Już nie raz pisałam że jedzenie kojarzę z ludźmi i miejscami. Ciasto z dyni to właśnie takie wspomnienie. Pisząc tego posta uśmiecham się bo z tym wypiekiem wiążą się bardzo miłe chwile.
Pamiętam jak poznałam mojego „przyszłego męża” i chcąc mu sprawić przyjemność upiekłam własnie to ciasto. Sama dopiero zaczynałam swoją przygodę w kuchni więc miałam niezłe wyzwanie. Jako że u mnie w domu nie jadło się dyni ,a strasznie mnie do niej ciągnęło postanowiłam wypróbować nieznany przepis. I tak oto odkryta przeze mnie dynia wydała się niezwykle pyszna. A mój Adam był niezwykle zdziwiony, że da się z niej zrobić ciasto. Pamiętam że wtedy jechaliśmy do kina, w samochodzie pachniało cynamonem, a ciasto smakowało wybornie było wilgotne i niezwykle aromatyczne.
Zapraszam na kawałek wspomnienia.
Smacznego 🙂
Forma 21cm x21cm
1 szklanka mąki pszennej
½ szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
2 jaja
½ szklanka podpieczonej zmiksowanej dyni, (kawałek dyni wraz ze skórą - bez pestek, ponacinać i piec w piekarniku przez 30 min w temp 180C. Po tym czasie łyżką ściągnąć miąższ i zmiksować wszystko na gładką masę)
½ szklanka oleju
pestki dyni
garść żurawiny
1
Mąkę, cukier, proszek, sodę, sól i cynamon wymieszać w misce
2
Jajka z dynią i olejem zmiksować, wsypać sypkie składniki, dokładnie wymieszać
3
Do ciasta dodać garść żurawiny i dyni
4
Ciasto wlać do formy wyłożonej pergaminem, obficie posypać pestkami dyni
5
Piec 40 minut w temperaturze 180°C. Sprawdzić patyczkiem, czy upieczone
Wartości odżywcze
1 porcji
Składniki
Forma 21cm x21cm
1 szklanka mąki pszennej
½ szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
2 jaja
½ szklanka podpieczonej zmiksowanej dyni, (kawałek dyni wraz ze skórą - bez pestek, ponacinać i piec w piekarniku przez 30 min w temp 180C. Po tym czasie łyżką ściągnąć miąższ i zmiksować wszystko na gładką masę)
½ szklanka oleju
pestki dyni
garść żurawiny
Przygotowanie
1
Mąkę, cukier, proszek, sodę, sól i cynamon wymieszać w misce
2
Jajka z dynią i olejem zmiksować, wsypać sypkie składniki, dokładnie wymieszać
3
Do ciasta dodać garść żurawiny i dyni
4
Ciasto wlać do formy wyłożonej pergaminem, obficie posypać pestkami dyni
5
Piec 40 minut w temperaturze 180°C. Sprawdzić patyczkiem, czy upieczone
Notes
(Wyświetlono 2 524 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)