Lekko słonawy spód, słodki środek i słona polewa karmelowa. Ja posypałem jeszcze połamanymi krakersami (bo miałem kilka). KINGO – dziękuję za przepis, to będzie główny przysmak na mojej lipcowej 40-stce. Pozdrawiam !

    • admin admin pisze:

      bardzo się cieszę – to ulubiony sernik mojej siostry :) i też często gości na naszym stole :)
      Życzę pysznych urodzin :*

  4. Justyna pisze:

    Witam,
    Niebo w gębie ze tak powiem :), bardzo smaczny. Kilka przepisów przetestowałam i musze powiedzieć że za każdym razem wszystko jest bardzo smaczne i udane, a nie jestem w tej dziedzinie mocna. Gratuluje strony i umiejetności :)

  5. Joasia pisze:

    Będę testowała serniczek, czy do masy maślanej dodać łyżkę mieszanki serów, miksować, następnie jedno jajko- miksować i tak na zmianę do skończenia jajek i sera? Jak długo miksować jedną porcję sera i na jakich obrotach miksera? Dziękuję za odpowiedź:)

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel