Wspomnienie dyniowego ciasta

Już nie raz pisałam że jedzenie kojarzę z ludźmi i miejscami. Ciasto z dyni to właśnie takie wspomnienie. Pisząc tego posta uśmiecham się bo z tym wypiekiem wiążą się bardzo miłe chwile.
Pamiętam jak poznałam mojego „przyszłego męża” i chcąc mu sprawić przyjemność upiekłam własnie to ciasto. Sama dopiero zaczynałam swoją przygodę w kuchni więc miałam niezłe wyzwanie. Jako że u mnie w domu nie jadło się dyni ,a strasznie mnie do niej ciągnęło postanowiłam wypróbować nieznany przepis. I tak oto odkryta przeze mnie dynia wydała się niezwykle pyszna. A mój Adam był  niezwykle zdziwiony, że da się z niej zrobić ciasto. Pamiętam że wtedy jechaliśmy do kina, w samochodzie pachniało cynamonem, a ciasto smakowało wybornie było wilgotne i  niezwykle aromatyczne.
Zapraszam na kawałek wspomnienia.

Składniki: (forma 21cm x21cm)

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • szczypta soli,
  • 2 jaja,
  • 1/2 szklanki podpieczonej zmiksowanej dyni, (kawałek dyni wraz ze skórą – bez pestek, ponacinać i piec w piekarniku przez 30 min w temp 180C. Po tym czasie łyżką ściągnąć miąższ i zmiksować wszystko na gładką masę)
  •  1/2 szklanki oleju,
  • pestki dyni
  • garść żurawiny
Przygotowanie:

1. Mąkę, cukier, proszek, sodę, sól i cynamon wymieszać w misce

2. Jajka z dynią i olejem zmiksować, wsypać sypkie składniki, dokładnie wymieszać.
3. Do ciasta dodać garść żurawiny i dyni.
4. Ciasto wlać do formy wyłożonej pergaminem, obficie posypać pestkami dyni.
5. Piec 40 minut w temperaturze 180°C. Sprawdzić patyczkiem, czy upieczone.
Smacznego:)









9 Responses

  1. Aggie pisze:

    Czesc Kinga, czy mąkę pszenną można zastąpić inna, np. pełnoziarnista, jaglana luz z ciecierzycy? (Przepraszam, nie zawsze działają mi polskie znaki)

  2. Ilona pisze:

    Cudowne ciasto robie je juz 2 sezon, nie jestem w stanie zliczyć ile razy sie nim zajadałam z rodzina i znajomymi :) Jedyne co zmieniłam w przepisie to czas pieczenia na termoobiegu u mnie sprawdza sie 30 min – wtedy jest bardziej mięsiste ! Po prostu pycha :) moja siostra zaś zwariowała na punkcie przepisów fit Kingi :) Kinga urozmaicasz nam życie 😀

    • admin admin pisze:

      Ilono tak się cieszę :) dziękuję Ci bardzo – dzięki Twojemu komentarzowi przypominałaś mi o tym cieście. Musze je zrobić :)

  3. Karolina pisze:

    Kingo ciastoo wyglada wspaniale. Powiedz proszę tylko ile w twoim przepisie ma szklanka? Czy jest to obojętne ?

  4. Agata pisze:

    Witam,
    Ciasto jest przepyszne,już je robiłam,ale potrzebuję teraz zrobić je w wersji bezglutenowej. Czy można użyć mąki kokosowej, jeśli tak czy wiesz może w jakiej ilości?
    Pozdrawiam serdecznie,
    Agata

  5. Magda pisze:

    Chciałabym użyć mąki orkiszowej. Czy w tym przypadku też będzie to jedna szklanka? Będę wdzięczna za pomoc :) pozdrawiam ciepło..

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel