Masterchef karp i czekolada

Uffffffffffff kolejny etap za mną. Musicie mi zaufać ale gotować w tej kuchni naprawdę nie jest łatwo. Cały czas mój udział w programie traktuję jako zabawę jednak w takich momentach mój stres i chęć pokazania się z jak najlepszej strony zabijał całą tą przyjemność:( O moich przeżyciach podczas odcinka 4  możecie przeczytać tutaj – wszystko bardzo dokładnie opisałam 🙂

A poniżej dania które prezentowałam:

Puszyste kotleciki z karpia na grillowanym grapefruicie

Ilość porcji1 porcja

 filet z karpia
 1 grejpfrut
 1 czosnek
 1 cytryna
 czarny sezam
 1 jajko
 mąka
 kiełki rzodkiewki
 pieprz i sól
 cukier
 kolendra
 chili
 olej

1

Filet z karpia (bez skóry) poszatkować lub zmielić.

2

Rybę połączyć z 1 łyżką soku z grejpfruta, 1 ząbkiem czosnku, skórką z cytryny, 1 ½ łyżeczki czarnego sezamu, jajkiem, mąką, odrobiną pieprzu i soli, chili - wszystko wymieszać.

3

Kotleciki smażyć na rozgrzanej patelni, aż się zarumienią. W międzyczasie przygotować plastry grejpfruta o grubości 2 cm każdy.

4

W piekarniku podgrzać grejpfruta w temp. 180 stopni C w opcji grill przez ok. 15 minut.

Winegret
5

Do oleju, dodać cytrynę, cukier, posiekaną kolendrę, sól, pieprz - wymieszać z kiełkami rzodkiewki.

6

Na talerzu wyłożyć grejpfruta, na nim umiejscowić pulpeta, na około polać sosem winegret.

Składniki

 filet z karpia
 1 grejpfrut
 1 czosnek
 1 cytryna
 czarny sezam
 1 jajko
 mąka
 kiełki rzodkiewki
 pieprz i sól
 cukier
 kolendra
 chili
 olej

Przygotowanie

1

Filet z karpia (bez skóry) poszatkować lub zmielić.

2

Rybę połączyć z 1 łyżką soku z grejpfruta, 1 ząbkiem czosnku, skórką z cytryny, 1 ½ łyżeczki czarnego sezamu, jajkiem, mąką, odrobiną pieprzu i soli, chili - wszystko wymieszać.

3

Kotleciki smażyć na rozgrzanej patelni, aż się zarumienią. W międzyczasie przygotować plastry grejpfruta o grubości 2 cm każdy.

4

W piekarniku podgrzać grejpfruta w temp. 180 stopni C w opcji grill przez ok. 15 minut.

Winegret
5

Do oleju, dodać cytrynę, cukier, posiekaną kolendrę, sól, pieprz - wymieszać z kiełkami rzodkiewki.

6

Na talerzu wyłożyć grejpfruta, na nim umiejscowić pulpeta, na około polać sosem winegret.

Puszyste kotleciki z karpia na grillowanym grapefruicie
Tarteletka z masą czekoladową i owocami oraz serek czekoladowy
 

Ilość porcji1 porcja

Masa czekoladowa
 150 g czekolady deserowej
 350 ml śmietany 36%
 skórka z pomarańczy
 100 g serka mascarpone
 ziarenka z ½ laski wanilii
Kruche ciasto do tarteletki
 50 g zimnego masła
 1 żółtko
 100 g mąki
 50 g cukru
 owoce do dekoracji

Tartaletka
1

Wszystkie składniki musimy szybko ze sobą zagnieść.

2

Całą masę wkładamy do tartaletki i odstawiamy do lodówki na 15-20 min.

3

Piekarnik nastawiamy na 220 C. Pieczemy 15-20 minut.

4

Studzimy i dekorujemy 100 ml ganach oraz owocami. 

Masa czekoladowa
5

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

6

Następnie dodajemy do niej 50 ml śmietanki, skórkę pomarańczową i ziarenka wanilii i studzimy.

7

Wystudzoną czekoladę przelewamy do miski gdzie znajduje się 300 ml śmietany 36% i całość energicznie mieszamy.

Serek czekoladowy
8

Do kokilki wlewamy 100g serka mascarpone wymieszanego z 50g czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej.

9

Zalewamy go ok.25 ml przygotowanej wcześnie ganach i dekorujemy listkiem melisy.

Składniki

Masa czekoladowa
 150 g czekolady deserowej
 350 ml śmietany 36%
 skórka z pomarańczy
 100 g serka mascarpone
 ziarenka z ½ laski wanilii
Kruche ciasto do tarteletki
 50 g zimnego masła
 1 żółtko
 100 g mąki
 50 g cukru
 owoce do dekoracji

Przygotowanie

Tartaletka
1

Wszystkie składniki musimy szybko ze sobą zagnieść.

2

Całą masę wkładamy do tartaletki i odstawiamy do lodówki na 15-20 min.

3

Piekarnik nastawiamy na 220 C. Pieczemy 15-20 minut.

4

Studzimy i dekorujemy 100 ml ganach oraz owocami. 

Masa czekoladowa
5

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

6

Następnie dodajemy do niej 50 ml śmietanki, skórkę pomarańczową i ziarenka wanilii i studzimy.

7

Wystudzoną czekoladę przelewamy do miski gdzie znajduje się 300 ml śmietany 36% i całość energicznie mieszamy.

Serek czekoladowy
8

Do kokilki wlewamy 100g serka mascarpone wymieszanego z 50g czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej.

9

Zalewamy go ok.25 ml przygotowanej wcześnie ganach i dekorujemy listkiem melisy.

Tarteletka z masą czekoladową i owocami oraz serek czekoladowy

Smacznego:)

zdjęcia pochodzą z oficjalnej strony programu MasterChef http://masterchef.tvn.pl/zdjecia/ i wykonał je Fot. TVN/Bartosz Siedlik

(Wyświetlono 11 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *