Krewetki z kuskusem

Dzisiejsza propozycja na Walentynkową kolację to pyszne krewetki z kuskusem. Mój mąż i szwagier byli zachwyceni tym daniem także mam pewność że jest doskonałe.
Kuskus z cukinią i chili idealnie pasuje do krewetek. Danie robi się ekspresowo także będziecie mieli więcej czasu na ……. przygotowanie deseru:)
Składniki:

 

na krewetki:
2 opakowania krewetek gotowanych
1/2 papryczki chili
4-5 ząbków czosnku
natka pietruszki
3 łyżki masła klarowanego
sok z połowy limonki
sól himalajska różowa (może być sól morska)
na kuskus:
1 szklanka kuskusu
1/2 cukinii
1/2 papryczki chili żółtej i czerwonej
3 łyżki zielonego groszku
cebulka dymka
sól
woda
1 łyżka masła klarowanego
Przygotowanie:
1. Na rozgrzany wok wrzucić masło klarowane. Następnie dodać papryczkę czerwoną chili.
2. Na tłuszcz z papryczką wrzucić krewetki, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć ok 5 min. Na samym końcu dodać sok z limetki i dużą ilość zielonej pietruszki.
3. Kuskus odmierzyć szklanką i przesypać do miski. Zalać gorącą osoloną wodą tak aby było jej 0,5 cm ponad kuskusem. Odstawić na 5 min do napęcznienia.
4. Na małym woku podsmażyć  pokrojona w drobna kosteczkę cukinię i żółte oraz czerwone chili na maśle sklarowanym doprawiając odrobinę solą.
5. Podsmażoną cukinię, papryczki dodać do kuskusu i wymieszać razem z zielonym groszkiem i pokrojoną drobniutko cebulka dymką. Doprawić do smaku solą.
6. Kuskus wykładać do obręczy aby nadać mu ładny kształt. Po ściągnięciu obręczy wykładać na niego krewetki polewając powstałym sosem.
Smacznego:)









Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel