Już nie raz pisałam że jedzenie kojarzę z ludźmi i miejscami. Ciasto z dyni to właśnie takie wspomnienie. Pisząc tego posta uśmiecham się bo z tym wypiekiem wiążą się bardzo miłe chwile.
Pamiętam jak poznałam mojego „przyszłego męża” i chcąc mu sprawić przyjemność upiekłam własnie to ciasto. Sama dopiero zaczynałam swoją przygodę w kuchni więc miałam niezłe wyzwanie. Jako że u mnie w domu nie jadło się dyni ,a strasznie mnie do niej ciągnęło postanowiłam wypróbować nieznany przepis. I tak oto odkryta przeze mnie dynia wydała się niezwykle pyszna. A mój Adam był niezwykle zdziwiony, że da się z niej zrobić ciasto. Pamiętam że wtedy jechaliśmy do kina, w samochodzie pachniało cynamonem, a ciasto smakowało wybornie było wilgotne i niezwykle aromatyczne.
Zapraszam na kawałek wspomnienia.
Smacznego 🙂
Forma 21cm x21cm
1 szklanka mąki pszennej
½ szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
2 jaja
½ szklanka podpieczonej zmiksowanej dyni, (kawałek dyni wraz ze skórą - bez pestek, ponacinać i piec w piekarniku przez 30 min w temp 180C. Po tym czasie łyżką ściągnąć miąższ i zmiksować wszystko na gładką masę)
½ szklanka oleju
pestki dyni
garść żurawiny
1
Mąkę, cukier, proszek, sodę, sól i cynamon wymieszać w misce
2
Jajka z dynią i olejem zmiksować, wsypać sypkie składniki, dokładnie wymieszać
3
Do ciasta dodać garść żurawiny i dyni
4
Ciasto wlać do formy wyłożonej pergaminem, obficie posypać pestkami dyni
5
Piec 40 minut w temperaturze 180°C. Sprawdzić patyczkiem, czy upieczone
Wartości odżywcze
Porcji 1
Składniki
Forma 21cm x21cm
1 szklanka mąki pszennej
½ szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
2 jaja
½ szklanka podpieczonej zmiksowanej dyni, (kawałek dyni wraz ze skórą - bez pestek, ponacinać i piec w piekarniku przez 30 min w temp 180C. Po tym czasie łyżką ściągnąć miąższ i zmiksować wszystko na gładką masę)
½ szklanka oleju
pestki dyni
garść żurawiny
Przygotowanie
1
Mąkę, cukier, proszek, sodę, sól i cynamon wymieszać w misce
2
Jajka z dynią i olejem zmiksować, wsypać sypkie składniki, dokładnie wymieszać
3
Do ciasta dodać garść żurawiny i dyni
4
Ciasto wlać do formy wyłożonej pergaminem, obficie posypać pestkami dyni
5
Piec 40 minut w temperaturze 180°C. Sprawdzić patyczkiem, czy upieczone
(Wyświetlono 2 431 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)
Został mi dzisiaj kawałek dynii z obiadu i tak się zastanawiałam co z niej zrobić. Pomyślałam sobie…”zajrzę do Kingi Paruzel bo ona zawsze coś fajnego ma” No i proszę! Pyszne i szybkie ciasto dyniowe a do tego wspaniały pomysł na dyniowe pestki. Ciasto wyrosło pięknie – puszyste i lekkie – w kolorze jesieni. Piekłam 30 minut, 180 Stopni w termoobiegu. Jadłam je jeszcze ciepłe i zagryzałam lekko słonymi pestkami z dyni. Lubie takie połączenia smaków. Kinga, dziekuję za inspiracje.
Witam,zrobiłam i po upieczeniu wyszedł zakalec .Co mogłam zrobić nie tak,czy lepiej piec z termoobiegiem czy góra -dół ?A miało być tak pysznie 🙁
czy dynia była dobrze podpieczona? ważne jest aby puree nie miało zbyt dużo wody. Pieczemy z funkcją góra-dół jeżeli termoobieg to obniżamy temp o 10C
Chciałabym użyć mąki orkiszowej. Czy w tym przypadku też będzie to jedna szklanka? Będę wdzięczna za pomoc 🙂 pozdrawiam ciepło..
tak w tym przypadku to będzie 1 mąka szklanki orkiszowej
Witam,
Ciasto jest przepyszne,już je robiłam,ale potrzebuję teraz zrobić je w wersji bezglutenowej. Czy można użyć mąki kokosowej, jeśli tak czy wiesz może w jakiej ilości?
Pozdrawiam serdecznie,
Agata
maki kokosowej używamy o połowę mniej gdyż jest bardzo chłonna
Kingo ciastoo wyglada wspaniale. Powiedz proszę tylko ile w twoim przepisie ma szklanka? Czy jest to obojętne ?
250 g 🙂
Cudowne ciasto robie je juz 2 sezon, nie jestem w stanie zliczyć ile razy sie nim zajadałam z rodzina i znajomymi 🙂 Jedyne co zmieniłam w przepisie to czas pieczenia na termoobiegu u mnie sprawdza sie 30 min – wtedy jest bardziej mięsiste ! Po prostu pycha 🙂 moja siostra zaś zwariowała na punkcie przepisów fit Kingi 🙂 Kinga urozmaicasz nam życie 😀
Ilono tak się cieszę 🙂 dziękuję Ci bardzo – dzięki Twojemu komentarzowi przypominałaś mi o tym cieście. Musze je zrobić 🙂
Czesc Kinga, czy mąkę pszenną można zastąpić inna, np. pełnoziarnista, jaglana luz z ciecierzycy? (Przepraszam, nie zawsze działają mi polskie znaki)