Wspomnienie dyniowego ciasta

Już nie raz pisałam że jedzenie kojarzę z ludźmi i miejscami. Ciasto z dyni to właśnie takie wspomnienie. Pisząc tego posta uśmiecham się bo z tym wypiekiem wiążą się bardzo miłe chwile.
Pamiętam jak poznałam mojego „przyszłego męża” i chcąc mu sprawić przyjemność upiekłam własnie to ciasto. Sama dopiero zaczynałam swoją przygodę w kuchni więc miałam niezłe wyzwanie. Jako że u mnie w domu nie jadło się dyni ,a strasznie mnie do niej ciągnęło postanowiłam wypróbować nieznany przepis. I tak oto odkryta przeze mnie dynia wydała się niezwykle pyszna. A mój Adam był  niezwykle zdziwiony, że da się z niej zrobić ciasto. Pamiętam że wtedy jechaliśmy do kina, w samochodzie pachniało cynamonem, a ciasto smakowało wybornie było wilgotne i  niezwykle aromatyczne.
Zapraszam na kawałek wspomnienia.
Smacznego 🙂

Ilość porcji1 porcja

Forma 21cm x21cm
 1 szklanka mąki pszennej
 ½ szklanka cukru
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
 1 łyżeczka cynamonu
 szczypta soli
 2 jaja
 ½ szklanka podpieczonej zmiksowanej dyni, (kawałek dyni wraz ze skórą - bez pestek, ponacinać i piec w piekarniku przez 30 min w temp 180C. Po tym czasie łyżką ściągnąć miąższ i zmiksować wszystko na gładką masę)
 ½ szklanka oleju
 pestki dyni
 garść żurawiny

1

Mąkę, cukier, proszek, sodę, sól i cynamon wymieszać w misce

2

Jajka z dynią i olejem zmiksować, wsypać sypkie składniki, dokładnie wymieszać

3

Do ciasta dodać garść żurawiny i dyni

4

Ciasto wlać do formy wyłożonej pergaminem, obficie posypać pestkami dyni

5

Piec 40 minut w temperaturze 180°C. Sprawdzić patyczkiem, czy upieczone

Wartości odżywcze

1 porcji

Serving size

Składniki

Forma 21cm x21cm
 1 szklanka mąki pszennej
 ½ szklanka cukru
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
 1 łyżeczka cynamonu
 szczypta soli
 2 jaja
 ½ szklanka podpieczonej zmiksowanej dyni, (kawałek dyni wraz ze skórą - bez pestek, ponacinać i piec w piekarniku przez 30 min w temp 180C. Po tym czasie łyżką ściągnąć miąższ i zmiksować wszystko na gładką masę)
 ½ szklanka oleju
 pestki dyni
 garść żurawiny

Przygotowanie

1

Mąkę, cukier, proszek, sodę, sól i cynamon wymieszać w misce

2

Jajka z dynią i olejem zmiksować, wsypać sypkie składniki, dokładnie wymieszać

3

Do ciasta dodać garść żurawiny i dyni

4

Ciasto wlać do formy wyłożonej pergaminem, obficie posypać pestkami dyni

5

Piec 40 minut w temperaturze 180°C. Sprawdzić patyczkiem, czy upieczone

Notes

Wspomnienie dyniowego ciasta
(Wyświetlono 2 524 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)